11-08-2015

Twee moeren in 1 kast?

Twee moeren in 1 kast?

Juist in deze tijd van het jaar worden oudere of gebrekkige moeren STIL gewisseld. Er vindt een zogenaamde stille moerwisseling plaats. De bijen voelen haarscherp aan wanneer een moer het binnen afzienbare tijd dreigt te laten afweten. Dit leidt tot het aanleggen van een beperkt aantal doppen, meestal niet meer dan 2, 3 of 4 mooie doppen. Er zijn nog steeds imkers, die bij het zien van moerdoppen, hun beitel niet kunnen beheersen en de doppen onmiddellijk verwijderen. Doe je dit bij een stille moerwisseling, dan zullen de bijen - mits de moer nog eitjes kan leggen - het aanzetten van doppen herhalen. Laat dus bij het vinden van moerdoppen, de doppen in eerste instantie staan en probeer op basis van hetgeen je verder aantreft, de juiste diagnose te stellen. Met een stille moerwisseling in juli of augustus krijg je vaak een prachtige grote troonsopvolgster. Na de geboorte van de nieuwe moer, zal de oude moer ook nog enige tijdje aanwezig blijven. Deze bijzondere ervaring maak je als imker zelden mee. In deze video laat ik jullie de resultaten zien van een stille moerwisseling, moeder en dochter zijn al zeker een week samen aanwezig in dezelfde Dadantkast.

Update woensdag 19 augustus 2015: Moeder en dochter zijn nog steeds samen aanwezig. Ik vond 2 ramen met volop eitjes, dus er wordt goed gelegd. Maar door wie? Waarschijnlijk de dochter, want die maakte een stuk vitalere indruk dan haar moeder.

Update zaterdag 29 augustus 2015: Moeder en dochter zijn nog steeds samen aanwezig, ze liepen op 2 verschillende ramen, die naast elkaar hangen. Volgens mijn kastkaart zijn ze dus al 1 maand samen aanwezig.

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltdocent en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Frank Moens

    11-08-2015 om 08:59

    Niet ingrijpen is het devies. De imker als toeschouwer.
    Een prachtig in beeld gebracht voorbeeld.

  • Lineke

    11-08-2015 om 09:02

    Wat een prachtig filmpje. Dank daarvoor!

  • Henk Postma

    11-08-2015 om 10:11

    Vraag: zijn er in deze tijd nog darren om deze koningin te bevruchten?

  • Lindy

    11-08-2015 om 10:30

    Ben dank je wel voor je prachtige film en je nederig uitleg van hoe een imker verkeerd kan ingrijpen. Het steunt minder ervaren imkers als je leest van de hobbels die een ander heeft overwonnen. Ik ben benieuwd of jij alleen eigen was laat bouwen in je ramen of foundation vellen of starter strips? Mijn ramen zijn einraumbeute ramen en het is een klus voor de bijen om die uitgebouwd te krjgen. Ze doen het goed dit jaar. Het is een goed gevoel om teweten dat alles wat in de bijenkast eigenfabrikaat is vind ik.

  • Maurits Tax

    11-08-2015 om 10:53

    Wat een leerzaam en mooi verslag. Heel fijn dat je blijft praten, we komen zo veel te weten. Kennis- en ervaringsoverdacht is zo belangrijk. Hartelijk dank!

  • Nancy Lamarche

    11-08-2015 om 20:24

    enorm dankbaar voor je Blog en je filmpjes. Prachtig werk ! We willen volgend jaar met Dadant kasten beginnen. Ik ga op zoek naar meer info, misschien tussen je oudere berichtjes...

  • Kees van Heemert

    12-08-2015 om 11:13

    Mooi stukje film en instructief.

  • Niels

    12-08-2015 om 18:30

    Mooi filmpje!
    Vandaag voor mij ook even schrikken... gesloten moerdop (middenop raam) met klein aangevreten openingetje waargenomen. Evenals mn gemerkte moer die 1 aangevreten vleugel had en een geamputeerde vleugel(terwijl ik niet knip) ?

  • Ben SdC

    14-08-2015 om 13:43

    De oude moer wordt blijkbaar weg gepest na de geboorte van de nieuwe moer na de stille moerwisseling. Gisteren 13 augustus heb ik de oude moer geel nr 72 nog zien lopen. De jonge blauwe zag ik niet, maar dat zal wel aan mij liggen. Over een week nogmaals goed kijken.

  • Jan Willem v.d. Hoek

    14-08-2015 om 18:05

    Ben, wat een prachtig en leerzaam filmpje. Ik zal er rekening mee houden in de toekomst. Ik hou er namelijk van een koningin zo lang mogelijk te handhaven wat soms wel een risico met zich mee brengt naar mijn mening. Maar na dit filmpje heb ik weer veel geleerd. Dank en groet Jan Wiĺlem.

  • Mathijs

    24-08-2015 om 18:42

    Mooi om te zien hoe dat het volk het doet. Ik had ook een stille moerwisseling, met een jonge koningin die geboren was uit een zwermcellen, het volk had gezwermd. Blijkbaar vonden ze haar niet goed. Nu heb ik een mooi nieuwe koningin.
    Ga je volgend jaar in dit volk een nieuwe moer invoeren? Buckfast kan agressief worden als ze met vreemde darren paren, bijvoorbeeld bastaard of Carnica, dat is mij tenminste verteld.
    Kijk ook eens op mijn website:
    www.mathijsherremans.nl

  • Blogger Ben

    24-08-2015 om 20:34

    Mathijs, de oude moer is een raszuivere moer, dus de dochter is een F1. Ook standbevrucht zijn de F1's, maar ook de dochters daarvan, rustige volken. De Buckfastbij is een smeltkroes van allerlei ondersoorten (rassen), geselecteerd op bepaalde wenselijke eigenschappen. Kruisingen met andere rassen zijn per definitie niet stekerig, maar het blijft altijd mogelijk dat te sterke bastaardisering leidt tot onwenselijke eigenschappen.

  • Marion Teeuwen

    28-08-2015 om 01:20

    Prachtig mooi filmpje!

  • Ernst de Jonge

    26-10-2015 om 12:24

    Mooi filmpje met goeie toelichting. Ik zal het filmpje graag gebruiken bij de volgende imkercursus.

  • Ben SdC

    26-10-2015 om 20:48

    Ernst, je kunt het filmpje via You Tube tonen. Morgen (27-10) wil ik het volk nogmaals controleren. Ik zal proberen er een video van te maken. Mij benieuwd of de troonsopvolging nu een feit is.....

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.