27-07-2019

Terrasje pakken en exotische kleuren

Hebben bijen last van de hitte? Dat lijkt alleszins mee te vallen, ze zijn er eigenlijk op gemaakt. Het broednest is altijd bijna 35 graden, dus aan warmte zijn bijen wel gewend. Als het buiten een paar graden warmer wordt, gaan ze gewoon buiten zitten. Vooral in de avond merken we dat aan baardvorming. Hoe sterker het volk, hoe groter de baard op en onderaan de vliegspleet. Ze maken gewoon de straatjes in de kast vrij zodat de temperatuur daalt en de ventilerende bijen een maximaal effekt hebben om het broed te koelen en de temperatuur op het gewenste nivo te houden.

 

Je kunt de ventilerende bijen helpen door de schuifladen weg te nemen. Met de hitte zie je ook allerlei exotisch gekleurde vliegen en vlinders ten tonele verschijnen. De koninginnenpage, die ik gisteren op de Wilde Marjolein tegen kwam, is dit jaar al 300 keer gemeld. Tijdens deze hitte moet je trouwens geen varroabestrijding toepassen, het zou het broed schaden. 

Afgelopen week heb ik de eerste 15 honingkamers afgenomen en geslingerd. De honing leek dun en vochtig. Dun is te verklaren vanuit de warmte, echter de refractometer gaf ook hogere waarden aan dan voorgaande jaren. Na het checken van de refractometer herinnerde ik me ook van de honingkeuringen, dat de refractometer geijkt is op 20 graden Celsius.Bij iedere graad hoger moet je de meting verlagen met 0,08%. Bij 30 graden is dan de gemete waarde minus 0,8% en bij 39 graden, zoals afgelopen donderdag in de Achterhoek is de bijstelling minus 1,5%. Dat scheelt heel veel. Hiermee zijn de hogere waarden, die ik steeds gemeten heb, volledig verklaard. De bijgestelde uitkomsten zaten toch veilig tussen de 16 en 17,5%, goed voor een lange bewaartermijn zonder gisting.

Na het slingeren stapel ik de HK's met natte ramen dit jaar voor het eerst op met verse walnotenbladeren er tussen. Veel imkers melden dat dit zou helpen tegen de wasmot. Gezien de geur van de bladeren en de mythe dat insecten minder voorkomen onder walnotenbomen, is het het proberen waard.

Het middel ijsazijn helpt maar ten dele tegen wasmotten, ijsazijn doodt vooral de nosemasporen. Indien je uitsluitend niet bebroede ramen zonder stuifmeel opslaat dan valt de impact van de wasmot reuze mee.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt   

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Cor van den Berg

  28-07-2019 om 00:03

  Misschien wel bekend, voordat ik de
  HK ‘kamers stapel doe ik ze 48 uur in de diepvries en zorg ervoor dat de stapel in zijn totale hoogte geen enkel ‘lek’ (kieren e.d.)vertoont.
  Sindsdien geen wasmot meer, daarvoor wel.

  Cor, goeie truc voor de bescheiden imker met een minder bescheiden vrieskist! Groet, Ben

 • Pien

  28-07-2019 om 06:32

  Ik had helaas vorige week bij het openen van één van mijn kasten wasmot. Heb je daar ook een goede tip voor?

  Pien,
  Wasmotten en varroamijten horen erbij. De wasmotten ruimen de raten in verlaten kasten op. Met mate kan het ook geen kwaad. Tip: vooral sterke volken aanhouden en geen raten bewaren met stuifmeel of raten, die bebroed zijn geweest. Groet, Ben

 • Bouke

  28-07-2019 om 09:03

  36 en 37,5%? Je bedoelt zeker 16 en 17,5%?

  Bouke, ja veranderd, bedankt. de hitte......groet, Ben

 • Lindar

  28-07-2019 om 10:43

  Ls, waarom laat je de bijen de raampjes niet schoonlikken?

