16-08-2018

TBH Check voor inwinteren

 

Ook TBH-volken check ik voor het inwinteren op sterkte, gezondheid en voervoorraad. Beide volken, die ik gisteren kontrolleerde, waren sterk genoeg. De voersituatie was totaal verschillend. Kijk maar naar de video's. 

Voor het inwinteren gebruik ik een verfbak van de Action, aangevuld met hydrocultuur korrels, maar stro of gras voldoet ook. Het zorgt ervoor dat de bijen niet verdrinken. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt, auteur van het imkerboek 'het jaarrrond imkeren in spaarkast, TBH of Dadantkast'. 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • gerrit roelofs

    18-08-2018 om 08:57

    hallo Ben
    wat bedoel je met een verf bak van de Action?
    hoe veel kan daar in en heb je er een foto van.

  • Anoniem

    18-08-2018 om 10:24

    Hoe veel suiker geef je deze colonie omdat het een best groot volk is

  • Wilma

    18-08-2018 om 11:41

    Dank je wel Ben voor deze tbh uitleg! Duidelijk!

  • Ben de blogger

    18-08-2018 om 13:06

    Anoniem, 1,1"can invertsuiker = 14 kg

  • Wilma

    18-08-2018 om 20:44

    Hoi ben, nog een vraagje.....zou ik apilife op de bodem van een tbh kunnen leggen?

  • Ben de blogger

    19-08-2018 om 09:30

    Wilma, het is lastig om de tablet verdeeld in 4 stukjes buiten het broednest op de bodem te leggen, want daarvoor moet je alle raten bekijken en opschuiven. Api live var mag dus niet direct onder het broednest liggen ivm broedschade. Ik denk wel dat het werkt. Maar let op de reactie van de bijen, gaan ze massaal buiten de kast hangen dan is de dosering te hoog.

  • Renee

    24-08-2018 om 09:25

    Dank Ben, voor weer een fijne uitleg :-)

  • Rinske

    10-09-2018 om 10:29

    Dag Ben,
    Het voeren gaat goed, maar ik kan het volk niet meer bekijken. Alle latten zitten vast met propolis, niet het ergste, maar de raten zijn slordig gebouwd. Ik heb regelmatig de raten terug geduwd en losgemaakt. Als ik nu weer alles ga corrigeren denk ik dat de verstoring te groot is. Het is echt een zootje en eigenlijk heb ik besloten om het voor nu zo te laten. Volgend voorjaar kom ik voor hetzelfde te staan. Proberen dan over te hevelen naar een andere kast, lijktvmij een optie. Maar ik weet het niet.


    Rinske, in de winter en met name in maart worden er veel raten leeg gegeten en is er nog weinig broed. Dus op de 1e mooie dag in maart of april alle lege en oude raten wegsnijden en wegnemen tot dat je bij de nog bebroede raten komt. Die haal je ook los en je plaatst aan beide kanten 2 lege toplatten. Vanaf dat moment iedere 7 tot 10 dagen checken en de nieuwe raten corrigeren en er nieuwe lege toplatten tegen aan hangen.
    Oude raten met voer kun je tijdelijk op de bodem leggen in de lege ruimte, die eten ze wel leeg. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.