10-01-2017

Twee volken zoeken elkaars warmte op

Twee volken zoeken elkaars warmte op

De foto's in de BLOG kunnen vanaf nu uitvergroot worden door de foto's aan te klikken.

Tijdens een controlerondje vanmiddag langs twee bijenstanden kwam ik ook deze viervoudige MiniPlus kast tegen. Ik heb hem de MiniPlus Quatro genoemd. Hier kunnen vier volkjes voor de koninginnenteelt in gehuisvest worden. Door middel van twee schuiven, kunnen er ook twee MiniPlus kastjes van gemaakt worden met 12 tot 13 raampjes. Het bijzondere hier is wel dat de twee volkjes elkaars warmte hebben opgezocht tegen de vaste 8 mm dikke tussenwand. 

Helaas constateerde ik ook 2 dode/verdwenen volkjes in 2 Dadant kasten. De volken waren per 1 november al zwak (2 of 3 straatjes), dus bestond er al twijfel of ze de winter wel goed door zouden komen. Helaas stonden ze op 2 verschillende locaties, anders had ik ze in november nog wel samen gevoegd. De laaste koude nacht van -12 graden aan de grond is ze waarschijnlijk funest geworden. Ach, natuurlijke selektie komt de sterke volken ten goede.

Ik heb een korte video geschoten van een sterk volk in een Dadantkast, zo hoort er eigenlijk allemaal uit te zien v.w.b. de sterkte!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Cor van den Berg

  10-01-2017 om 18:45

  Slim bedacht Ben, geen probleem met aan en afvliegen, straks in de lente ?

 • Ben de blogger

  10-01-2017 om 19:07

  De Quatro heeft vier uitgangen (iedere kant 1). Waarvan ik er dus twee open heb staan. De kast is helaas te zwaar om in te zetten voor Ameland bevruchting. Maar voor thuisgebruik zeer handig.

 • Anoniem

  10-01-2017 om 19:13

  hartstikke leuk die foto's van 2 volken die tegen elkaar aanschuiven. Mooi ook dat de fotootjes vergroot kunnen worden. Ik had een reaktie gelezen waarin iemand een opmerking daarover maakte en was het wel met die persoon eens. De fotootjes waren te klein om goed te kunnen bekijken. De video's maakten dat echter goed. Nu is het helemaal perfect. Complimenten dus! En gelukkig nieuwjaar alsnog. Ik hoop dat er nog een jaar met blogs kan komen, want ik vind het erg leerzaam en prettig om te lezen.

 • Jan van Putten

  10-01-2017 om 19:37

  iedereen een goed en gezond 2017 toegewenst met hopelijk weer een leerzaam en bijzonder bijen blogjaar en veel plezier met en voor onze bijen, de meest fantastische diertjes op aarde.

 • Fanne

  10-01-2017 om 20:18

  Erg leuk weer om je blog te volgen. Steek er veel van op!
  Groetjes Fanne

 • Cor van den Berg

  10-01-2017 om 21:24

  Tegelijk met de goede wensen, dank voor je uitleg en voor de blijvende interessante onderwerpen.

 • Ferry Bantjes

  10-01-2017 om 23:49

  Ben helemaal super dat die foto's nu vergroot kunnen worden. dat maakt het een stuk beter.

 • Jos Hillen

  11-01-2017 om 07:52

  Ik heb er hier ook nog staan, maar in halve dadant blatt. Bij mij kan ik er een tussenschot tussenuit nemen waardoor ze ieder 12 raampjes krijgen (na het uitnemen van een koningin bv). Kan dat met deze ook?
  Overigens mooi gemaakt, welk hout is dit?

 • nancy

  11-01-2017 om 09:57

  Hoi Ben, Ik vind het geweldig hoe je alle aanpassingen regelt om ons blij te maken. Dat de foto's nu uitvergroot kunnen worden is weer een aanwinst. Je blog is erg leerzaam, dank voor alles!

 • Gilberte

  11-01-2017 om 10:02

  Ook Een prettig bijenjaar aan iedereen! Bedankt Ben en Nog veel leesplezier met deze blog.

 • Ben de blogger

  11-01-2017 om 10:49

  Jos, bij die nieuwe Quatro op de foto kan ik geen tussenwanden weghalen. Maar in de tweede Quatro, die voor me gemaakt is, kan dat wel. Dus van 4 x 6 raampjes kan ik 2 x 12 raampjes MiniPlus maken (zie 1e foto). Het hout is neveahout, van de rubberboom. Licht in gewicht en geen noesten.

 • Jos Hillen

  11-01-2017 om 16:32

  De volgende stap kan dan zijn dat je raampjes hebt die in elkaar passen :)
  Die passen dan in de honingzolders.

