12-08-2020

Stuifmeelpreparaat en warmtesensoren

Op vrijdag 7 augustus heb ik dit spaarkastvolk 250 gram stuifmeelpreparaat gevoerd omdat ze geen enkele reserve meer hadden, vandaag bleek het op te zijn. Ik was benieuwd of er ook iets van terug te vinden was in het broednest. Dat lijkt inderdaad het geval te zijn. Ik heb ze nu de andere helft ook gegeven. Meer krijgen ze niet. Volgende week komt er mogelijk weer regen en herstellen de bloeiende planten zich. 

Andere constatering is dat de moer geen eitjes heeft gelegd in de honingkamer omdat ik het moerrooster heb weggenomen. Het broednest is nu krimpende en blijft op zijn plaats beneden in de broedkamer. Dit volk heeft nog 6 a 7 ramen broed. De buitenste ramen verhoningen langzaam. 

Er werd mij gevraagd naar de ontwikkeling van de broednesttemperatuur tijdens deze hittegolf. Onderstaande grafieken geven de temperatuurontwikkelingen buiten en in het broednest van twee volken weer van de laatste twee weken via mijn Broodminder-sensoren.

Het grappige is dat het ene volk in een polystyreen  kast zit en beter de hoogste temperatuurpieken kan beheersen, dat lukt het volk in de houten kast minder goed. Deze geeft iets hogere pieken te zien, omdat de zonnewarmte beter in de houten kast doordringt. Beide kasten staan naast elkaar en krijgen in de loop van de middag volop zon. 

Op deze drie grafieken zie je de buitentemperatuur van de laatste twee weken en de broednesttemperatuur van twee volken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Christel

    12-08-2020 om 15:05

    Ik checkte net een BK die op een HK staat.
    Er zit heeeel weinig broed, veel stuifmeel en voldoende honing en 1 gesloten koninginnedop. Ik trof nog stuk of 6 speeldoppen aan.

    T lijkt er op dat dit een stille moerwissel is?

    Kan die koningin nog bevrucht worden?
    En is er dan nog genoeg tijd om winterbijen te maken?!

    Is er nog iets waar ik speciaal op moet letten?

    Christel, vaak worden moeren hier eind augustus nog wel bevrucht, maar de oude moer zal wel niet meer op zijn top zijn. Dus ontstaat er wellicht een broedstop. Dus mocht het volk in september erg klein worden dan zou ik het verenigen met een ander volk. Mocht het de grootte van een zesramer krijgen, dan wellicht huisvesten in een zesramer. Groet, Ben

  • Henk P.

    12-08-2020 om 15:25

    Een vraag over het toedienen van stuifmeel.
    Heeft het zin om stuifmeelkorrels (gekocht) te mengen met honing en dit in de raten te smeren om op deze manier de bijen te voorzien van extra stuifmeel?

    Henk, absoluut niet doen. Voor je het weet, haal je een ziekte als Amerikaans Vuilbroed binnen. De sporen kunnen droogte overleven. Wacht maar de op de regen, dan komt het wel weer goed. Groet, Ben

  • Coen van Schayk

    12-08-2020 om 16:47

    Dag Ben,

    Als ik die broodminder grafieken bekijk, dan lijkt het mij juist dat de temperatuur in de houten kast stabieler is. Nu zijn de verschillen sowieso heel klein en kan het natuurlijk ook aan het volk liggen. Wel leuk om de temperatuur zo te kunnen volgen. Buiten het feit dat het interessant is, is er nog een voordeel van het meten bij het imkeren?

