04-11-2016

Straatjes tellen

Straatjes tellen

Om de oxaalzuur druppelmethode straks goed uit te voeren, moet je per volk het aantal straatjes vaststellen. In deze video heb ik vanmorgen 2 zesramers, 2 spaarkasten en 2 dadantkasten bekeken. Het folie geeft een goed zicht op het samentrekken van de bijen. 

De ene spaarkast bestaat uit 2 broedkamers, de andere uit 1 broedkamer. Bij de dubbele broedkamer heb ik geluk, want ze zitten boven in. Mochten ze dieper zitten dan moet je de bovenste bak kiepen om de dosering vast te stellen. Die is overigens 5 ml per straatje. De buitenste hele kleine straatjes tel je niet mee. Komende zondag 6 november volgen er mogelijk 4 dagen met lichte vorst en kunnen we over 3 weken een broedloze periode verwachten. Eind november 2016 kunnen we dan oxalen. 

Wil je meer weten over de verschillende bestrijdingswijzen, mijtvaststellingsmethoden, andere bedrijfsmethoden voor het houden van bijen of koninginnenteelt? Heb je meer interesse om bijenvolken goed te kunnen begeleiden? Overweeg dan eens de deelname aan een vervolgcursus, er staan er weer diverse gepland, zoals in Bussum, Den Bosch, Hattermerbroek etc. Kijk maar eens op: vervolgcursussen. 

Mocht je nog vragen hebben over de werkwijze bij het druppelen of het sublimeren van oxaalzuurkristallen, wacht dan even op de volgende uitgave van Imkernieuws/Bijenwerk. Daarin komen alle aspecten uitgebreid aan de orde.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    04-11-2016 om 15:41

    Hallo Bert, hoe check je de winterzit in een TBH? Mijn eerste hive en eerste winter...

    Groet,

    Pietie

  • Ben de blogger

    04-11-2016 om 16:10

    Pietie, niet dus ;-). Lekker de toplatten gesloten laten.

  • Anoniem

    04-11-2016 om 16:22

    De Bijen zijn hier in Brabant al broedloos , behandeling al uitgevoerd raam voor raam (dus ramen uit de kast genomen) besproeid met oxzaalzuur 3% oplossing er valt veel varoa hier. succes met het bestrijden

  • Ben de blogger

    04-11-2016 om 16:27

    Henk, heb je een specifiek ras? Wat is veel varroa? Hoeveel in de eerste week?

  • Anoniem

    04-11-2016 om 16:52

    Ik imker met carnica , eerste week vielen er gemiddeld 300-400 mijten per kast

  • Marjo

    04-11-2016 om 20:15

    Hoi Ben,
    In Eindhoven worden momenteel maar twee vriesnachten ( ma 3, di en wo -1 en do alweer 5 graden) voorspeld. Is dat voldoende voor een broedvrije periode eind november?

  • Ferry Bantjes

    04-11-2016 om 22:56

    Ben je houd je telefoon verkeerd bij het filmen. Bij het filmen met een telefoon dien je hem horizontaal te houden dan krijg je een volledig beeld zonder de vlakken ernaast.

  • Ben de blogger

    05-11-2016 om 10:26

    Ferry,
    de opname is landscape gemaakt, maar de smartphone is in de portrait mode blijven hangen. Ik had geen zin om het nog eens op te nemen ;-).

  • Ben de blogger

    05-11-2016 om 10:33

    Henk, zelf geen ervaring met Carnica, maar ik hoor wel dat ze sneller in de nazomer/herfst uit het broed gaan.
    Marjo, het tijdvenster om te behandelen is slechts 1 maand, van eind november tot eind december. Ik zou de eerste gelegenheid aangrijpen. Het gaat met name om enige koudere nachten en lagere dagtemperaturen, door de compacte tros kan de koningin geen eitjes meer kwijt.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.