06-02-2019

Thermo-bijen

 

Op deze video, die genomen is vanaf de onderkant door het gaas van een Top Bar Hive, is duidelijk te zien dat de wandelende bijen eruit zien als kacheltjes. Met name het borststuk, waarin de vliegspieren zitten, lichten extra op vanwege de hogere temperatuur. De buitenkant van de wintertros meet zo'n 22 graden, dus in de kern zal de temperatuur op de gebruikelijke broedtemperatuur van ongeveer 34,8 graden liggen. De borstholte van de bijen geeft energie af aan de omgeving door het bewegen van de vliegspieren, die ze in de nestholte loskoppelen van de vleugels. 

Volgens Mark L. Winston die het boek The Biology of the Honey Bee schreef (een verzamelwerk op basis van wetenschappelijke publicaties) "varieert de broedtemperatuur tussen de 33,2 en 36 graden C. Honingbijen zijn in staat deze broedtemperatuur te handhaven tussen de -40 en +40 graden! Zodra de temperatuur onder de 18 graden komt, gaan de bijen zich enigszins clusteren om warmteverlies tegen te gaan. Vanaf 14 graden en lager trekken ze zich daadwerkelijk terug tussen de raten en trekken hiermee hun isolerende winterjas aan. De cluster bereikt zijn grootste compactheid bij minus 5 graden". 

Hieruit kunnen we concluderen dat we de komende maand de bijen met rust moeten laten, dat wil zeggen geen dekplanken lichten of broedramen lichten. Kijk gewoon door het folie naar de aanwezigheid van verzegeld wintervoer of lift de kasten aan de achterzijde een beetje op. De achterkant moet nog duidelijk zwaarder zijn dan de voorkant van de kast. Bij twijfel toch maar de lichtste kast openen en de voerramen aan de zijkant checken.

In de 2e helft van maart wanneer de temperatuur boven de 15 graden komt, kunnen we bij windstil weer en een lekker voorjaarszonnetje de eerste vluchtige inspectie uitvoeren naar moergoedheid en de aanwezigheid van voer. Hierover in maart meer blogberichten!

Met dank aan collega-imker Renée voor de prachtige video met de warmtecamera. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Peter

    06-02-2019 om 12:30

    Kan er nog bijgevoerd worden?

    Peter, alleen doen indien het echt noodzakelijk is. Je kunt een voerraam uit een andere kast overhangen of een pak suikerdeeg op de voeropening leggen. Groet, Ben

  • Gaby

    06-02-2019 om 16:43

    Ik zie dat Mark L. Winston meer boeken heeft geschreven. Van The Biology of the Honey Bee zie ik helaas nergens een inkijkexemplaar (ook niet op Bol). Is dit boek het aanschaffen waard, of is de uitgave uit 1991 al gedateerd door nieuwere inzichten?

    Gaby, het is geen imkerboek, maar een echt biologieboek. Het levert mij veel nieuwe kennis op, te veel om te onthouden. Uiteraard blijven er nieuwe wetenschappelijke papers verschijnen met aanvullende kennis. Maar ik vind het een zeer interessant boek. Groet, Ben

  • Gerda Burgers

    07-02-2019 om 14:38

    Wat leuk om de dames zo te kunnen zien bewegen, ik dacht dat ze heel rustig stil bij elkaar de wintermaanden zouden uitzitten, dat is dus heel anders.
    Ik vind het kunst, de beelden zo, erg mooi

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.