27-01-2016

Stuifmeelkleuren

Stuifmeelkleuren

De afgelopen dagen kwamen de bijen al met verschillende kleuren stuifmeel binnen. In dit Engelse overzicht op Wikipedia vind je afbeeldingen van stuifmeelkleuren van heel veel drachtplanten. Via de latijnse plantennamen en de bloeimaand kun je de meest interessante bloemen voor onze honingbij wel terug vinden. In de laatste kolom staat de drachtwaarde vermeld. 

Deze blog met stuifmeelkleuren vermeld ik ook omdat sommige volgers willen weten waar het stuifmeel op dit moment vandaan komt. Iemand noemde paardenbloem en cotoneaster in een BLOG-reactie.... daar moeten we nog een tijdje geduld voor hebben. 

Op dit moment bloeien: Mahonia, Winterheide, Viburnum tinus, Kerstroos, Narcissen (zelfs gezien met bijen erin, echt een uitzondering), Hazelaar, Toverhazelaar en Kornoelje (begin) en ook al gemeld de Boerenkrokus (begin) en Sneeuwklokjes (begin).

Uiteraard zijn sommige bloeiers extreem vroeg dit jaar en alleen vaak zichtbaar in de stad of op uiterst zonnige standplaatsen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Edith

    27-01-2016 om 13:39

    Hier is het nog niet zo ver met al dat bloeiend spul, je zou zeggen het is hier lang zo koud niet geweest, maar voor deze streek zijn deze temperaturen niet ongewoon en de planten bloemen en bomen zijn dit gewend en doen toch rustig aan met in bloei komen. Zo ook de bijen uit deze streek zich aanpassen, of moet ik zeggen ze zijn dit gewend. Uitzonderingen daar gelaten. Iedereen praat over extreem weer maar voor ons 'gewoon' winterweer

  • Jan van Cadsand

    27-01-2016 om 13:59

    Ook hier (koewacht zeeuws vlaanderen) is het niet erg extreem, wel bloeien er wat paardebloemen, en zitten er enkele bloempjes in de cotoneaster. afgelopen maandag vlogen de bijen Massaal voor, maar ik heb alleen een dood enkele bij met een minimaal beetje grauw stijfmeel gezien. ik denk van de hazelaar.

  • Blogger Ben

    27-01-2016 om 14:17

    Het zijn vooral de stadsimkers, die verschillende kleuren stuifmeel zagen. Hier ook alleen hazelaar stuifmeel. Als de beginnende imkers uit willen pluizen welke planten de bijen bezoeken, dan wil ik dat graag aanmoedigen. Het is vooral erg leuk!
    De dwergmispel bloeit toch in mei?

  • Geertje Korf

    27-01-2016 om 15:41

    In mijn stadstuin in Amersfoort bloeit er ook nog niet zoveel (enkel Nieskruid). Grappig is om te zien dat de grootbloemige narcissen in sommige tuinen al bloeien, terwijl de kleine tete-a-tete narcisjes, die gewoonlijk het eerst bloeien, nog nauwelijks in knop staan. Blijkbaar reageren die meer op daglengte dan op warmte, net als de sneeuwklokjes en krokussen (hier ook nog niet in bloei). Tot aan de vorst bloeide Viburnum bodnantense hier uitbundig (en werd bevlogen) en ook nog wat goudsbloemen.

  • rikkie plugboer

    27-01-2016 om 17:51

    Wat leuk is om te doen, is een drachtkalender maken

  • Myriam

    27-01-2016 om 19:50

    Ik heb gehoord van de cursus het maken van een drachtkalender , lijkt me leuk!

  • Jenny Ossentjuk

    27-01-2016 om 20:48

    In mijn tuin staat een viburnum tinus (kan ook een andere zijn) en die werd enorm goed bezoekt van bijen die met vaalgeel grijze stuifmeelkorfjes weer naar huis vlogen. Maar mijn eigen bijen die hadden geen van hen stuifmeel mee. Hoe zit dat dan in elkaar?

  • Blogger Ben

    28-01-2016 om 08:29

    Jenny, bij mij verschilt het ook per volk. Een enkel volk haalt al veel stuifmeel, anderen weinig tot niets (mits > 10 graden). Waarschijnlijk hangt dit samen met aanwezige reserves aan bijenbrood en/of de hoeveelheid open broed.

  • harrykal@planet.nl

    28-01-2016 om 16:02

    De link geeft een Engels overzicht.
    Ik weet niet hoezeer Engeland afwijkt van het vaste land wat betreft bloeitijd en beschikbare planten.
    Hierbij een vergelijkbare Nederlandse lijst die ook nog te sorteren is op alle kolommen:
    http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Drachtplanten.

    Harry

  • Willem Verduin

    08-04-2016 om 10:14

    6 april 2016 (jammer dat er bij de reacties niet automatisch een datum wordt afgedrukt)
    Ik heb veel sterhyacinten in de tuin. Het is een mooi gezicht, veel bijen met prachtig fel blauw stuifmeel op de vliegplanken.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.