    Coen, je kunt wat bijzondere dingen zien adhv de broednesttemperatuur, zoals moerloosheid of uit het broed gaan in de herfst/winter. De eerste aanzet van het nieuwe broednest in januari/februari. Dus ik ben benieuwd. Zelf lijkt me een digitale weegschaal nog interessanter. Groet, Ben

  • Dick Bink

    13-08-2020 om 11:19

    Dag Ben, leuk, dat je ook met een warmtesensor werkt om de temp. Van het broednest te bepalen. Zelf maak ik sinds kort gebruik van een Beep base. Hiermee krijg ik elke 15 min. het gewicht, de temp en het geluid van de kast door..
    Het apparaat staat onder een spaarkast. Bij een buiten temp. Van 54 gr. boven op deckast, blijft het in het broednest keurig rond de 34 gr. Weliswaar een N=1 onderzoek, maar alle data worden binnen een Europees onderzoek gebundeld..
    Waarvan akte.
    Dick, heb je de sensor ook in de kern van het broednest hangen of bovenop de toplatten? Gemiddeld zitten bij mij op 35 graden. Bij mij is de meetinterval instelbaar. Via internet kun je bij Broodminder mijn sensoren ook volgen. N=2 Groet, Ben

  • Roswitha

    13-08-2020 om 11:56

    Dag Ben, je hebt de HK nog op de BK staan, verwacht je dat ze nog honing halen of wat is de reden?

    Roswitha, honing halen is hier altijd na de linde en tamme kastanje afgelopen. Toevallig bloeit er nu een veld luzerne, maar dat kan morgen gemaaid zijn. Deze hk was in juni volledig gevuld met honing en die wil ik laten staan als wintervoer. Echter de laatste weken hebben ze er zeker 6 kilo van opgegeten, dus nu ga ik nog bijvoeren de komende weken.
    Groet, Ben

  • Coen van Schayk

    13-08-2020 om 13:17

    Dag Ben,

    Dat zijn inderdaad interessante gebeurtenissen om te kunnen meten zonder de kast in te hoeven. Aangezien ik zelf ook Beep gebruik heb ik ook wel eens gekeken naar de Beep base die Dick heeft. Deze zijn wel prijzig...

    Coen, deze sensor (binnen- en buitentemp) kost iets van 40 euro per stuk. Je moet ze wel ter plekke uitlezen. Voor remote moet je veel meer investeren. Groet, Ben

  • dirk

    13-08-2020 om 16:17

    Ben, wij hebben vorige maand onze eerste honing geslingerd en hebben de helft afgevuld als lopende honing. De andere helft zouden we graag als vaste honing willen afvullen door de honing te enten met koolzaadhoning. Zou je ons kunnen informeren over de manier waarop we dit kunnen doen, waarop we moeten letten?

    Dirk, ik betwijfel of het lukt om vloeibare zomerhoning snel tot cremehoning om te werken. Dat ligt maar helemaal aan het glucose gehalte. Heb je een mix met oa acaciahoning dan is het glucosegehalte laag en zal het enten met 1 pot koolzaadhoning niet snel het gewenste effect hebben. Heb je veel witte klaver nectar in je honing dan gaat het wel weer goed.
    Je kunt het proberen, maar misschien duurt het heel lang.
    Je moet dus 1 pot koolzaad- of klaverhoning door je vloeibare honing mengen met een speciale roerstaaf. Dat moet je dagelijks een paar minuten herhalen. Wanneer er marmerachtige vegen in de honing komen, dan kun je de honing oppotten. Veel succes!
    PS dit proces werkt dus altijd wel goed met voorjaarshoning. Groet, Ben

  • Robbert loos

    13-08-2020 om 21:03

    Hoi ben ik ben benieuwd dat de varoa tegen deze tropische temperaturen Bestand is kwa vermeerderen of dat ze dood gaan

    GR.robbert loos

    Robbert, in het broed kom ik nog gewoon levende mijten tegen, want de temperatuur van de celinhoud blijft gelijk ondanks de hitte. De pieken van 37 graden zijn slechts van korte duur. Het zal mogelijk wel een rem zetten op de voortplanting. Maar de volwassen mijten overleven 39 graden ook nog. Groet, Ben