  Lindar, met 50 volken is dat wel heel veel werk en zijn dat wel hele hoge stapels. Bovendien geef ik ze gewoon in het voorjaar nat terug en de bijen zijn er dol op. Ze nemen de bakken onmiddellijk in gebruik.
  Dus ik zie alleen maar voordelen in het geslingerd opstapelen. Geen extra werk. Groet, Ben

 • Ramin

  28-07-2019 om 10:50

  Dag Ben,
  Hoe zit het met het invriezen als het om nosemasporen gaat …. Worden ze ook dood door invriezen?
  Groetjes,
  Ramin

  Ramin, sporen blijven in takt, geldt ook voor sporen van Amerikaans Vuil Broed. Groet, Ben

 • piet

  28-07-2019 om 12:58

  is de temperatuur in de winter ook ongeveer 35 graden in de tros?

  Piet, alleen als er broed is en dan alleen ter plekke bij dat broed. Anders is het tussen de 12 en 25 graden. Groet, Ben

 • Lineke

  28-07-2019 om 14:09

  Hoi Ben, mijn vraag past niet bij het onderwerp, maar heb je advies in deze nodig.

  4 juni heb ik een zwerm geschept, denk een nazwerm omdat die niet zo groot was, maar ik heb het vanwege vakantie niet kunnen controleren. 20 juli dit volk voor het eerst gecontroleerd. Ze hadden 10 ramen volledig uitgebouwd, 7 ramen BRIAS, dus ik heb ze een extra broedkamer eronder gegeven volledig met kunstraat.

  mijn 'oude' volk ook op 20 juli gecontroleerd. Toen was er geen broed meer aanwezig. Van mijn buren hoorde ik dat zij tijdens mijn vakantie, zo rond 28 juni, een grote zwerm in de tuin hadden gehad. Denk dat die van mijn oude volk was, want zag daarin ook allemaal open doppen. Om te testen heb ik raampje jonge larfjes ingehangen. Vandaag gecontroleerd; zat vol met gesloten redcellen. Volk staat op 2 broedkamers maar in de onderste is nauwelijks bezetting en het kunstraat hebben ze daar ook niet uitgebouwd.

  Nu twijfel ik wat te doen. Alle redcellen breken en beide volken 's avonds verenigen middels krantementhode? Moergoed volk bovenop plaatsen? Probleem hierbij is dat de kasten 3 meter uit elkaar staan en ik ze niet dichter naar elkaar toe kan schuiven, omdat er een stuk tuin tussen zit.

  Of de redcellen laten uitkomen (denk dat het volk klein genoeg is dat ik niet hoe weg te breken, maar dat ze zelf de rest zullen wegvreten) en over 3 weken controleren of de moer goed aan de leg is (gesloten werkster broed). Vraag me hierbij af of het volk nog voldoende tijd heeft om uit te groeien tot een sterk volk en voldoende voorraden op te bouwen om de winter door te komen. Duurt dan nog 5 weken voordat het eerste broed uitkomt, dan zullen er niet veel bijen meer over zijn vrees ik. En ben natuurlijk bang voor eierleggende werksters in de tussentijd.

  Ik hoor graag je advies!

  Groet, Lineke

  Lineke, nu verenigen is te risicovol. Je hebt tenminste al 1 moergoed volk. Het andere volk met redcellen gewoon zijn gang laten gaan. Desnoods onderbak met niet uitgebouwde ramen wegnemen, want die niet bezette bak kunnen ze niet goed verdedigen, dus terug naar 1 bak om later in te winteren.
  Bij gesloten redcellen op dit moment kun je beter 4 weken wachten met controleren, dan vind je tenminste gesloten broed. Leg maar een 2,5 kg pak apifonda op het voergat, dat geeft ze een goede start wanneer de moer aan de leg gaat. Zo'n jonge moer gaat tot eind september door met de opbouw van het broednest. Dus later de varroa's bestrijden en later in winteren. Wordt vast nog een mooi volk, als je geduld heb. Groet, Ben

 • Marcel

  28-07-2019 om 15:33

  Ben. Hi. Doe je de walnootbladeren er gewoon tussen? En stapel je de hk’s gewoon op?
  Vr gr Marcel

  Marcel, gewoon tussen de bakken en inderdaad gewoon stapelen. Boven- en onderkant goed afsluiten. Groet, Ben

 • Lineke

  28-07-2019 om 18:34

  Ben, dank voor je reactie! Ben ik ook wel blij mee, want zou het zo vreselijk vinden om die mooie redcellen te breken. Laat de natuur het liefst zo veel mogelijk zijn eigen gang gaan. Maar natuurlijk wel alleen als dat kán!

