31-08-2018

Suikerdeeg als wintervoer?

Per 1 juli heb ik op 2 volken een doos met 15 kg suikerdeeg geplaatst met als doel dit te laten opslaan als wintervoer. Twee maanden blijkt een goede inschatting te zijn van de tijd, die nodig is voor de verwerking en opslag van het voer. In de spaarkast was op 1 ons na de hele doos leeg en keurig hoofdzakelijk naast en boven het broednest opgeslagen. Het volk staat op 1,5 bak (BK boven, HK onder). In de HK waren 2 ramen gevuld met wintervoer en de 3 middelste HK-ramen bevatten bijenbrood. Helaas is het stukje video van de onderbak verloren gegaan, maar er waren 6 raampjes gedeeltelijk bezet met bijen en er was geen broed aanwezig. Het broed was nog wel goed aanwezig op de middelste 6 ramen in de bovenbak. 

Al met al ben ik toch van mening gebleven dat dit volk middelmatig bezet is met bijen. dus ga ik het alsnog verenigen met het buurvolk. Ik wil uitsluitend sterke volken inwinteren. Met name sterk ingewinterde volken, mits ook gezond, komen meestal ook sterk de winter uit. Deze volken zorgen dan zeker voor een mooie voorjaarsoogst. De proef met het geven van 15 kg suikerdeeg is hier dus geslaagd! Zie onderstaande video.

In de 2e video laat ik een dadantvolk zien, dat eveneens een zelfde doos met 15 kg suikerdeeg gekregen heeft. Dit volk heeft een paar weken geleden een jonge leggende 2018 F1 moer gekregen, waardoor vrijwel het hele pak suikerdeeg is omgezet naar 4 volledige ramen broed. Dit volk moet alsnog gevoerd worden met een can invertsuiker. Dit verschijnsel kom je overigens ook tegen bij het voeren met invertsuiker. Dus opgepast met laat ingevoerde jonge moeren! Zie onderstaande video:

Conclusie: het geven van een doos met 15 kg suikerdeeg is vooral voor imkers met weinig tijd of verafgelegen bijenstanden een mooi alternatief. Weliswaar in aanschaf iets duurder, maar in brandstof en tijd een stuk goedkoper. Het checken van de opgeslagen hoeveelheid wintervoer blijft voor iedere imker noodzakelijk. Lift even de achterkant van de kast en je weet of het goed zit. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

PS: indien je steeds het log-in scherm te zien krijgt, klik dan het vakje 'wachtwoord onthouden' aan! 

Deel dit bericht

Reacties

 • Carien

  17-09-2018 om 22:08

  Beste Ben,
  Half augustus heb ik een doos met 15 kg suikerdeeg op mijn volk gezet.
  Afgelopen week even gecheckt, maar er is nog maar weinig opgeslagen als wintervoer.
  Ik maak me nu wat zorgen of het volk op tijd goed is ingewinterd. Kan ik alsnog een suikeroopossing invoeren of moet ik gewoon geduld hebben?

 • Ben de blogger

  18-09-2018 om 08:36

  Carien, bij mij duurde het 2 maanden voor het suikerdeeg opgenomen was, ik begon al op 1 juli. Ik zou gezien de koudere en kortere dagen, die gaan komen niet afwachten en nu gewoon een suikeroplossing gaan voeren. Het suikerdeeg goed inpakken en bewaren voor volgend jaar. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.