10-02-2020

Stormschade

Na een slechte nachtrust vanwege allerlei vreemde geluiden van een dakventilator, zinken dakranden en zingende zonnepanelen heb ik vanmorgen een rondje gedaan langs mijn verschillende bijenstandplaatsen. Het viel gelukkig alleszins mee, slechts twee MiniPlus torentjes van vijf verdiepingen waren niet opgewassen tegen het geweld. In mijn geheugen zaten er spanbanden om en lagen er twee vijfduims stenen bovenop, maar de fastasie was blijkbaar goed op de loop gegaan met me.  Slechts een steen per kastje blijkt bij die hoogte en windrichting onvoldoende weerstand te bieden in het buitengebied. 

 

Gelukkig liep het goed af, dankzij de randjes van de afzonderlijke bakjes kon ik de torenflats zo weer overeind zetten en werd me door een tweetal steken ook duidelijk dat de volkjes nog leefden. 

De overige volken zitten  - op twee te kleine volkjes na - goed in de bijen. Het voorjaar mag komen, we moeten helaas nog een maand geduld hebben. 

Voor de beginnende imkers: koop vooral goede spanbanden bij je bijenkast. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

PS op ma 16 maart is er een stoomcursus koninginneteelt (voordracht) in Vorden (zie NBV Agenda)

Deel dit bericht

Reacties

 • Arnold Pera

  10-02-2020 om 16:57

  Toch niet aardig van die bijen. Zet je hun onderkomen weer rechtop word je als dank gestoken!

  Arnold, deze bijen zijn laat in de zomer en herfst geboren, dus die kennen mij nog niet ;-)). Ze worden wel aardiger. Groet, Ben

 • ing. Rob W. le Mair

  10-02-2020 om 18:56

  als je 4 van die torentjes op een pallet zet met elk een andere vliegrichting, en dan met reisriemen. gaat het wel goed. Die mp kastjes hoeven niet allemaal bewoond te zijn. als ze
  maar een stevig blok vormen.
  groet Rob W. le Mair

 • erik

  10-02-2020 om 20:28

  Bij mij had ik 30 bij 30 tegel erop gelegd en een steen en nog waaide de deksels eraf. toen maar een 60 40 tegel erbij opgelegd. viel niet mee hier aan de kust.

 • Theo Poortinga

  10-02-2020 om 22:16

  Ik heb mijn 4 volken op de vierde verdieping van een kantoorgebouw in Leeuwarden tussen pellet en kast verzwaarde met 2 x 35 kg betontegel. Rondom een spanband uiteraard. Geen centje pijn.

 • Ed Rietdijk

  11-02-2020 om 07:05

  Ik heb samen met twee schoonzonen aan mijn bijenschuurtje gehangen de poten kwamen al 10 cm uit de grond en de kasten staan op balken die één geheel uitmaken met het schuurtje. Maar door de spanbanden stonden mijn kasten nog keurig vast.
  Pffffff!

  Ed, wat een schrik! Groet, Ben

 • Frank Olde Daalhuis

  11-02-2020 om 09:05

  PS op ma 16 maart is er een stoomcursus koninginneteelt (voordracht) in Vorden (zie NBV Agenda)

  Bovenstaande lijkt me wel interessant, maar ik kan het niet weervinden in de NBV Agenda?

 • Ben de blogger

  11-02-2020 om 09:14

  Staat nu nog alleen vermeldt onder cursussen - koninginnenteelt - Vorden. Dus in de cursusadministratie.

 • Aat Rietveld

  11-02-2020 om 10:18

  op één van mijn lokaties staan de bijen pal in de wind ......gelukkig stonden ze nog overeind ....zware bijen ...Apis mellifera "Bredaiai"...…

  Aat, die kleine bijtjes van mij dat zou wel eens iets voor jou kunnen zijn. Ze zijn er ook van het merk mellifera mellifera.
  Groet, Ben

 • Wim v. Beek

  11-02-2020 om 10:53

  Bij de storm 2 jaar geleden sneuvelden er 2 volken. Ik claimde dit als stormschade. Het antwoord van Interpolis was: De schade aan de kast wordt vergoed maar het verloren gegane volk krijgt u niet vergoed!!

  Wim, kasten zullen vaak onder de tuin- of opstalverzekering vallen, maar de levende have niet. Staan kasten ergens anders dan zijn ze niet verzekerd. Groet, Ben

 • Johanna Gronloh

  11-02-2020 om 12:51

  Ben, mijn 2 kasten waren ook omgegaan. Door de spanbanden kon ik ze ,samen met mijn mentor,weer overeind zetten. We zijn gestoken en ze waren flink nijdig,maar ze leven nog en als het meezit gaat nu weer alles goed.
  Bedankt voor de fijne blog. Ik leer heel wat van je.
  Groet Johanna

 • Leo Hazelzet

  13-02-2020 om 07:57

  Ik sluit me helemaal aan bij vorige blogger, leuk en leerzaam om ieders ervaringen door te lezen, geeft goede zin. Een wat betreft de storm, ik heb er een bos omheen geplant, dat breekt de wind enorm. Boven de bijen zit een uil te broeden en die houdt een oogje in het zeil. Fijne dag allemaal

 • wiel brouwers

  13-02-2020 om 11:29

  Ik ben in januari aan de cursus begonnen maar kan niet wachten tot ik daadwerkelijk bijen heb. Heb een Segeberger kast gekocht (1 broed-en 1 honingkamer met alle toebehoren). Tevens 1 Segeberger 6-ramer t.b.v. evt. afleggers. De huisvesting is klaar maar.... wie kan me aan bewoners helpen?

  Wiel, het is gebruikelijk dat je een volkje via de basiscursus krijgt. Dus nog even geduld. Groet, Ben

 • Henri Nijkamp

  14-02-2020 om 16:28

  Hallo Ben,
  Na controle blijkt 1 kast van de bank te zijn afgeschoven door de wind. Bij het terug plaatsen voel ik dat de kast nogal licht is. Ik heb nog voldoende volle suikerraampjes van een volk dat in november a.g.v. De varoa besmetting het virus had opgelopen waardoor de vleugeltjes verkreukelen. Mijn vraag is; zijn de voerraampjes van dit volk wel nog bruikbaar? Of zit hierin ook dit virus? Anders moet ik andere volken openmaken en hier voer uithalen.
  Trouwens een goed verhaal van jou in ons blad bijenhouden.
  Groet Henri

  Henri,
  Je kunt er morgen wel twee volle voerramen uit dat andere volk bij hangen, liefst in de buurt van de bijen, zodat ze er bij kunnen. Hang ze aan 1 kant om de verstoring te beperken. De DWV-virussen overleven alleen in levend materiaal, zoals bijen, mijten, eitjes e.d.. Sporen kunnen wel overleven.
  Maar ik heb persoonlijk nooit nadelige gevolgen ondervonden van het overhangen van voerramen. Groet, Ben

 • Henri

  15-02-2020 om 09:41

  Ben thanx voor de info.
  Ik was echt aan het twijfelen.
  De kast zit mutje vol met bijen, 9 van de 11 ramen zit vol.
  De andere twee ramen heb ik uitgewisseld met volle suikerraampjes.
  Het duurde geen minuut toen deze raampjes alweer vol met bijen zaten.
  Dit was trouwens vier weken geleden nog geen probleem, toen zijn de kasten ook al gecontroleerd....
  Belangrijk om in deze periode effe te checken of de bijen geen honger lijden.

  Henri, het blijft vooral in maart goed om het gewicht van de kasten te controleren. Groet, Ben
  Groetjes Henri Nijkamp

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.