06-09-2019

TBH inwinteren en het gewicht van Dadant HK's

 

Het tillen van volle spaarkast honingkamers met 12 kg honing erin is voor sommige imkers lastig, maar met de grotere Dadant honingkamers is het helemaal afzien. Mijn laatste volle Dadant HK met 10 spekraten woog 26,5 kg, het netto honing gewicht was 18,8 kg. Er stonden twee van die volle HK's op het volk. Voor het zware gewicht hebben ze een oplossing gevonden, namelijk twee halve honingkamers (zie foto). Daarmee is het gewicht van een halve dadant hk teruggebracht tot spaarkast niveau. 

Op de foto's zie je ook hoe je een 1,5 liter voerbakje met suikerwater op de zijwanden van een TBH kan laten rusten. Je zet 'm tegen de met bijen bezette raten aan en de bijen kruipen van onderen de voerbak in. Van boven kun je 'm gewoon bijvullen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Catharina

  07-09-2019 om 11:36

  Door omstandigheden nu pas honingkamers er af van standaardkast met gemiddeld goed volk. Zijn de bijen goed in staat om van het suikerwater nog voldoende verzegelde honing te maken in de 6/8 raten om de winter door te komen?
  Het is toch beter om de bijen te laten overwinteren op relatief schone suikerhoning dan de stuifmeelhoning waar niet gewenste vervuiling in kan zitten? En bij niet verzegelde honing is de kans op roer dan ook groot?
  Bij voorbaat dank Ben.

  Catherina, zomerhoning is het beste voor de bijen om op te overwinteren. Maar geraffineerde kristalsuiker is een goed alternatief om het wintervoer aan te vullen. Wel snel beginnen anders kunnen de bijen het niet meer voldoende indampen en dan ontstaat er inderdaad in het prille voorjaar roer vanwege de gisting van het te natte wintervoer. Makkelijker is nog om invertsuiker te gebruiken, die bestaat al uit glucose en fructose. Ieder twee dagen de voerbak van 1,5 liter vol gooien en snel vandaag beginnen. Groet, Ben

 • Hugo van Rossem

  08-09-2019 om 10:51

  Ben, volgens mij zijn die halve honingkamers er alleen in 141 mm maat raamhoogte. Als je dus nu al met de standaard honingkamers werkt (159 mm raamhoogte) krijg je met deze halve HK twee verschillende raammaten, daar moet je bij de aanschaf wel even rekening mee houden. (Andere bijkomstigheid: een Dadant US BK raam past weer mooi in twee halve Dadant US HK op elkaar geplaatst.).

  Hugo, mooie aanvulling. Ik heb helaas 15,9 en 14,1 cm hoge Dadant HK's. Ik wist toen ook niet dat beide maten bestonden. Een volle HK met 14,1 cm hoogte weegt ongeveer 3 kg lichter.
  Groet, Ben

 • Serge

  11-09-2019 om 09:02

  Dag Ben,ik bezit vier volken waarvan er één moerloos is en redcellen opgetrokken heeft,ik heb twee koninginnen buckfast kunnen bestellen die toekomen per post,kan ik die als ik de redcellen breek met een nicokooitje invoeren op deze tijd van het jaar of moet ik een aflegger maken? Kan ik de andere koningin als ik de oude wegneem deze eveneens zo invoeren of maak ik best ook nog een aflegger?
  Bedankt voor de blog en je leerzame boek Grt .

  Serge, je kunt alle redcellen wegnemen en de nieuwe invoeren met een Nicot kooitje met niet plakkend suikerdeeg. Ook de oude moer kun je op deze manier vervangen.
  9 van de 10 keer gaat het goed, dus succes! Zijn de ontvangende volken ook Buckfast? Dat zou de acceptatie namelijk bevorderen. Maar veel keuze hebben de bijen op dit moment niet meer. Groet, Ben

 • Serge

  11-09-2019 om 22:52

  Bedankt voor het advies.Het zijn inderdaad buckfastbijen maar nu f2,f3 en dus vrij agressief want woon in Oignies en thierache en omgeven door zwarte bijen,wat geen goede combinatie is.Volgend jaar kan ik raszuivere zwarte bijen krijgen van een vriend uit Chimay,hij beweerd dat ze zachtaardig zijn,dus wil ik deze een kans geven op een andere stand.grt Serge

  Serge, goed dat er in Chimay geselecteerd wordt op zachtaardigheid. Een juiste beslissing om in jouw gebied over te stappen op de zwarte bij. Maar dan wel aan KT blijven doen, dat is het mooiste. Groet, Ben

 • Jorrit

  17-02-2020 om 13:56

  Beste Ben,
  In de reactie op het bericht van Hugo schrijf je dat je helaas 159mm en 141mm Dadant HK's hebt. Ik ben net begonnen met imkeren en wil graag overstappen naar de Dadant US kast. Ik vroeg me af welke van de twee jouw voorkeur heeft.
  Op dit moment neig ik naar de 159mm HK' s (type 3 bij holtermann) omdat deze uitwisselbaar zijn met eventuele frankenbeute kasten en miniplus (mocht ik die ooit ook aanschaffen). Echter valt het me op dat dit type niet in Nederland verkrijgbaar is wat me doet twijfelen.. Ik ben benieuwd naar je reactie.

  Jorrit, ik zou zeker de 15,9 cm hoge houten HK's bestellen, inderdaad vanwege het feit de HK's van de Frankenbeute Dadant ook net zo hoog zijn. Uniforme maatvoering is handig!
  Ik denk wel dat je kunt krijgen bij Imkerij de Linde, want die voert de Holtermann collectie.
  Anders bij Holtermann bestellen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.