  • Ernst

    15-08-2020 om 22:03

    Vwb mijtenval, ik heb een vlieger waarvan de redcellen niet tot een moer geleid hebben. Toen een raam met open broed erin gehangen en nu hoop ik dat er een moer in zit. Volk is dus broedloos. Ik heb met mierenzuur behandeld bij het maken van de vlieger. Het viel mij op dat er vorige week weer veel mijten vielen (warmte effect?).
    Vwb enten: ik ent nu al 2 jaar zomerhoning en voorjaarshoning als volgt: 1:1, mengen en een nacht koel in de kelder of koelcel zetten, volgende dag weer 1:1 mengen (dus als je met 1 kg begonnen bent, 2e dag 2 kg verse honing bijmengen) en weer koel zetten etc. Dus 1, 2, 4, 8, 16 kg bijmengen. Dit gaat zeer snel met hele oogst en binnen 1 of 2 weken kun je inpotten. Ik heb geen "last" van acacia honing dus mengsel kristalliseert zeer snel.

    Ernst, wanneer je van een volk een kunstzwerm maakt in de vorm van een vlieger, dan heet het gedeelte met de moer de vlieger. Het gedeelte met de broedramen, bijen en GEEN moer heet de afvlieger. In een vlieger zitten dus geen redcellen, die zitten in de afvlieger.

    Het is zeker niet verstandig om tijdens het maken van de vlieger te behandelen met mierenzuur. Grote kans dat in de stress vanwege het maken van de vlieger en de etsende werking van mierenzuur de moer om zeep geholpen wordt.
    De vlieger heeft altijd weinig mijten (25%) vanwege de splitsing en het gebrek aan broed. Dus behandelen is niet nodig.

    Bij jou vallen er nu veel mijten, komen die niet uit dat ene raam met broed dat je erin gehangen hebt?

    Groet, Ben

  • Haico

    16-08-2020 om 13:00

    Hoi Ben, ik heb een vraag over het verenigen van volken. Uitgaande van dat alle volken sterk genoeg zijn om zelfstandig door de winter te komen; wat heeft dan je voorkeur, verenigen in het najaar of in het voorjaar? In het najaar scheelt het mogelijk wintervoer dat je moet inkopen, maar het nadeel in mijn geval is ook weer dat je nooit de kasten naast elkaar hebt staan die je juist wil verenigen. Wat is wijsheid? Alles voeren met suiker, rustig in de winter alles verplaatsen zodat de juiste kasten naast elkaar komen te staan en dan in het voorjaar verenigen of nu in de herfst de kasten dagelijks een halve meter verplaatsen tot ze naast elkaar staan en dan verenigen? Of zijn er nog andere oplossingen zonder de kasten kilometers verderop te hoeven te zetten?

    Haico, ik geef er de voorkeur aan om in het voorjaar te verenigen, mits de volken sterk genoeg zijn om in te winteren. Zitten er nu twee zwakke bij, dan zou ik ze nu al op elkaar zetten. Ze hoeven niet naast elkaar te staan, mits er maar volken in de buurt van beide te verenigen kasten overblijven. De achterblijvende bijen vliegen dan wel bij de andere volken in.
    Voorkeur voor het voorjaar: omdat je dan reservevolken hebt, indien er toch wintersterfte optreedt. Je kunt de sterkte in het voorjaar beoordelen en de zwakste samenvoegen. Je bent er dus meer zeker van dat je daarna uitsluitend sterke(re) volken hebt in het voorjaar. Groet, Ben

  • Jan Willem

    03-09-2020 om 15:30

    Beste Ben, Heeft het zin om nu in september naast inwinteren met siroop ook stuifmeelvervanger te voeren voor optimale ontwikkeling van de winterbijen? Inmijn volken tref ik weinig stuifmeel aan. standaard bij voeden of alleen op indicatie? Op internet zijn verschillend recepten te vinden of vooral kant en klaar zoals candipolline gebruiken?

    Jan Willem, in september ben ik er geen voorstander van omdat je op een te laat moment het broednest opkrikt. In juli en augustus is dit een beter en natuurlijker moment. Dus ik zou het voor dit moment achterwege laten. Met de bloei van de klimop zullen ze wellicht nog stuifmeel verzamelen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.