27-03-2017

Turbulente voorjaarsgroei

Vanmiddag heb ik de eerste serie van 19 volken gekontroleerd. Het zag er over het algemeen goed uit. De op 16 maart overgezette zesramer (naar tienramer) had de twee ramen kunstraat volledig uitgebouwd en belegd. Nu hangen er weer 2 ramen met kunstraat tegen het broednest.

In het volk waarin ik op 14 maart een raam met kunstraat van de firma Bijenhof geplaatst heb (met 2 openingen) is de ontwikkeling ook stormachtig verlopen. Het raam met verdachte kunstraat is inmiddels uitgebouwd en belegd met eitjes. Over 5 dagen eens kijken of de larven nog aanwezig zijn. Uit een proef met gegoten kunstraat van het Bijenhuis, gekocht in augustus 2016, blijkt niets aan de hand te zijn (zie foto's onder).

Er komt met dit mooie weer, waarbij de sleedoorn ook volop in bloei komt, enorm veel stuifmeel en nectar binnen. Bij de 'spaarkastvolken' die bijna of helemaal een broedbak bezetten, kan er zeker een honingbak met uitgebouwde raten geplaatst worden. De kleinere volken, die 7 of 8 raampjes bezetten, moeten eerst nog verder aansterken. 

Het plaatsen voor de HK geldt natuurlijk ook voor de Dadantvolken, die 7 ramen bezetten. Uiteraard is het nu ook tijd voor het plaatsen van het bouwraam. De eerste klap is een daalder waard. In vrijwel alle volken tref ik gesloten darrenbroed aan. Over een maand kunnen dus de eerste darren rond vliegen.

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • nathalie

    28-03-2017 om 08:08

    Hoi Ben,

    super alle info die je geeft, dank!
    ik heb een bouwraam in mijn kast gedaan, deze moet er toch uit na 2 weken ivm de mijten? komen er dan wel darren in het volk? of had ik nog ff moeten wachten met bouwraam?

  • Ben de blogger

    28-03-2017 om 08:34

    Nathalie, het bouwraam kun je na 2 tot 3 weken verwijderen (uitsnijden en aan de kippen geven) MITS 70% van het darrenbroed is gesloten. Je timing is goed, mits het volk groot genoeg is. Op de andere ramen zitten ook nog stukken met darrenraat, dus darren genoeg. Bouwraam tenminste drie keer uitsnijden tot medio juni.

  • Erik

    28-03-2017 om 09:18

    Dag Ben,
    Ik heb spaarkasten. De broedkamers (10 raams) zijn goed bezet en ik wil er tweede broedkamers onder plaatsen. Deze nieuwe broedkamers zijn met 11 ramen en natuurbouw. In het midden plaats ik een uitgebouwd “klimraam”, verder lege ramen met alleen een stukje voorbouw. Ik denk dat je dit probleemloos kunt doen omdat de nieuwe kamers onder worden geplaatst en er dus geen sprake kan zijn van een warmteprobleem. De bijen kunnen dan als ze er aan toe zijn de lege ramen uit gaan bouwen. Volgens mij is ook de combinatie 10 en 11 ramen niet echt een probleem. Het lijkt me lastig om broedkamers met 10 uitgebouwde ramen over te zetten naar een 11 raams kamer. De bijenruimte wordt dan wel erg klein.
    Deel je mijn mening dat ik de nieuwe kamers probleemloos kan plaatsen, ook als nog niet alle ramen in de bovenbak zijn gevuld. Ook hoor ik graag je mening over het door elkaar gebruiken van broedkamers met 10 en 11 ramen door elkaar.

    Bedankt. Erol

  • Ben de blogger

    28-03-2017 om 09:58

    Erol, geen enkel probleem. Bakken met 10- en 11- raams kun je rustig combineren. Indien de bovenste bak nog niet helemaal vol zit, zal het iets langer duren voor ze beneden gaan bouwen.

  • Marco de Nood

    28-03-2017 om 10:51

    Bouwraam tipje voor de Dadant imkers. Hang gewoon een leeg HK raampje zonder staaldraad naast het broednest als bouwraam. Duurt net iets langer voor ze gaan bouwen dan met een gewoon broedraam of klein strookje darrenraat in een leeg raam, maar ze bouwen het perfect uit. Daarnaast weet je zeker dat het volk ook echt aan darrencellen toe is, omdat ze anders geen darrencellen bouwen, maar gewone werkstercellen. Uitsnijden is daarnaast makkelijker, want je haalt gewoon het gesloten broed vanaf de onderlat weg. Kun je zelfs overwegen om het deel tussen de toplat en onderlat van het HK raampje uit te laten komen of slechts deels uit te snijden om toch voor Darren te zorgen in het volk, maar dan veel minder.

