18-08-2015

TBH toplatten

TBH toplatten

Aan de onderrand van een toplat ontstaan bij het dichtschuiven na een inspectie kleine kieren, die de bijen hermetisch afsluiten met een rand van was en propolis. Hiermee ontstaat een goed gesloten plafond boven de bijen. Echter na iedere inspectie wordt deze rand breder en gaan de toplatten na verloop van een jaar steeds verder uit elkaar staan. Met soms als gevolg dat er extra dikke raten gebouwd worden, die niet meer verplaatsbaar zijn vanwege de onregelmatige breedte van de raten.

Probeer daarom eens per jaar -  nu is het daar mooi de tijd voor als je toch bijvoorbeeld alle raten los gemaakt hebt voor een hive clean behandeling - de randen propolis met je raambeitel weg te steken.

Daarna kun je de toplatten weer goed en bijna naadloos tegen elkaar aan drukken.

 

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltleraar en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Yvon

    18-08-2015 om 10:06

    Beste Ben, bedankt voor je tussentijdse informatie. Dat is heel fijn. Er is niet zoveel te vinden over imkeren in een tbh.
    Kun je mij laten weten hoe jij de hive clean behandeling uitvoert in deze kast?
    Hartelijk dank alvast.

  • Ben SdC

    18-08-2015 om 14:40

    In deze video demonstreer ik de toepassing van hive clean: https://youtu.be/vSUpYz7hUY4

  • Rijo

    18-08-2015 om 22:05

    Ben, hoe gaat het bij het slingeren van deze raten?

  • Ben SdC

    19-08-2015 om 07:58

    De honing uit een TBH wordt verwerkt als raathoning of als pers- of lekhoning. De raat met honing wordt dus niet hergebruikt het volgende seizoen. Dit bevordert de hygiene via raatvernieuwing.

  • Erik

    16-09-2016 om 06:19

    Beste Ben,

    Dank voor alle informatie.
    Ik wil mijn bijen overzetten in TBH. Heb al aardig wat filmpjes gezien, vooral Amerikaanse. Daarin wordt over verschillende maten gesproken en ook over het verschil in broed- en honingraat dikte.
    Welke latdikte is dan het beste om te gebruiken, 32, 38 of ergens er tussen in? Gebruik jij ook verschil in dikte voor broed- en honingraat?

    Alvast bedank voor je reactie

  • Ben de Blogger

    16-09-2016 om 09:23

    Erik, ik gebruik latten van 35 mm breedte. Dat is de natuurlijke afstand van raatbouw. 38 mm is de afstand van een 10-raams spaarkast en 35 mm van een 11-raams spaarkast. In een periode van goede dracht plaats ik inderdaad spacers van 6 mm tussen de toplatten in het deel, waarin ik honing verwacht. Dat levert spekraten op.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.