  Groet, Lineke

 • Gabrielle

  28-07-2019 om 20:17

  Beste Ben, ik dacht handig te zijn door mijn geslingerde ramen terug te zetten. Helaas heb ik ze er te lang op laten staan. Nu hebben ze er weer honing ingesleept. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze de honing naar beneden gaan halen? Of is de enige mogelijkheid de kamers onder de broedbak zetten?

  Gabrielle, bij slecht weer zullen ze de honing wel opeten, maar zo lang ze nog nectar halen wordt het boven het broednest opgeslagen, dus deels in de HK's. Wil je ze sneller leeg krijgen dan kun je onder de BK plaatsen. Dan verplaatsen ze de honing wel naar het broednest. Maar ook dit kan een paar weken duren. Groet, Ben

 • Hans

  28-07-2019 om 20:33

  Beste Ben, Ik heb een aantal volken met een jonge moer die ik in sept/okt wil verenigen met mijn productie volken (nadat ik daar de moer heb uitgehaald).
  Probleem is dat de volken ongeveer 25 meter uit elkaar staan.
  Hoelang moet ik de volken op een andere stand zetten en kan ik ze als ik ze weer ophaal meteen op of onder het volk zetten waar ik ze mee wil verenigen?
  Er naast zetten en dan verenigen is geen optie omdat ik maar beperkt ruimte heb in mijn bijen stal.
  graag jouw advies.
  groet, Hans

  Hans, kun je na het verplaatsen/verenigen van de volken niet een klein 'vangkastje' op de oude plaats zetten? Bijv. een 3- of 6-raams kastje met een raam open broed en een voerraam?
  Verkleint het probleem. Om het terugvliegen van haalbijen te voorkomen moeten de oude haalbijen verdwijnen, dat duurt zeker 4 a 5 weken. Dus die tijd moet je elders overbruggen om terugvliegen naar de oude plek te voorkomen.
  Groet, Ben

 • GerdP

  29-07-2019 om 09:32

  Beste Ben, ook gehoord van walnoten maar nooit gedaan. Stapelde bakken altijd nat geslingerd op met een vel krantenpapier ertussen. Voorkomt dat 1 motje de hele stapel verpest. Heb nu Segeberger kasten en doe er niets tussen, maar controleer in de nazomer/herfst een paar keer op spinsel tussen de ramen en haal de larven dan weg.
  Altijd de boel dicht houden en geen rommel laten rondslingeren werkt echt.

 • Wim Oerlemans

  29-07-2019 om 12:50

  Ben,
  De meeste refractometers zijn, zeker tegenwoordig, ATC, Automatic Temperature Compensation. Dus de temperatuur maakt bij het meten niet echt uit. We hebben het tijdens de cursussen Specialist en Honingkeurmeester Bijenproducten van het Bijkersgilde wel eens uitgeprobeerd. Het levert wel enig verschil op, maar het werkt meestal wel goed. Wel moet je natuurlijk bij het callibreren de ijkhoning ook op de goede temperatuur laten komen. Al blijft het natuurlijk veiliger om rond de 20 graden te meten!
  Vr.Gr., Wim Oerlemans

 • Frank

  29-07-2019 om 19:31

  De 'mythe' van de walnoot berust op de ervaring dat de feur van deze notenbomensoort muggen op afstand houdt. Ze werden aangeplant op stadswallen zodat wachtlopende soldaten minder last daarvan hadden en kregen zo de naam walnoot. Ook rond boerderijen zijn ze vaak om die reden aangeplant. Natuurlijk ook vanwege de rijke oogst van.noten.

 • v Veldhuien

  29-07-2019 om 20:23

  Hallo Ben, wat zijn de voor en nadelen, van het terug plaatsen, van HK na het slingeren, boven of onder de BK gedurende de winter ?

