07-08-2020

Topkast en kleine bijen in dadantkast

Topkast en kleine bijen in dadantkast

Sommige blogvolgers vroegen mij om een update van het volk in de Topkast, vandaar deze video. De begeleidende tekst in de video is waarschijnlijk voldoende. Deze winter wordt mijn topkast, die als prototype diende, voorzien van een lagere bodemruimte (nu 11 cm straks ongeveer 5 cm). Ik vind het vooral voor beginners en gevorderden, die niet meer goed kunnen tillen een hele handzame en fraaie kast. 

Een goed voorbeeld is een imker, die vanwege zijn gezondheid echt niets meer mocht tillen, en dus letterlijk en figuurlijk met pijn in zijn hart moest besluiten om te stoppen met deze geweldige hobby. Gelukkig bood deze topkast uitgevoerd in de maat van zijn kasten (Langstroth) een prachtige oplossing om te bijven imkeren! Chapeau voor de maker van deze maatwerktopkast. 

Het leren van het ambacht als imker is behoorlijk complex. Het gebruik van kasten met meerdere verschillende onderdelen zoals honing- en broedkamers, die voor beide doelen gebruikt kunnen worden, maakt het er niet makkelijker op. Daarnaast kun je ze in verschillende volgorden plaatsen, onder, boven en tussen. Ook daarover verschillen de meningen in de praktijk. Veelal hangt dus af van de uitgangspunten en principes.  

Het is boeiend om je te verdiepen in deze facetten van het imkeren, maar met deze simpele kast zonder extra kamers kun je wel goed het bijenvolk leren kennen en de eerste stappen zetten in het vakgebied van het bijenhouden. 

De tweede video die ik nog had liggen, het betreft het afnemen van de twee honingkamers van een zogenaamd kleine cellen volk op Dadantramen. Door de 17% meer cellen per raam zijn deze volken merkbaar sterker. Misschien is dit ook wel de reden van de grote weerbaarheid van deze volken. Dit volk overleeft al vier jaar zonder enige vorm van behandeling. Het gaat straks zijn vijfde winter in. 

Toch raad ik alle beginnende imkers aan het driegangenmenu van BIJEN@WUR te volgen. Zodra je voldoende ervaring hebt, kun je je verder verdiepen in de mijtenval en het bemonsteren van bijen. Daarna kun je de behandeling afstemmen op de mate van mijtenbesmetting. Maar dit vraagt echt veel kennis en ervaring, alhoewel het wel makkelijk te leren is. Misschien is het meer een kwestie van doen?

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Piet Steffen

    08-08-2020 om 14:53

    Waar kan je zo'n kast kopen? Of moet je hem zelf maken?
    Groet,
    Piet Steffen

    Piet, google eens op topbarhive_imker dan vind je de maker wel. Hij maakt topkasten en tbh's. Groet, Ben

  • Wilma

    08-08-2020 om 19:33

    hoi ben,
    Een ander vraagje die niets met dit topic te maken heeft.
    Ik heb bij 2 kasten varoa bestrijding gedaan. 1 met thymovar en 1 met mierenzuur. Ik had weinig varoa op de lade. Maar er lag heel veel stuifmeel op de lade en wat witte antennes. Is dit normaal?
    Groetjes wilma

    Ha Wilma, dat verlies aan stuifmeel kan ik niet plaatsen. Die antennes vind je waarschijnlijk bij de mierenzuur-kast. Die antennes zijn van geruimde jonge poppen, die dood gegaan zijn door het mierenzuur. Maar van Thymovar is ook broedschade bekend. Groet, Ben

  • Heleen Hennink

    08-08-2020 om 23:08

    Ha fijn Ben, nieuws over de Topkast.
    Jammer is dat er een boze koningin in zit met boze nakomelingen, daar moet nog wat op verzonnen worden.
    Vraag: hoe controleer jij de varoa besmetting? Als beginneling wil ik dat graag monitoren, maar er is geen (makkelijke) schuifla.
    Groet!