  • Anoniem

    28-03-2017 om 11:48

    Beste Ben , ik hoorde van een andere imker dat je bij de voorjaarsinspectie , bij een spaarkast met 2 broedkamers , altijd de volken op een kamer moet zetten in t voorjaar !! dat heb ik nu bij 2 kasten gedaan , maar ik vraag me af , nu met dit warme weer of ik dat bij mijn andere volken nu nog wel moet doen ???

  • Ben de blogger

    28-03-2017 om 13:22

    Anoniem, ik haal heel vroeg (1 maart of iets eerder) de onderbak weg. Nu zit er al stuifmeel in, dus ben je te laat. Als de wilg gaat bloeien en het volk bezet 8 a 9 straatjes plaats ik de bak onder terug met nieuwe kunstraat. Nu plaats ik bij de sterkere volk al een honingbak.
    Alles hangt dus af van de sterkte van het volk en de dracht.

  • Willem

    28-03-2017 om 14:34

    Ben, je noemde laatst een boek door jezelf geschreven. Is die nog verkrijgbaar en wat is de titel?

  • Gert Valk

    28-03-2017 om 16:17

    Dag ben. Waatom plaats jij eerst een honingkamer en niet een tweede broedkamer? is de honingkamer eerst plaatsen een betere volgorde?
    Alvast bedankt!

  • Gert Valk

    28-03-2017 om 19:47

    Hoi Ben,
    Net de bijen gecontroleerd. 3 ramen broed onder. 5 ramen broed boven. En bouwraam uitgebouwd en belegd in 12 dagen.
    3 ramen broed van boven naar beneden geplaatst.
    Dus nu onder: 6 broed en 3 voer en stuifmeel en 1 sluitblok.
    en boven 2 broed en 1 belegd bouwraam. Verder 2 KR en 3 uitgebouwde raat met wat stuifmeel en twee voer ramen.
    Kan de honingkamer er pas op als boven ook veel broed zit?

  • Ben de blogger

    29-03-2017 om 10:12

    Willem, zie http://de-vlinder-en-go.nl/hobby%20imkerij%20green%20spirit/ of google op Bijenwerk februari 2017. Boen is o.a. bij mij te bestellen.
    Gert, bij spaarkasten plaats ik tevens bij het begin van de wilgenbloei een tweede halve of hele broedkamer met kunstraat onder!
    Omdat ik de onderste bak per 1 maart weg haal, heb ik onder geen broed. Al mijn broed zit boven. De bijen zijn wel verplicht de honing daar boven in de HK op te slaan.
    Ik verplaats NOOIT ramen met broed, volgorde en plaats blijft hetzelfde. Indien bij jou ruimte aanwezig is in de bovenste BK dan zullen ze daar waarschijnlijk ook hun honing opslaan. Gevolg: kans dat de HK leeg blijft.

  • Anoniem

    29-03-2017 om 14:16

    Hallo Ben.

    Wordt voer van vorig jaar ook door de bijen naar boven gesleept. Hoe voorkom je vermenging

    Bart,
    Nee, uitsluitend verse nectar wordt verplaatst en uiteindelijk boven op geslagen. Het wintervoer dat over het algemeen verzegeld is, blijft zitten waar het zit

  • Mathijs

    29-03-2017 om 17:24

    Dag Ben,
    Ik heb geleerd om tot 21 juni de tweede broedkamer boven te plaatsen en na 21 juni eronder. Dit zodat je makkelijk aan raatvernieuwing kunt doen. De tweede broedkamer plaats je pas als het volk er klaar voor is en tijdens de fruitbloei, niet iedereen heeft natuurlijk veel wilgen, dan is het een ander verhaal. Ook is mij verteld dat ook al heb je een lege broedkamer erboven staan, ze de honing toch helemaal naar de honingkamer brengen.
    De oude grote kersen komen in bloei, de eerste open bloemen zitten er al aan. Morgen ga ik de honingkamer erop zetten (de afgelopen twee jaar bloeide die kersen rond 15 april en dit jaar is de sleedoorn bij mij 25 maart in bloei gekomen, staat nu volop in bloei, vorig jaar was dat pas op 4 april.) Maar ik heb het idee dat ondanks dat ik grote volken heb, ze toch niet zo heel groot zijn en ze misschien wat achter lopen op het seizoen, wat eigenlijk niet moet kunnen, want de bijen hebben geen mensenkalender. Het zal aan mij liggen. Ik heb zo lang zitten wachten tot het begint, dat ik het idee heb dat het zo vroeg is ;-). Of zal het zo zijn dat het alle winterbijen zijn die ze verliezen en ze binnen dagen/week/weken groot zijn?
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    29-03-2017 om 18:53

