25-03-2017

TBH voorjaarscontrole

Alhoewel de temperatuur gisteren eigenlijk nog te laag was, heb ik vanwege de verschillende verzoeken toch maar voor de eerste keer dit voorjaar een volk in een TBH nagekeken. De broedontwikkeling was met 7 ramen vooral gesloten broed geweldig te noemen. Het gesloten broed loopt tussen nu en 12 dagen uit. Zodat er in de tweede helft van april een enorme toename van het aantal haalbijen plaats vindt. De bezetting van bijen op de ramen is beperkt, de oude winterbijen zijn nu de haalbijen.

De volgende controle kan over twee of drie weken en die controle beperkt zich dan tot de raatbouw aan de nieuwe latten aan de kant van het sluitbord. Zijn de latten eenmaal uitgebouwd, dan plaats ik weer een of twee nieuwe latten naast het broednest, zodat er ruimte ontstaat voor het vergroten van het broednest en opslag van honing in nieuwe raat. Hiermee blijf je de zwermdrift ook een stap voor.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Rob van Dipten

  25-03-2017 om 10:07

  Dag Ben, hang je de nieuwe latten steeds links en rechts van het broednest voor de uitbreiding of enkel richting de honing opslag?

 • Ben de blogger

  25-03-2017 om 10:44

  Rob, bij de eerste controle aan beide kanten, de volgende keren alleen nog rechts van het broednest.

 • Tanja Peetoom

  25-03-2017 om 15:54

  Bedankt voor het filmpje Ben.
  Zo'n duidelijke uitleg is fijn.
  Groet Tanja

 • Wilco

  27-03-2017 om 13:15

  Super Ben! Ik stond op het punt maar nu geeft dit weer wat extra zekerheid met je duidelijke uitleg! Het gaat deze week gebeuren;-)

 • nelleke schuurman

  27-03-2017 om 20:12

  Vraagje: wat doe je dan met de raten die je links en rechts weghaalt. Daar zit geen broed in, alleen honing bij mij.....

 • Ben de blogger

  27-03-2017 om 22:28

  Nelleke, de raten, die in feite over zijn, parkeer ik rechts in de kast. Soms rechts van het sluitbord, dan bewaar ik ze voor een eventuele broedaflegger later.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.