10-03-2023

Styroporkasten geeft volken een boost in maart

Vanmorgen was het drie graden en het regende pijpenstelen. Sloten en weilanden stonden blank in de Achterhoek. Toch kon ik het niet laten om even onder de daken van een paar bijenkasten te kijken.  

De verschillen tussen de houten kasten en de styroporkasten was extreem groot. De bijen in de styropor Dadantkasten liepen vrij rond bij drie graden buiten en bezetten vrijwel alle ramen, terwijl de volken in de houten kasten diep tussen de raten weggedoken op de wintertros zaten. 

Je kunt je voorstellen dat de ontwikkeling sterk getemperd blijft wanneer de volken op de wintertros zitten, terwijl de volken in goed geisoleerde kasten de broednestontwikkeling steady kunnen doorzetten. Dat geeft de goed geisoleerde volken een voorsprong en een betere uitgangspositie om op sterkte te zijn voor het binnenhalen van de voorjaarsoogst straks. 

Veel wilgen beginnen in bloei te komen rond deze tijd, dus bij een weersomslag kunnen de bijen los gaan met hun bestuivingswerk. 

Volgens de onderzoekers Velthuis en Kraus remmen styroporkasten eveneens de mijtenvoortplanting vanwege een betere warmtehuishouding van het broednest. Milieutechnisch valt er wel een en ander af te dingen op styropor. Ze gaan echter extreem lang mee en zijn blijvend goed te repareren met reparatiekit. Met buitenkwaliteit muurverf zijn ze in allerlei fraaie kleuren te beschilderen. 

Een houten kast zou met ongeveer 17 cm dikke houten wanden toegerust moeten worden om dezelfde isolatiewaarde te krijgen. Die dikte zullen bijenvolken in hun natuurlijke habitat in boomholtes wel hebben. Onze vervangende houten bijenwoningen zijn dus minder geschikt in voor- en najaar.  Misschien waren die dubbelwandige houten simplexkasten van vroeger zo gek nog niet. Er schijnt trouwens ook weer een rieten bijenkast in produktie genomen te worden. Ik ben benieuwd. 

Het lijkt er trouwens op dat de wintersterfte dit winterseizoen ook weer verhoogd is. Ik ben eigenlijk benieuwd of de imkers met bovengemiddelde sterfte (meer dan 50%) houten of styropor bijenkasten hebben.  

PS Inmiddels heeft deze week de 4700ste blogvolger zich aangemeld. Dit keer een Belgische imker. Van harte welkom! De video's in de Blogs worden blijkbaar ook veel bekeken. Inmiddels bijna 1,2 miljoen keer. Wie had dat ooit kunnen bedenken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Purmerbij

    10-03-2023 om 11:45

    Hi Ben,

    Al mijn kasten zijn van polystereen, wintersterfte dit jaar was bijzonder hoog.
    Op een plek waar 3 volken stonden zijn er 2 dood. En nr 3 komt op 4 ramen de winter uit. (11 ramen kast) mijn andere plek 4 nieuw opgezette volken 2022 alles oké.

    Groetjes

    Claudio

    Ha Claudo, styropor geeft inderdaad geen garantie op overleven. Virussen/mijten blijven hardnekkig huishouden. Volksvernieuwing werkt het beste. Groet, Ben

  • Gerhard

    10-03-2023 om 14:14

    Ha Ben,
    ik heb 4 Red Ceder en 1 styropor kast geen wintersterfte ,kasten staan wel overdekt in een bijenstal. En inderdaad in de styropor kast zijn de bijen wat bewegelijker, maar het voerverbruik is ook veel hoger dan bij de ander 4 houten kasten, en ik heb de styropor kast al bij moeten voeren met 2,5 kg suikerdeeg. Alle kasten staan op 1 broedkamer en heb ze 14 kg wintervoer gegeven. Wat is jouw verklaring hier voor?
    Gr. Gerhard

    Ha Gerhard, de broednestontwikkeling gaat sneller in geisoleerde kasten. Larven en op 35 graden houden, vergt veel voer. Groet, Ben

  • Maarten

    10-03-2023 om 15:44

    Hallo Ben,
    Ik heb 2 houten kasten.
    Geen wintersterfte,
    Varroa bestrijding uitgevoerd.

