03-08-2015

Struikheide

Struikheide

Eindelijk is het dan weer zo ver: de Balsemien bloeit en de Heide begint te bloeien, althans wat die laatste betreft in de omgeving van Dieren en Rhenen. Menig imker zal het actieve bijenseizoen proberen te verlengen door met een paar kasten in verenigingsverband naar de heide te reizen. Zorg er voor dat de volken voor het reizen eenmalig behandeld zijn tegen de varroa's. In september kan afhankelijk van de natuurlijke mijtenval besloten worden na thuiskomst een tweede behandeling door te voeren.

Op plaatsen waar veel volken staan opgesteld, is de kans op herbesmetting door varroa's uit andere volken groter dan in dun bezette gebieden. Ook een besmetting door middel van andere sporen, virussen of bacterien ligt op de loer tijdens het reizen. 

Hou bij alle volken, ook op de thuisstand, de voervoorraad goed in de gaten, want zwakke volken kunnen tijdens drachtschaarste snel getroffen worden door roverij. Verklein thuis de vliegopeningen en voorkom het morsen van suikerwater en honingresten. Het leed bij roverij is niet te overzien.

In de loop van deze week ga ik nog even kijken hoe de hei er voor staat en ga ik 4 sterke volken op de heide plaatsen. Met de warmte van de komende dagen zal de heide wel snel in bloei komen. In hoeverre de heide ook daadwerkelijk gaat honingen hangt af van vele factoren. Dat maakt het ook weer "spannend".

Ben Som de Cerff, bijen- en koninginnenteeltdocent en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Frank Moens

    03-08-2015 om 09:51

    Afgelopen weekend was ik op de Posbank. De hei stond er prachtig bij en begon aardig paars te kleuren. De factoren voor heidehoningoogst luisteren inderdaad nogal nauw. De temperatuur is een heel belangrijke. Het lijkt de goede kant op te gaan.

  • Xander Pikaar

    03-08-2015 om 11:10

    In Ermelo werd de heide wel bevlogen, maar ik denk vooral stuifmeel. Is het niet veel te droog geweest voor heidehoning?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.