06-04-2015

TBH inspectie

TBH inspectie

Nu de temperaturen naar verwachting omhoog zullen gaan, kunnen we ook de volken in de TBH-kasten voor het eerst controleren. Uiteraard gaat de voorjaarscontrole in eerste instantie om 2 zaken:

  • is het volk nog moergoed en groot genoeg de winter uitgekomen?
  • heeft het volk nog voldoende voer en kan het groeien?

Op een basiscursus in Bussum hebben de cursisten het volgende gedaan:

Vanwege de lage temperatuur is het volk aan 1 kant open gemaakt. Door het wegnemen van de eerste lege raten, kwam men vanzelf bij de met voer gevulde raten, dat viel dus tegen. Ongeveer 1 kg wintervoer was er aanwezig, dus heeft het volk een deels open gesneden pak apifonda op de bodem gekregen aan het einde van de controle. Na het voerraam werd het eerste raam met BRIAS (broed in alle stadia) aangetroffen. Voor de cursisten de eerste kennismaking met het zien van eitjes, larven en gesloten werkerbroed.  Het mooi vlak gesloten werksterbroed indiceert een leggende koningin.

Naast de raat met broed zijn 2 nieuwe lege toplatten aangebracht, die de eerste raatbouw en voorjaarsgroei op kunnen vangen.

Indien de temperatuur > 15 graden geweest zou zijn, hadden de cursisten het hele broednest mogen bekijken. Dan zouden we 1 vol voerraat links en rechts van het broednest hebben laten hangen en de rest van de overtollige raten hebben verplaatst naar de buitenkant van het sluitblok. Deze kunnen we later misschien deels teruggeven of gebruiken voor een zwerm of aflegger. Aan de kant van het sluitblok komen weer 2 nieuwe toplatten tussen broednest en voerraat, zodat het volk nieuwe raten kan bouwen en kan groeien.

Indien bij een volgende inspectie de nieuwe toplatten beiden grotendeels zijn uitgebouwd, geven we weer 2 nieuwe lege toplatten etc.

 

 

Deel dit bericht

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.