  • Deborah van der Eijk

    10-03-2023 om 16:48

    Ook bij mij zijn alle bijenvolken dood waarvan 2 in styropur kasten maar ook in de enige houten kast Alsof ze ter plekke zich doodgeschrokken zijn.Etend, wandelend, voerend..Genoeg voer erin behandeld tegen varroa.Ik snap er niets van.Maakt mij droevig .

  • Albert

    10-03-2023 om 16:59

    Ben , ik durf het bijna niet te vragen, maar wat is voor het milieu het beste. Laat het iets meer suiker kosten.

    Ha Albert, mijn bijen zijn ook onderdeel van het milieu. Lastige keuze dus..... groet, Ben

  • Willem

    10-03-2023 om 17:51

    Dag Ben,
    Vorig seizoen heb ik de eerste stappen gezet in het eenvoudiger imkeren, dwz dat ik als spaarkast imker ben gaan werken met één BK. Enthousiast geraakt door jouw voordracht én jouw boekje "eenvoudiger en duurzamer imkeren......" wil ik komend seizoen verdere stappen maken w.o. van 10 ramen naar 11 ramen en naar 5,1 mm cellen. In dit verband mijn vraag of je wellicht tips (do's en dont's) hebt. Ik vraag me bv af wanneer/hoe naar 11 ramen over te stappen (bij voorjaarsinspectie overhangen?). Kortom hoe schakel ik zo vlot mogelijk om. Ben benieuwd!
    Groet,
    Willem

    Ha Willem, bij de voorjaarscontrole zijn de volken vaak beperkter in grootte en in bezette ramen, dus kun je ze dan goed overhangen en gelijk enige 5,1 mm kunstraat bijplaatsen. Groet, Ben

  • Davy Petit

    10-03-2023 om 18:53

    Dag Ben, naar wel artikel refereer je van Velthuis en Kraus ze hebben er veel gepubliceerd.

    Groet D

    Ha Davy, zie: The lmpact Of e e Humidity And Temperature Gradients ln Thet, \.) Brood Nest Of Honey bees On The Reproduction Of Varroa jacobsoni Oud.: Laboratory Observations Hayo H.W. Velthuis and Bernhard Kraus.
    Er bestaat ook nog een PPT van Velthuis waarin het verband gelegd wordt tussen iso kasten en mijtenrepro. Groet, Ben

  • Joop Dautzenberg

    10-03-2023 om 18:56

    Imker al jaren met de bijen in simplex kasten. Merendeel opknappertjes. Meestal weinig volken die de winter niet doorkomen. Ook dit jaar zijn mijn vijf volken nog volop actief.

  • Marina

    10-03-2023 om 21:46

    Hoi Ben, ben met 6 kasten t najaar/winter ingegaan. Een volkje (al twijfelachtig) in simplex kast was in december al weg. Later ook een volk uit een styroporkast verdwenen. Dat tweede volk deed t juist uitzonderlijk goed rond t inwinteren; had een bijzonder groot broednest, t haalde zelf nog nectar (zoveel had ik niet gevoerd) en had heel veel voer (10 ramen) in tweede BK.
    Geen dode bijen gevonden, nog (dode) uitkomende bijen in de cellen. Of dit alles aan de styropor kast ligt ... (ik dacht aan zwermen ...) Volk was pas begin september thuisgekomen van de boekweit. (?)

    Ha Marina, boekweithoning kristalliseert snel. Kijk nog maar eens in de voerramen. Dit kan de oorzaak zijn. Groet, Ben

  • Jan Timmers

    10-03-2023 om 22:14

    Dag Ben,
    Tot heden geen problemen in mijn 4 spaarkasten met één broedkamer.

  • Dave

    10-03-2023 om 22:54

    8 volken. 2 daarvan in Styropor Alive and kicking. 6 andere volkeren in houten spaarkasten waarvan de helft het niet overleefd heeft.

  • Corry Botterman

    10-03-2023 om 23:03

    Dag Ben,
    6 volken ingewinterd en nu 1 volk dood. Het was eigenlijk al iets te klein en ik had het voor de winter moeten verenigen. Er was meer dan genoeg voer over. Alles staat op “gewone” houten kasten.
    Vorig weekend een lezing bijgewoond van Jürgen Bilden. Hij beschreef het krap zetten van de volken met isolatie sluitramen en het gebruik van 11 ramen ipv 10 in een verder gewone spaarkast.
    Dat ga ik komend seizoen proberen.
    Alles vervangen door styrop is wat kostbaar. Hoewel het zeker zijn voordelen heeft. Ook wat gewicht betreft.
    Dank voor al jouw informatie.