 • Ben de blogger

  11-01-2017 om 16:49

  Jos, die samen te voegen MiniPlus raampjes heb ik al. 2 MiniPlus is 1 HK-raam Dadant. Maar ik doe ze nooit samen ;-).
  Ik weet niet of ze nog steeds verkocht worden.

 • Henk

  13-01-2017 om 19:48

  Hallo Ben,

  Heb je er ook een tekening van ???

 • Ben de blogger

  14-01-2017 om 11:57

  Henk, helaas niet. Ik wil wel de 2e verbeterde versie met losse schuifjes een keertje fotograferen en opmeten voor je. Maar stuur me dan even een persoonlijk berichtje via de mail.

 • Marina Zwier

  14-01-2017 om 20:25

  dank je wel voor de fotoos en andere info.; zo kan ik ook als het buiten geen bijenweer is van ze genieten.

 • Matgijs

  02-02-2017 om 18:21

  Dag Ben,
  Daar ben ik weer ;-)
  Ook jij hebt dit jaar verliezen met je volken, na 5 jaar niks (meen ik me te herinneren uit je boek), ik hoor veel slechte verhalen over deze winter voor de bijenvolken. Ik had het er met mijn mentor over en wij kwamen tot de conclusie, dat het is zoals jij beschrijft, oxaalzuur druppelen heeft geen effect voor deze lente, maar de winter erop. En de winter van 2015/2016 was erg warm, mogelijk dat er te veel broed was en er te veel mijten zich zijn gaan voortplanten waar we deze winter last van hebben, helaas.

 • Ben de blogger

  02-02-2017 om 20:24

  Mathijs, er is een onderzoek geweest waarin aangetoond wordt dat de mijten ook een winterrust zonder reproductie in acht nemen. Er is ook een theorie dat het koude weer in augustus de mijten in de kaart gespeeld heeft en de ontwikkeling van de winterbijen heeft geschaad. Dus het 3-gangen menu blijven toepassen is mijn advies.

 • Werry Jonker

  04-05-2017 om 10:08

  Hallo Ben,
  De koninginnenteelt komt er weer aan en ik heb 12 EWK's gemaakt op basis van MiniPlus raampjes.
  Die raampjes passen uiteraard in de MP kastjes, maar ook in mijn Golzkasten.
  Ik heb de EWK's extra smal gemaakt (4cm) en wil ze om en om, stijf naast elkaar in een langwerpig kastje zetten. Zodat ze elkaar lekker warm kunnen houden. De vliegopeningen zitten dus om en om steeds aan de andere zijde.
  Om vervliegen verder te voorkomen, hebben de vlieggatrozetten verschillende kleuren.
  Mijn vraag is: kan deze opstelling, of voelen de bijen in de 12 EWK's zich als 1 volk, doordat ze elkaar zien. En gaan ze erg vervliegen.
  Met vriendelijke groet, Werry

 • Ben de blogger

  04-05-2017 om 11:55

  Werry, het is donker in de EWK's, dus de bijen zien elkaar niet. Dat kan dus geen kwaad. Van vervliegen is altijd wel een beetje sprake. Misschien ook wel handig, mocht een moer niet terugkeren van bruidsvlucht dan gaan de bijen wel naar de buren.
  Ik heb 8 apidea's in een krat, dat gaat ook goed. 7 van de 8 kwamen bevrucht terug van Ameland.

 • Cock Hoogeduin

  09-12-2017 om 00:18

  Wat mij ieder jaar weer opvalt, ik winter altijd een paar segeberger kasten in als twee 5-Ramers met een luitblok er tussen en altijd zitten de volken naast het sluitblok dus eigenlijk een groot volk met een sluitblok er tussen.

 • Ben de blogger

  09-12-2017 om 11:02

  Cock, ze zoeken elkaars warmte blijkbaar op. De overwintering van 6-ramers verloopt vrijwel altijd uitstekend. Ik denk dat de warmtehuishouding makkelijker is voor de bijen in zo'n compacte vorm.
  Bij een enkele 6-ramer zie ik wel eens dat ze in maart aan de zonsopkomst kant zitten.

 • Jonathan Hurst

  15-01-2018 om 21:37

  Plannen?
  http://michiganbees.org/wp-content/uploads/2017/02/Mini-Nucs_20150130.pdf
  Dit is een quad... maar volgens mij UK/US maat maar dat is niet zo een probleem. Ik weet mensen de hier bijen door de winter haal in Michigan. Daar is het echt koud.

 • Ben de blogger

  16-01-2018 om 08:50

  Jonathan, ik overwinter zelf ook volken in Quatro's. Twee volken per kast van vier. Ik kan een schuifwand weglaten. Alles is in miniplus formaat. Leuk om ze ergens anders ook te zien.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.