 • Enne van Poelgeest

  29-07-2019 om 20:43

  Ik heb een hopeloos moerloos volk via een kastje een nieuwe moer gegeven, 1e dag dicht gehouden zodat ze konden wennen 2e kapje eraf gebroken zodat ze haar konden bevrijden.2 weken later kast gecontroleerd geen moer te vinden.Dus nog steeds moerloos. Heb een reserve volk waarvan de moer goed aan de leg is, die 2 volken wil ik gaan verenigen middels de kranten methode kan ik dat nu doen?
  Met vriendelijke groet Enne

 • Ben de blogger

  29-07-2019 om 21:00

  Frank, misschien hebben meer insecten een hekel aan de geur en klopt het verhaal dat het ook de wasmot tegen houdt.

  Van Veldhuien,
  Voordeel is dat je geen hk's in de schuur hebt en minder kans hebt op wasmotten.
  Nadeel, het is weer werk en een verstoring van het bijenvolk met grote kans op roverij.

  Enne, zeker niet verenigen met de krantenmethode. Kans is aanwezig dat je goede moer wordt dood gestoken. Kans is groot dat er toch een moer in zit of eileggende werksters. Hang er eerst een raam open broed in, bij redcellen na 9 dagen redcellen wegbreken en volk verenigen via krantenmethode. Geen redcellen: geduld hebben. Groet, Ben

 • Dikr

  30-07-2019 om 12:30

  Ben,
  Ik ben nog maar pas imker met 1 volkje. We hebben een heel grote tuin grenzend aan veen en bos in Overijssel. Er zijn veel dassen. Vannacht hebben de dassen weer een stuk grasland van ca. 50 M2 dicht bij de bijenstal omgewoeld op zoek naar insecten en wormen. Ik zag ook dat ze een wespennest uitgegraven hebben. Kunnen dassen ook een bijenkast plunderen? Ik heb mijn kast in een stalletje op ca. 40 cm hoge betonbanden. Zou dat veilig genoeg zijn voor de dassen?

 • Ben de blogger

  30-07-2019 om 12:47

  Dikr, hier bij ons lopen ook dassen en mijn kasten staan op pallets op de grond. Tot op heden geen probleem. Blijkbaar is de geur van de broednesten te goed verstopt. Maar dassen zijn gek op larven en broed. Mijn kasten staan er al 10 jaar zonder problemen. Groet, Ben

 • Mieke

  30-07-2019 om 17:03

  Aansluitend op de vraag van Gabrielle.
  Hoeveel kans is er dat de bijen de open honing in de honingkamer nog gaan verzegelen.
  Er is bijna geen dracht meer nu de zilverlinde is uitgebloeid.

  Mieke, ik ken je drachtomgeving niet. Maar hier in de Achterhoek valt er niets tot weinig te halen. Sommige geluksvogels zitten naast het enige zonnebloemenveld in Nederland of naast een perceel zomerkoolzaad. Maar zo niet dan wordt er niet meer verzegeld. Maar toch zal die honing waarschijnlijk heel goed en voldoende droog zijn. Dus gewoon slingeren en de mijtenbestrijding beginnen. Groet, ben

 • Jan A

  31-07-2019 om 22:16

  Hallo , met een refractometer met de tekst ATC er op , moet je toch ten alle tijden mbt de temperatuur de goede waarde meten?

  Azijnzuur en mierenzuur doden toch alle stadia van de wasmot ,en bepaalde ziektes meende dat ergens op een bijen site gelezen te hebben. groet Jan A

  Jan, een refratometer met ATC erop corrigeert inderdaad automatisch. Echter de meeste imkers hebben een goedkopere versie gekocht en missen ATC.

  Azijnzuur doodt nosemasporen en mierenzuur doodt varroamijten, echter beide zuren zijn niet geschikt om wasmotten of de larven ervan te doden.

  Groet, Ben

 • Davy

  05-08-2019 om 16:07

  Dag Ben geheel andere vraag waar is je recente druk van je boek te koop ?
  Gr Davy

  Davy, bij mij en over 3 weken ook weer in het Bijenhuis en de Imkershop en Beehappy in Deventer.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.