    Mathijs, de bijen slaan de nectar op direct boven het broednest. Je zult zelf ervaren dat ze echt je lege bovenste BK niet overslaan om de honing naar de honingzolder te brengen. Bijen weten echt niet dat jij dat graag wil. Ze breiden hun broednest wel uit naar de bovenste BK en daarboven komt de honing. Het hangt aan de sterkte af van je volk en de kwaliteit van de moer hoe groot het broednest wordt. Komen ze halverwege de BK dan komt in de bovenste helft de honing.
    Over het boven of onder plaatsen van de tweede bak lopen de meningen uiteen. Lees ook Bijenwerk, daarin verwijs ik naar Imkerpedia voor de verschillende meningen.
    Ik kies ervoor de bijen in hun natuurlijke groei te ondersteunen en in de natuur breiden ze het broednest uit naar beneden. Ik wil namelijk niets forceren en de bijen ook niet stimuleren.

  • stefan

    31-03-2017 om 14:47

    hallo,
    Hallo Ben
    in jou bericht staat dat wanneer 1broedkamer volledig bezet is je de honingkamer plaatst. maar als de bijen de onderbak nog moeten uitbouwen, waar ze overigens druk mee bezig zijn is het dan niet veel te vroeg voor een honingbak. als het niet te vroeg is wat is dan het beste broedraam of honingraamformaat.

    wat een vragen he :)

  • Ben de blogger

    31-03-2017 om 17:48

    Stefan, indien je bovenste BK volledig bezet is en er is veel dracht dan kunnen de haalbijen nectar halen en de huisbijen bouwen. Geef je geen honingzolder dan slaan ze de honing op rondom het broednest en komt je honing in de broedkamer.

    Wil je soortspecifieke voorjaarshoning dan wordt een halve kamer aangeraden voor de honing. Een hele bak als honingkamer is voor de imker te zwaar en voor het gemiddelde volk te groot.

  • Anoniem

    01-04-2017 om 17:36

    Beste Ben,
    Super fijne blog, ik haal hier veel info uit. Als beginnend imker heb ik en vraag.
    We hebben een heel groot volk, veel bijen in nog 2 broedbakken. Je merkt dat ze te klein zitten. Geef ik dan eerst ruimte door een broedbak te plaatsen? Is dit dan een volledige bak met 11 nieuwe ramen? Ik heb geen uitgewerkte ramen meer. Of zet je maar een half broedbak? Of zet ik gewoon direct een honing zolder?

  • Ben de blogger

    01-04-2017 om 18:10

    Anoniem, ik zou er gelijk een liefst uitgebouwde halve honingbak opzetten. Als die honingbak snel helemaal bezet is, kun je nog een 2e halve honingbak met kunstraat geven als ruimte. Heb je geen halve dan plaats je gewoon een hele. Indien met kunstraat dan eerst zonder moerrooster. Zodra ze in deze bak aan het bouwen zijn, dan alsnog een moerrooster plaatsen. Soms duurt dit een week, maar als je volk sterk is gaan ze snel aan de slag.

  • stefan

    04-04-2017 om 23:34

    Hallo Ben
    bedankt voor je reactie.je geeft aan dat een hele bak (broedkamerformaat) voor de imker te zwaar is en voor het gemiddelde volk te groot, die zware bakken willen we toch:) ik heb 2 volken een broedkamerbak gegeven voor de honingopslag.(heb geen halve meer 1 volledig met kunstraat, deze gaat zaterdag naar de koolzaad, de moerrooster zit hier al tussen,vertikken ze het dan helemaal om uit te gaan bouwen of duurt het dan gewoon iets langer. De andere met uitgebouwde ramen begint al mooi vol te raken overigens

  • Ben de blogger

    05-04-2017 om 08:41

    Stefan, beroepsimkers gebruiken ook altijd hele kamers als honingkamer, dus goed bezig ;-). Mits er geen honingkoepel boven het broednest zit, zullen we als ze maar sterk genoeg groeien toch vanzelf de honingkamer gaan uitbouwen en volstouwen. Het duurt alleen langer vanwege de extra barrière, die het rooster vormt

  • stefan

    05-04-2017 om 16:02

    Hallo Ben, bedankt voor je snelle reactie mooie blog trouwens, erg leerzaam

    Bedankt voor je reacties.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.