12-11-2015

TBH inkijkje

TBH inkijkje

12 November en om half drie 's middags vliegen de bijen nog alsof het voorjaar is, er komt nog steeds stuifmeel binnen. Het vlieggedrag scheelt wel sterk per volk en hangt sterk af van de stand van de zon op de kasten.

Ik kon het niet laten even mijn camera in een TBH te steken, de bijen merken er toch nagenoeg niets van, behalve de lichtinval dan. In het midden van de rechter natuurraat zie je nog volop open glimmend voer zitten. Hieruit concludeer ik dat ze nog nauwelijks interen op hun voervoorraad.

Het blijft een wonderlijk fenomeen, een volk op nieuwe natuurraat.

We weten nog niet wat de winter gaat brengen, maar afgelopen 14 februari vlogen de bijen volop bij 8 graden in de schaduw. Dat zou dus over 3 maanden zijn........

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Piet

  12-11-2015 om 17:20

  Met veel genoegen lees ik uw blogberichten..
  Mvgr. Piet

 • Frank Moens

  12-11-2015 om 19:57

  Het jaar rond nauw betrokken bij je bijen. Dat wordt een nieuwe manier van imkeren.

 • Irma

  04-09-2016 om 13:28

  Hoi Ben,
  Sinds kort lees ik wat meer over tbh en ben er wel nieuwsgierig naar om hier ook eens mee te gaan imkeren. Waarom zou ik t idd eens doen? Wat is jouw ervaring?advies?

 • Ben de blogger

  04-09-2016 om 21:45

  Irma, indien je imkert puur om de beleving van het bijen houden op je balkon of tuin is een TBH erg leuk. Het is een manier van imkeren die veel dichter staat bij de natuurlijke gedrag van de bijen. Persoonlijkvind ik het leuk om die TBH's er bij te doen.
  Mocht je ook graag honing oogsten, dan valt mij dat in TBH's erg tegen. Ze gebruiken zelf veel meer dan in kasten, waarschijnlijk om extreem mooi raten te bouwen en grote volken aan te leggen. Maar die hebben ook veel honing nodig, dus van oogsten komt niet zo veel.
  Het is wel prachtig, alleen de kwetsbaarheid van de raten lijkt een nadeel.

 • Irma

  05-09-2016 om 10:44

  Oke,dank voor je reactie. Ik ben erover aan het denken om er een naast de spaarkasten te zetten. Puur voor mijn beleving en idd nog dichter bij de natuur te staan.
  Nog tips waar zo'n kast te kopen?

 • Ben de blogger

  05-09-2016 om 10:59

  Irma, stuur me even een mail naar mijn prive mailadres. Dit is niet het gremium voor reclame

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.