  • Isabelle

    11-03-2023 om 07:09

    Hallo,
    Na het lezen van de reacties heb ik een waarschijnlijk domme vraag: wat maakt het verschil tussen 10 of 11 ramen?
    Dankjewel, Isabelle

    Ha Isabelle, het domme antwoord is één. Elf ramen zitten dichter bij elkaar, waardoor er minder luchtdoorstroming ontstaat in de smallere straatjes en het broed minder afkoelt. Daarnaast wordt het volume van de wintertros ongeveer 10% kleiner, wat eveneens de warmtehuishouding ten goede komt. Groet, Ben

  • Sam Botter

    11-03-2023 om 07:45

    Hallo Ben

    Ik heb 6 van de 12 volken verloren. 2 dubbelwandige simplex kasten, 1 topbar, 1 styropor en 2 miniplus.
    De andere styropor kasten hebben prima volken!
    Ik vind 50% verlies best veel! Allemaal behandeld en gelijk ingewinterd.
    Zeg het maar!?

  • Rijk

    11-03-2023 om 08:29

    3 volken op styropor kasten. Ze hebben de winter tot nu toe heel goed overleefd. Zij staan nu in een dikke laag sneeuw..

  • Sybrand de Vries

    11-03-2023 om 09:01

    4700 volgers en 1,2 miljoen keer gekeken dat zegt volgens mij iets over jou Ben . Volgens mij ben jij ontzettend goed bezig chapeau.... en geweldig werk keer op keer


  • karin

    11-03-2023 om 09:32

    Hoi Ben, ik imker sinds 8 jaar op styropor, 5 productievolkeren. Sindsdien geen enkel volk verloren, tenzij darrenbroedige moer, waar ik dan een reserve uit miniplus( Lyson) opgezet heb. Al mijn rompen worden voor gebruik binnenin geschilderd met propolisoplossing. Enig nadeel vd styropor is dat ze bijna niet uit het broed gaan, hoogstens een week of 4. En soms wasmot die gangen maakt, maar dat is te herstellen met de kit.

    Ha Karin, mooi resultaat. Ik heb ook wel last van knagende mieren en bijen. Groet, Ben

  • Geert

    11-03-2023 om 10:06

    15 Segeberger styropor, 1 dood volk (teveel mijten). Relatieve vochtigheid gaat in dit type kasten in de winter boven de 90% met mogelijk condens druppels boven de tros. Ik overweeg om een zolder te voozien met damp-open isolatiemateriaal zoals een Warré kast om het RH% lager te krijgen. Temperatuur in de kasten werd op 21 december van 12°C naar 20°C gebracht, en vanaf half februari gaan sommige kasten al boven de 30°C met temperatuur dips telkens het vriest..
    P.S. Ben, jouw blog heeft van mij een betere imker gemaakt. Ik hoop dat je nog lang berichten blijft posten.

    Ha Geert, hoge vochtigheid is vrij normaal voor het winterseizoen en bijenvolken. Het moet echter niet condenseren boven de wintertros. Hier heb ik geen last van in styropor Dadantkasten. Heb je een uitsparing voor suiikerdeeg in je daken.? Dat kan de reden zijn. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    11-03-2023 om 10:09

    Hoi Ben, ik schreef er al eens eerder over maar ook bij onze styrophor kasten zijn de bijen veel actiever dan in de houten spaarkasten, sterker, bij drie van mijn Segenberger kasten zijn de bijen nooit op de tros geweest, daar maakte ik mij wel wat zorgen om omdat ik dacht dat dan het voer verbruik behoorlijk hoger zou zijn. Dat is niet zo, de kasten waren en zijn nog steeds goed op gewicht en de volken (14 in totaal) zijn 'alive and kicking'! Groet uit Schagen, Ed

  • Henk Michorius

    11-03-2023 om 11:04

    Hallo Ben, Ik imker met de een ruimte kast, Dit is te vergelijken met de topkast van jou. Ik heb 5 kasten, en een kast heeft het niet gehaald, maar dat was al te klein met het inwinteren. Ik heb mijn kasten goed geïsoleerd en de bijen doen het er geweldig in. ik gebruik in deze kaste geen koninginnenrooster. Het is zoals je zelf weet heel prettig weken met deze kasten.Ik zou graag willen weten hoe het bij jou met de topkast in de winter is gegaan.


