28-06-2017

Tutende werkster en shuffelende bijen

Ieder jaar maak je wel vreemde dingen mee met de bijen, maar zelden maakten ze het zo bont als dit jaar. Ik had wel eens een overjarige moer betrapt op tuten. Dat wordt in verband gebracht met zwermen. Maar een tutende werkster overtreft al mijn verwachtingen. Gelukkig dankzij de smartphone kon ik haar gedrag vastleggen.

Het ziet er exact hetzelfde uit als een jonge tutende moer, ze zakt even door de poten en trilt met haar vleugels, dit veroorzaakt het tutende geluid. De toonhoogte is vanwege de iets andere vleugels net even anders dan het geluid van een moer.

Het lijkt erop dat deze werkster propolis aan haar korfjes op de achterpoten heeft zitten. Zou ze de andere bijen willen aanmoedigen ook propolis te gaan verzamelen? Of vraagt ze aandacht om haar te verlossen van haar lading, want dat kunnen ze vanwege de plakkerigheid niet zelf. Luister en verbaas je over de ze video.

Bij zingen hoort dansen. Dat deden ze ook op een warme regenachtige middag eind juni. Ze doen daarbij iets met hun kaken aan het oppervlakte van de voorkant van de kast. Maar de reden ontgaat me. In dit geval zijn het twee zustervolken, die naast elkaar staan. Ook dit gedrag wordt in verband gebracht met zwermdrift, maar die relatie heb ik nooit vast kunnen stellen. Misschien brengen ze geurvlaggen aan op de voorkant van de kast en moet die een paar keer per jaar bijgewerkt worden?

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Pascal

  01-07-2017 om 23:44

  Wat de bijen aan het doen zijn is 'wasborden', ze kneden en onderhouden zo de laag propolis in de kast om de antibacteriele werking te behouden. Doen ze dit niet droogt de propolis uit en wordt keihard.

 • Philippe

  02-07-2017 om 10:22

  Wat me aan die tutende werkster opvalt is dat ze haar lading (propolis?) maar aan één kant heeft. Zou ze om hulp roepen? Of is ze buiten aangevallen en beroofd van dat ene pootje en slaat ze binnen alarm?

 • Jeroen de Heer

  02-07-2017 om 20:05

  Ben, mijn bijen doen dat naar voor en achter schuifelen en knagen met hun kaken al enkele dagen achtereen.
  Ik snap er ook niks van. Frappant dat dus meerdere imkers dit gedrag signaleren omstreeks dezelfde dagen.
  Toch zwermen, moerwissel, einde dracht, slecht weer?
  De zilverlinde is gelukkig gaan bloeien nu de andere linden zijn uitgebloeid. Dus aan dracht geen gebrek.

 • Jos. Jac. J. van Melick

  04-07-2017 om 06:24

  Dit poetsgedrag zie je regelmatig en, het meest opvallende is dit verleden jaar 2016 geweest, toe dit poetsproces bijna vliegplankbreed plaatsvond in een zich "harmonisch en exact gelijkbewegende Bijen",
  Ook het zogenaamde "Tellen" van de haalBijen door een zeer opvallende Bijenwerkster is mij verleden jaar opgevallen.
  Het "Houden" van Bijen vanaf 06 mei 1945 beleert mij nog dagelijks; dit stemt mij zeer tevreden.
  Jos.


Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.