31-05-2019

Twee voorzwermen uit dezelfde kast

Blijkbaar is zwermgedrag aanstekelijk, want in de Dadantkast, waarin ik twee volken hou, kwamen tegelijkertijd twee voorzwermen af. In dit filmpje zie je het vertrek van de zwerm en de terugkomst van de zwerm. Dat beide volken zwermden werd duidelijk aan de hand van de twee moeren. De ene liep op de vliegplank en de ander lag in het gras voor de kast. Beide moeren waren een dag later, toen ik een grote gezamenlijke broedaflegger met 1 gesloten dop gemaakt heb, in hun kastgedeelte aanwezig.

Omdat de moeren geknipt waren, wist ik dat ze niet ver van de kast zouden landen. De  zwermen zijn nergens gaan hangen, ze vlogen ongeveer 30 tot 50 meter weg en keerden toen terug naar de kast. Het vertrek en het terugslaan op de kast kun je in dit filmpje zien. 

Op een andere standplaats kwam er deze week ook een zwerm bij me af, maar die koningin belandde 10 meter verderop op de grond in een boomgaard met om haar heen een enorme voorzwerm. Ik heb ze zo een kast in laten wandelen. Deze video volgt nog.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Henri

  01-06-2019 om 07:06

  Er zijn zeker meerdere oorzaken aan te wijzen, weer en dracht en grote van het volk/kast zullen de belangrijkste zijn, maar dit jaar zijn er toch bovengemiddeld veel zwermen.
  Ook merk ik dat er meer stille moerwissels plaats vinden.
  In jou geval ben je volgens mij net te laat geweest omdat de dop gesloten was.
  Ben jij ook van deze mening, of heb ik alleen meer last van zwermen en wissels?

  Henri, hier in de Achterhoek ook meer zwermen dan andere jaren. De volken zijn vroeg gaan broeden en sterk de winter uit gekomen. Groet, Ben

 • Robert

  01-06-2019 om 13:11

  Ik had vorige een grote zwerm maar ben niet zeker dat het bijen van mij waren! Na controle zitten alle kasten nog goed vol.
  zwerm heeft 2 dagen in een struik gehangen omdat we net een paar dagen weg waren. Zitten nu al in rwee broedkamers.

 • Mathijs

  01-06-2019 om 17:05

  Dag Ben,
  Wat ik me afvraag is of dit echt 2 zwermen waren. Wij zien dit misschien wel als 2 volken, maar mogelijk is het voor de bijen 1 geheel ondanks 2 moeren. Waren er in beide delen gesloten doppen aanwezig?
  Ik vermoed dat mochten ze kunnen zwermen en er was maar in 1 gedeelte een gesloten dop, ze toch als 1 tros waren gaan hangen en de moeren hadden het dan me nachts wel uitgevochten.
  De bijen zetten aan mt zwermen door het "piping signal" dit kun je ook horen als je weet dat er een zwerm aan zit te komen door je oor tegen de kast te leggen. Vermoedelijk rennen die bijen overal rond, in het honing gedeelte, het broedgedeelte en hier dus in beide broedgedeeltes.
  Wat denk jij en wat zag jij, je ziet ook 2 zwemen begrijp ik.
  Ik werk met gedeeltelijk met combiramen, die 2 volken in 1 kast is wel een leuk experiment om een keer uit te voeren.
  Mathijs

  Mathijs, het waren 2 zwermen omdat er 2 moeren (witte en blauwe stip) buiten de kast liepen. In beide delen van de broedkamer zaten gesloten en open doppen.
  Overigens was een paar dagen later de witte moer zoek. Waarschijnlijk is die nogmaals op de vleugels gegaan en verloren geraakt in het gras. Groet, Ben

 • Peter

  02-06-2019 om 12:18

  Hallo ben.
  Onlangs een koninginnenaflegger gemaakt van een volk waar de zwermstemming niet uit wou.

  Ik heb er 1 zwermdop in laten zitten en verder werden er redcellen gemaakt. Eergisteren vond ik dode koninginnen voor de kast. Ik bekeek 1 raam waar de zwermdop zat en zag gelijk een koningin ook was de zwermdop nog gesloten.
  Snel weer alles dicht gedaan en mooi laten geworden.
  Vandaag 11:00 heb ik een zwerm geschept naast deze kast na een vlugge blik leken beide 2 kasten die daar staan nog vol met bijen.
  Als er al koninginnen zijn afgestoken kan er dan nog steeds een zwerm Komen?
  Ik twijfel of het nou wel een zwerm is van mijn kasten.

  Wat ook opviel was dat tijdens het scheppen beide volken druk aan het stertselen gingen.

  Peter, van de naburige volken gaan ook vaak bijen mee in een zwerm, daar zal dat stertselen mogelijk mee te maken hebben. Je had in het volk waarin je de jonge koningin zag lopen alle doppen kunnen wegbreken om nazwermen te voorkomen.
  Indien niet alle doppen weg zijn, kunnen er toch nog nazwermen ontstaan. Groet, Ben

 • Lineke

  03-06-2019 om 14:45

  Hoi Ben,

  Zojuist (maandag) heb ik een kleine nazwerm geschept. Volgens mij is die niet van mij. Ik had alleen nog een 10 raams spaarkast en ook alleen nog niet-uitgebouwd kunstraat. Dus daar heb ik het volkje nu in gezet. Ik weet dat ik nu nog niet mag voeren, maar donderdag ga ik voor 4 weken met vakantie. Kan ik donderdagochtend een paar met honing gevulde broedkamerramen inhangen? Daar heb ik er nog 3 van op voorraad. Zo ja, hoeveel honingramen inhangen? En moet ik de kast wat verkleinen met sluitramen? Op hoeveel ramen zou ik het volkje moeten zetten? Is het een groot probleem dat ik geen uitgebouwde ramen meer heb (heb er nog wel 2, maar die zijn oud dus wilde ik eigenlijk omsmelten).