    Ha Henk, al mijn 4 topkastvolken doen het uitstekend. Uitwinteringssterkte is gelijk aan inwinteringssterkte. Groet, Ben

  • Frank Moens

    11-03-2023 om 12:00

    Gefeliciteerd met de gestage groei van belangstellen voor het BijenBlog. Het blijkt in ern behoefte te voorzien. Goed ingeschat!

    Ha Frank, dat heb jij ook goed aangevoeld met je
    verzoek om mijn privé Blog voort te zetten onder de NBV vlag. Win-win. Thnx voor de support. Groet, Ben

  • Jan!

    11-03-2023 om 15:47

    besten tussen de verschillende merken styropor kasten zit ook veel verschil in kwaliteit met name de persdichtheid van het materiaal.

    Ha Jan, terechte tip. Zou mooi zijn als er een groep studenten objectief onderzoek zou doen naar de kwaliteit van het materiaal. Groet, Ben

  • Elle

    11-03-2023 om 16:54

    Toen de kou intrad in december heb ik de beide lange zijden en de onderkant van mijn topkast voorzien van stryoporplaten, vastgezet met een paar latjes. Ik ben blij met het resultaat: de bijen zitten vandaag los in de kast, komen terug met stuifmeel. Heerlijk om te zien. Maar als ik bolletjes stryopor zie loskomen en het verwaait in de sloot, vind ik dat jammer voor het leven in die sloot en denk ik: misschien volgend jaar toch anders?

    Ha Ellen, er zijn betere platen hardschuim, die niet korrelen en nog beter isoleren. Die worden voor dakisolatie gebruikt voor woningen. Groet, Ben

  • Harrie jansen

    11-03-2023 om 17:40

    Goede dag Ben
    Heb 9 volken in simplex kasten waarvan ik er 7 op 1 bk heb staan die andere 2 volken waren zeer zwak toch Verenigd deze zijn nog klein maar alles vliegt en brengt stuifmeel mee ze staan wel in een overdekt simpele bijenstal
    Bedankt voor je blog berichten

  • Arjan

    11-03-2023 om 17:46

    In mijn Simplex kast ook een actief beweeglijk volk. Ziet er sterk en gezond uit. Zowel zomer als winter lekker geïsoleerd.

  • Marijn Oostland

    11-03-2023 om 18:02

    Hey ben gister checkte ik op voer. 3 spaar kasten op tros. 1 kast simplex had er geen zin in en ze zaten door de hele kast. Wat me wel opvalt is dat de enkele bakken meer voer over hebben dan de dubbele kasten.

  • Peter

    12-03-2023 om 09:51

    Ik heb de volken in rietenkasten. Wanddikte 5 cm geen volken verloren. Zitten ook vaak los in de kast. Is 11 raams. Na anderhalf jaar nog geen propolis op het riet. Wel op latjes

    Ha Peter, vooral ruwe oppervlakken worden gepropoliseerd. Riet is van nature glad en isoleert goed. Groet, Ben

  • Carla van Heeckeren

    12-03-2023 om 12:21

    Hallo Ben,
    6 volken ingewinterd in spaarkasten en ze zien er goed uit.

  • Jan Willem van Rijn

    13-03-2023 om 12:44

    Dag Ben,
    Op stand A winterde ik 3 volken in: in houten spaarkasten met 1 BK - zijn alle 3 goed
    Op stand B winterde ik 7 volken in: daarvan gingen er 5 dood. Eén in houten spaarkast, 4 in houten Dadant kasten. De 2 goede volken zitten in: 1x houten dadantkast en 1x polystyreen (Dadant) 6-ramer. Ik vermoed dat de oorzaak van sterfte ligt een of andere virusbesmetting. Ik had in de afgelopen 2 decennia nagenoeg nooit sterfte.
    En dank voor de blog!

    Ha Jan Willem, zou kunnen een virusbesmetting i.c.m. mijten. Heb je misschien een late dracht gehad? Groet, Ben

  • Henk Sesink

    20-03-2023 om 15:19

    Ben ik heb 1 groot volk verloren in een segeberger spaarkast.
    De kast zit nog vol voer maar in december zag ik al dat er geen bijen meer aanwezig waren
    Het volk was groot en sterk maar heeft vorig jaar het hele jaar last gehad van wespen.

    Ha Henk, mogelijk toch te weinig echte winterbijen aangelegd. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.