25-05-2015

Tijmhoning?

Tijmhoning?

Op de foto linksboven zie je bloeiend bonekruid en rechtsboven tijmkruid, beide worden enorm bevlogen door bijen en vlinders. Overigens zie je honingbijen en solitataire bijen tegelijkertijd de kruiden bevliegen. Van enige concurrentie is hier geen sprake. Er begint langzamerhand weer van alles te bloeien, zoals de framboos, de vuilboom en in stadsparken en plantsoenen de cotoneaster (dwergmispel). Toch is het wachten op de pseudoacacia voor het voldragen van de honingkamers (miis het zomers wordt!). De onderste foto's maakte ik vorige week in Blaricum (links onder) en in Vorden (rechts onder), blijkbaar duidelijk verschillende ondersoorten, want ook in de Achterhoek staan de meeste acacia's al in het blad.

Gisteren was het een prachtige dag voor de bijen, er vlogen volop darren en de eerste jonge moeren zullen gisteren hun bruidsvlucht (paringsvlucht) hebben uitgevoerd. Een Bussumse cursist meldde dat hij de jonge moer gisteren om 14.00 uur zag uitvliegen en 20 minuten later weer terug zag komen. De tijdsduur duidt op een echte paringsvlucht. Kortere vluchten van circa 5 minuten zijn orientatievluchten. Over 2 dagen zal deze moer aan de leg gaan!

Deel dit bericht

Reacties

  • Ben Bus

    25-05-2015 om 20:51

    Leuk geschreven stukje Ben!
    Deze week (woensdag) ga ik vliegers maken op het Media Park, Bijenstand "De Media Bij", en meteen de voorjaarshoning eraf halen. De kasten zijn loodzwaar, prachtige volken. Mogelijk wordt het volgende week mooi weer en als het even een drietal dagen boven de 25 graden wordt dan..... acaciahoning van de vliegers! Had ondertussen al broedafleggers gemaakt welke goed gedijen. Dat wordt nog wat straks met de Linde!

  • Friskvind

    25-05-2015 om 20:52

    Gisteren vond ik een rondkruipende koningin op mijn terras, ongeveer 10 meter van de bijenkasten verwijderd, Hij vloog niet meer; er zat een scheurtje in een vleugel. Ik heb hem teruggezet in een kast waar geen koningin in zat. Acht dagen geleden heb ik daarin de doppen gebroken. Kun je ergens aan zien of de koningin al bevrucht is of moet ik afwachten of er eitjes komen of bultbroed enz.?

  • Jan van Cadsand

    25-05-2015 om 23:34

    In zeeuws vlaanderen in de polders, en dorpjes is nu de dracht even weg. het fruit en fe kastanjes hebben weinig gebracht door het koude weer. Acacia is hier bijna niet, alleen st.jansteen en clinge in het waterleiding gebied. het wachten is hier op de linde, en gele mosterd perceeltjes voor de zaad teelt. In de wat grotere plaatsen is dat duidelijk weer helemaal anders. wat ik aan wil geven is, dat dracht haal erg plaats gebonden is, en dat kun je niet veralgemeniseren.

  • Ben SdC

    26-05-2015 om 07:40

    Toch zijn er algemene jaarlijks terugkerende drachthoogtepunten en -dieptepunten. De drachtpauze, die begint tijdens de bloei van de meidoorns komt vrijwel overal voor. Deze wordt dit jaar nog versterkt door de lage temperaratuur. Streekgebonden verschillen zullen er blijven, in de Achterhoek vind je geen witte klaver op zeeklei. Op sommige plaatsen is er echter wel weer rivierklei. Deze verschillen maken het reizen met bijenvolken soms interessant.

  • Frank Moens

    26-05-2015 om 09:00

    Voor het kunnen oogsten van acaciahoning moet tijdens de bloei de temperatuur flink boven de 20 graden. Anders is de nectarstroom nihil.
    Dat de ene boom later uitloopt dan de ander heeft onder andere te maken met genetische verschillen. Dat zijn nog geen ondersoorten.
    Je weet in ieder geval dat het zaailingen betreft en niet uit stek vermeerderd zijn. In een beukenhaag zie je dat soms prachtig. Een paar beukjes zijn al uitgelopen en fris in blad en anderen lijken nog geen aanstalten te maken.

  • Maurits Tax

    26-05-2015 om 21:41

    Op eerste Pinksterdag mijn nieuwe (door het volk zelf 'aangemaakte') koningin buiten op de kast gezien. Klaar voor bruidsvlucht of een eerste rondje rond de kerk? Consternatie er omheen. Tweede Pinksterdag hetzelfde ritueel, zonder enige drukte, echter nu zat ze op de grond en werd bedolven onder een handjevol bijen (geen darren). Vandaag 'derde' Pinksterdag hetzelfde. Kan iemand mij (imker in de dop) uitleggen wat er hier aan de hand is. Ik moet erbij zeggen dat ik de koningin aan de kleine kant vond, maar ze is natuurlijk nog erg jong. Graag uw reactie. Hartelijk dank.

  • Ben SdC

    26-05-2015 om 21:46

    Wellicht kan ze niet vliegen. Een imker uit Bussum zag afgelopen zondag ook een jonge moer op de grond zitten. Het lukte haar blijkbaar niet om op te vliegen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.