  Ik hoor weer graag je advies in de hoop dat ik het volkje dan 4 weken alleen kan laten.

  Hartelijke groet, Lineke

  Lineke, je kunt na 3 dagen gaan voeren, dus prima om er 3 ramen voer bij te hangen. Ze hebben donderdag waarschijnlijk al 2 of 3 ramen kunstraat uitgebouwd, dus laat ze 5 ramen houden plus de 3 ramen voer maakt 8 ramen. Op pos 1 en 10 kun je dan een sluitraam hangen. Dat houdt ze wel 4 weken bezig! Ze krijgen toch pas over 4 weken de eerste jonge bijen. Groet, Ben

 • Lineke

  04-06-2019 om 09:07

  Goedemorgen Ben, dank voor je advies! Ik zal het conform opvolgen :-)

  Nog een andere vraag: waarom mag je een natuurzwerm eigenlijk niet voeren? Mijn man had de zwerm gevangen, ze willen verwennen en er dus meteen al honingramen ingehangen. Toen ik thuis kwam hoorde ik dat en heb ik ze er meteen uitgehaald, omdat ik overal lees dat je ze pas na 3 dagen mag voeren, omdat je ze anders 'de kast uit jaagt'. Terwijl ze er eigenlijk wel blij mee leken, ze waren er lekker van aan het snoepen. Bovendien weet ik ook niet hoe lang de zwerm daar al hing. misschien hing die daar al wel 3 dagen. Het was echter geen hongerzwerm, want ze waren erg lief :-). Gewoon benieuwd. Vanmorgen maakten ze al de eerste verkenningsvluchten vanaf hun nieuwe plek. Dus dat ziet er goed uit. Groet, Lineke

  Lineke,
  Zwermen nemen gemiddeld voor 3 dagen voer mee, dus hebben ze geen aanvullend voer nodig. Maar waarom ze dan vertrekken, wordt er niet bij vermeld. Ik heb ze ook wel eens twee dagen later, nadat ze al goed aan het bouwen waren, gevoerd. Niets aan de hand.
  Maar blijkbaar hebben meerdere imkers de ervaring dat direct voeren na het direct opvangen van een zwerm vaak leidt tot vertrek van de zwerm. Misschien zit het wel in de vreemde geur van de voerramen. Groet, Ben

 • Gert Valk

  04-06-2019 om 20:39

  Hoi Ben, zondag heb ik een grote zwerm geschept. In een grote emmer. Toen in een zesramer gedaan met kunstraat. Past er nauwelijks in. Moerrooster er op zodat de rest van de bijen nog kon aanvliegen. Werkte wel goed. Heb 11 volken gecontroleerd maar heb geen idee waar deze vandaan komt. Alles zit bomvol bijen. En geen doppen. Eerste imker zit 2 km verder op. Vliegt een vreemde zwerm ook wel eens aan op een andere bijenstand?
  Juni een 10 ramer dadant blatt op 5 ramen. Ongelooflijk hoe ze alles al uitgebouwd hebben. Ook aan de dekplank hangt nog een grote tros waar ze ook raat aan het bouwen zijn. Meer kunstraat geven? Of eerder een honingkamer met 5 ramen. Er boven op?
  Alvast hartelijk dank!
  Gert, soms wonen er imkers, waar je geen weet van hebt ;-). Een zwerm kan best 2 km vliegen, maar dan zijn het vaak nazwermen.
  Je 10 ramer met 5 bezette ramen zou ik gewoon uitbreiden met BK-ramen. Die worden prachtig uitgebouwd. Zodra er 8 ramen zijn uitgebouwd, kun je er altijd nog een HK met kunstraat opzetten. Hebben ze iets te doen tijdens de lindedracht. Groet, Ben

 • André

  05-06-2019 om 11:15

  Dag Ben, is er al bekend of er al lindebomen in bloei staan? Ik woon op de veluwe bij Epe.

  Andre, hier in de omgeving van Doetinchem nog niet. Maar het duurt hooguit nog 1 tot 2 weken. Groet, Ben

 • Wim_R

  06-06-2020 om 11:05

  Ben, kan jij uitleggen waarom een voorzwerm graag na zes weken of later opnieuw op de vleugels gaat? Ik lees dat her en der maar begrijp niet waarom.

  Dank
  vg

  Wim

  Wim, het zwermen is een genetische kwestie, die vaak bespoedigd wordt door ruimtegebrek. Na 6 weken ontstaat er vaak weer ruimte gebrek en de zwermdriftige genen zijn niet veranderd. Dus vandaar...… want 8 ramen met broed levert in drie weken wel 8 x 5000 jonge bijen op.... Groet,Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.