25-10-2017

Strepen met mul

Iedere morgen maak ik een rondje langs de bijenkasten op de thuisstand om de natuurlijke mijtenval te monitoren. Het viel me vanmorgen op dat dit de eerste dag was waarop er weer duidelijk meer wintervoer was opgegeten. Bij sommige kasten waren er duidelijke strepen mul van het open gebeten wintervoer te zien op de schuifladen. Omdat ik ze dagelijks schoonmaak, moet er sprake zijn van een plotselinge toename in het voergebruik. Dit is waarschijnlijk gekoppeld aan de aanwezigheid van open broed in sommige volken. In de voorgaande weken hebben de bijen eerst het nog niet verzegelde voer opgegeten. Blijkbaar zijn sommige volken daar nu doorheen en komt het verzegelde voer aan de beurt. De voedselopname wordt de komende maanden minder ten opzichte van september en oktober. In november en december ligt het voergebruik op het laagste niveau van het jaar vanwege het nagenoeg ontbreken van broed. In de 2e helft van januari begint de voedselopname weer duidelijk te stijgen vanwege de lage temperatuur en het nieuwe broednestje. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Susanne Ramselaar

    25-10-2017 om 12:24

    Ik heb bij 1 volk ineens heel veel wasmul. Met het mooie weer ben ik even wezen kijken en zag dat ze zelfs de ramen in de onderste bak aan het stuk knagen waren. De 5 middelste. Deze heb ik naar buiten gezet en de andere naar binnen. Deze waren iets minder donker en er zat iets nog aan honing in. Bovenin zat er ongeveer 9 ramen met voer en nog 2 met beetje broed en zelf nog wat eieren. Nu knagen ze niet meer zo erg. Veel minder wasmul. Waarom zouden ze dat doen? Na nog een week heb ik de onderste bak eronder vandaan gehaald. Hier zat nauwelijks meer wat in.

  • Ben de blogger

    25-10-2017 om 12:54

    Susanne, uit je verhaal begrijp ik dat de middelste raten geen honing of wintervoer bevatten? Vermoedelijk hebben ze oude verdroogde raat afgeknaagd om te vernieuwen. Door de stijging in temperatuur een week geleden werden ze actiever, dat geldt ook voor het hygienisch gedrag en de legcapaciteit van de koningin.

  • Jan van Cadsand

    25-10-2017 om 13:22

    Hier in oost zeeuws vlaanderen, zie ik nog geen mul van opengemaakt voer. Er is nog open honing aanwezig wat de laatste weken nog binnen kwam, van gele mosterd, facelia en blad ramanas. grote verschillen, in een klein landje.

  • Gert Valk

    25-10-2017 om 20:30

    Hoi Ben, omdat ik vorig jaar 5 ramen voer over hield in beide kasten heb ik dit jaar wat minder gevoerd.
    2 weken geleden voer geteld in de kasten. 10 kg verzegeld voer in alle kasten. Dit moet toch voldoende zijn? Zo niet. Wat zijn de opties om dit nog te verbeteren?
    Alvast hartelijk dank. En tot 4 november! Kijk er nu al naar uit, studiedag!

  • Ben de blogger

    26-10-2017 om 09:50

    Gert, ik kan gelukkig niet in een glazen bol kijken en zien of we een elfstedentocht krijgen. De winters waren zacht. Naast je 10 kilo verzegeld wintervoer zullen er ook nog wel kilo's open voer ingezeten hebben. Dat is ook voer! Het zal wel loslopen.

  • Philip

    26-10-2017 om 16:49

    Hallo Ben,
    De laatste dagen is de temp hier in Friesland ineens behoorlijk lager > bijen vlogen nagenoeg niet > zou dit ook de reden kunnen zijn van het openen van de raten om voer te kunnen eten ?

  • Ben de blogger

    26-10-2017 om 17:29

    Philip,
    Het volk dat boven de schuiflade van de derde foto zit, is broedloos, dus ja de temperatuur speelt ook een belangrijke rol bij de voedselopname en het open bijten van het verzegelde wintervoer.

  • Margriet

    27-10-2017 om 09:37

    Dag Ben, Gisteren heb ik 5 van mijn bijenvolken bezocht die niet heel ver van een perceel met bloeiend koolzaad staan. Ze haalden volop geel stuifmeel. Kan er in dit jaargetijde ook nog nectar uit koolzaad worden gehaald?
    Er zat geen mul op de schuifladen.
    Bij 1 volk heb ik een latje op de ramen gelegd zodat straks de condens naar de zijkanten kan worden afgevoerd (proef). De bijen (Buckfast)waren zeer agressief.

  • Ben de blogger

    27-10-2017 om 10:22

    Margriet,
    De gele bloemen zijn waarschijnlijk Zwarte Mosterd. Koolzaad bloeit in het voorjaar of de zomer. Nu bloeit Zwarte Mosterd als groenbemester. De nectargift is afhankelijk van de temperatuur, maar er kan nog wel nectar op gehaald worden en zeker veel stuifmeel.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.