28-12-2023

Tussentijdse reinigingsvlucht

Tussentijdse reinigingsvlucht

De afgelopen dagen steeg de temperatuur in sommige delen van het land naar 12 a 13 graden. De volken in dunwandige bijenkasten reageren op de temperatuurstijging door los van de tros te komen en cellen te poetsen. Zodra er een zonnetje bijkwam, kwam de reinigingsvlucht op gang. In het nog iets warmere stedelijke gebied kwam er zelfs al stuifmeel binnen van o.a. bloeiende mahonieplanten. 

Op deze foto's zie je de losse wintertros van een volk in een eenbaksspaarkast en een Topkast. De volken zien er nog precies zo uit als drie maanden geleden tijdens het inwinteren. Volken, die net zo sterk uitwinteren als inwinteren zijn de meest vitale volken met blijkbaar een goede weerstand tegen ziekten en een lage mijtenbesmetting.

Gezien ons veranderende klimaat lijkt het beter om de komende jaren eind november/begin december de winterbestrijding in de vorm van oxaalzuurdruppelen al uit te voeren, zodra de omstandigheden koud genoeg zijn. Een goed, maar risicovoller alternatief is het sublimeren, want daarvoor heb je juist een hogere temperatuur nodig zodat de bijen los van de tros komen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Elias

    28-12-2023 om 12:43

    Dag Ben
    Super om zien, ook hier redelijk wat reinigingsvluchten gaande: alle volken leven nog.
    Ik heb een stethoscoop gekocht zodat ik kan luisteren naar het gezoem bij kasten die geen plexiglasdekplank hebben. Werkt prima!

    Fijne feestdagen, een gelukkig nieuwjaar en dankjewel voor alle bijentips!
    Elias

  • batse

    28-12-2023 om 12:50

    ook hier allles nog prima ! nog geen reinnigingsvlucht gezien maar temp hier int noorden niet echt hoog (via plexi ziet alles er prima uit...gewogen met hand en lijkt ook prima) ...een gelukkig en gezond 2024 gewenst met veel bijenplezier!

  • Rudi

    29-12-2023 om 08:21

    Hallo Ben,
    inderdaad enkel sterke volken deze winter , fijn hé. Maar we mogen eigenlijk ook niet spreken van een winter...

  • Hans

    31-12-2023 om 13:36

    Dag Ben,
    Je blog volg ik trouw. Dank voor alle info, observaties en adviezen.
    Wij hebben al een paar kasten met de verdwijnziekte. De oorzaak is meestal een virus, wordt gezegd. Ook zou dat virus in de honing en in de was zitten.
    Kan ik die (voer-)ramen dan nog wel gebruiken?
    Ik wens je een gelukkig, gezond en wijs 2024.

    Dag Hans, virussen overleven uitsluitend in levend materiaal. Daarom kun je gerust de overgebleven voerramen opnieuw gebruiken. Dood gesloten broed wel verwijderen. Groet, Ben

  • Jonah

    03-01-2024 om 00:59

    Dag ben,

    Voor de kerst heb ik jouw boek (Bijvriendelijk imkeren 2.0) gekregen. Een erg leuk en informatief boek! Alleen doet de QR-code aan de achterkant van het boek het niet, misschien iets om naar te kijken?
    Verder een fantastisch boek waar ik veel van leer ;)
    Beste wensen, op naar een mooi jaar voor de bijtjes!

    Dank je voor de QR-codetip. Ik zal 'm aanpassen. Voor jou ook de beste wensen! Groet, Ben

  • Miel

    03-01-2024 om 11:01

    Hallo Ben,

    Wegens de hogere temperaturen heb ik de bijen niet kunnen behandelen met oxaalzuur. Gelukkig heb ik ze eind van de zomer nog wel met Apiguard.

    Nu is mijn vraag: zou het een goed idee zijn om ze nog ergens later in januari te behandelen met oxaalzuur? Of doet dit meer kwaads dan goeds vanwege het kleine broednest? Bedankt alvast en nog de beste wensen!

    Ha Miel, oxalen in januari heeft weinig zin, want veel mijten zitten dan al weer in het broed en zijn daar beschermd. Volgend jaar gewoon eind november/begin december toeslaan! Noteer het maar vast in de imkerkalender. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.