    Heleen, begin mei de oude moer eruit halen, na 9 dagen redcellen breken en een raampje open broed inhangen van een raszuivere buckfastmoer.

    De mijtbesmetting kun je monitoren door een honingpot voor eenvierde te vullen met bijen, die je afgeslagen hebt op een vel papier of plastic. Deze vries je direct in en 24 uur later kun je ze ontdooien en met handwarm water met een paar druppels afwasmiddel 3 minuten flink schudden. Daarna uitgieten op je dubbele honingzeef en flink naspoelen uit de koude kraan. De mijten blijven hangen in de onderste zeef. Het aantal mijten deel je door 3 dan heb je ongeveer de mijtbesmetting op de bijen. Blijft die onder de 3% dan hoef je niets te doen, tot 5% is ook nog een groen/geel stoplicht maar dan wel oxalen in november. Bij >5% moet je VarroMed druppelen bijvoorbeeld. Groet, Ben

  • teake-de-jong

    09-08-2020 om 13:44

    Hallo Ben, ik heb dit voorjaar een topkast voor mij zelf gemaakt en die bevalt me heel goed, je hebt een mooi overzicht, het zwaarste wat je moet tillen is de deksel.
    Daar ik imker met Duhoka heb ik de topkast gemaakt voor Duhoka ramen, met een vrije onderruimte van 4 cm.
    Ook voor andere imkers heb ik twee kasten gemaakt en die zijn net als die van jou op spaarkast formaat.
    Met een flink volk zaten die al snel goed vol vergeleken met mijn Duhoka topkast waar ik aan de achterkant nog een luxe vrije ruimte over hield om te schuiven zonder er ramen uit te hoeven halen
    Hij staat op mijn bijenstand bij mijn Duhoka spaarkasten op de bok en dan is het wel handig als hij op een hoek staat, zodat je ook naast de kast kunt staan.
    Anders moet je wel hele lange armen hebben om bij de voorste ramen te kunnen, helemaal vrij heeft natuurlijk de voorkeur dan kan je er aan beide kanten bij.
    Groet,, Teake

    Ha Teake, dank voor je feedback en ervaringen. Het is inderdaad een handige tuinkast. Groet, Ben

  • Christel

    10-08-2020 om 17:59

    In mijn topkast met spaarramen heb ik:
    3 ramen met slechts 1/3 gevuld met honing
    3 ramen met broed
    8 ramen die ieder 50% gevuld zijn met stuifmeel, rest leeg
    Dus heeeel veel stuifmeel, heel weinig honing en klein broednest.

    Kan ik een aantal stuifmeelramen er uit halen en die bewaren voor volgend jaar?
    Of is t toch beter om die stuifmeelramen te laten hangen (maar dan gaat t 's winters beschimmelen?)

    Christel, blijkbaar is je moer niet helemaal productief genoeg. Ik hoop dat het volk groot genoeg blijkt te zijn voor overwintering. Je kunt overtollige stuifmeelramen het beste invriezen want anders worden ze opgegeten door de stuifmeelmijt. Na ontdooiing kun je dan in het prille voorjaar terug geven. Groet, Ben

  • Christel

    11-08-2020 om 12:37

    Dank Ben, Ja er heeft een stille moerwisseling plaatsgevonden (of via een redcel)
    ik heb geen vriezer en mijn ouders slechts een kleintje, dus daar passen de stuifmeelramen niet in.
    Inpakken in een plastic zak?!
    Of dan maar laten hangen (maar dan is de kans er ook dat de stuifmeelmijt ze opeet?)

    Ha Christel, dan maar laten hangen. Wellicht zitten de eitjes er nu al op. De bijen kunnen ze beter op afstand houden en bij kou houden ze zich rustig. Via de schuifla kun je zien of ze gaan stuifmeel eten, dan valt er allemaal poeder naar beneden. Kan verder geen kwaad. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.