30-04-2017

Twee weken verschil tussen noord en oost

Tussen Koningsdag en Koninginnedag hebben we een paar dagen op Terschelling genoten van de natuur. Daar heb ik zelf kunnen ervaren wat anderen al gemeld hebben op het BIJENBLOG, de natuur in Noord Nederland loopt twee weken achter op de Achterhoek. De appelbloesem, die je overal langs de fietspaden ziet, begint net te bloeien. De peren staan nog volop in bloei en zelfs de wilg tref je op Terschelling nog bloeiend aan. De fruitbomen zijn waarschijnlijk het resultaat van jaren geleden weggegooide klokhuizen, een vorm van guerilla gardening zonder bewuste bedoelingen.

Klik op de foto's voor vergrotingen. Je ziet hier de nog in knop staande appelbloesem en bloeiende wilgen. Op de beginnende bloesem zag ik wel veel hommels en mieren, maar geen honingbijen, het was gisteren te koud. Op 30 april kwamen we thuis en vanwege het mooie weer kon ik niet nalaten even snel een paar volken te openen. Eerlijk gezegd schrok ik van de geringe voervoorraad, die bij de middelmatige volken vrijwel helemaal op was. Dat betrof zowel het de stuifmeel- als de honingvoorraad. De sterke volken, die al flink honing gehaald hadden de afgelopen weken, stonden er nog goed bij.

Gelukkig kwam er vandaag weer heel veel stuifmeel binnen, ik heb sommige volken een raam wintervoer gegeven om de tekorten aan te vullen. Dit is een klein nadeel van Buckfastbijen, ze blijven het broednest op peil houden, ook al komt er geen verse nectar binnen. Dit leidt ongetwijfeld tot kort levende bijen. De andere volken worden deze week gecontroleerd, mij benieuwd of er al belegde doppen aanwezig zijn. Wordt vervolgd.

Heb je de volken op het koolzaad of in een appelboomgaard staan, dan is er eigenlijk geen gevaar voor voedseltekorten.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Xander

    30-04-2017 om 23:09

    Ik heb vandaag mijn beide volken een raam vol voer gegeven. Ze hadden nog wel wat voer, maar het hield niet over. Stuifmeel was ook niet heel veel. Wel opvallend was dat 1 volk niet heel veel broed had alsof de moer (ik heb haar gezien, dus ze is er) een broedpauze heeft gehouden. Het andere volk wel veel brias. Beide moeren F1 Buckfast.

    Hopelijk is het weer de aankomende weken goed genoeg voor de blauwe bes, dat kan het voorjaar nog redden qua honing.

  • Henri Nijkamp

    01-05-2017 om 05:54

    Ik woon in het meest zuid-oostelijk deel van Limburg. Hier bloeit de paardekastanje alweer en ik ga komend weekend slingeren. Van elk volk ca. 4-5 volle verzegelde raampjes. Deze hebben zij waarschijnlijk begin maart reeds verzameld. De laatste 4 weken is er weinig meer bijgekomen aan honing tenminste, wel ruim voldoende broed. Maar jullie hebben gelijk als er wordt gezegd, het is erg lang behoorlijk koud, maar ja.

  • Lineke

    01-05-2017 om 07:43

    Ook ik maakte me zorgen of onze bijen geen honger hadden. Zeker omdat ik enkele weken geleden 14 kg honing had afgenomen (ik had wel nog voldoende honing in de broedkamers laten zitten) zat ik met een schuldgevoel. Volledig onterecht bleek gister; ze hebben nog meer dan voldoende honing en ook 2 broedkamers vol broed, dus ik heb ze een extra broedkamer onder gegeven. Een extra honingkamer was nog niet nodig.

    Wel elke dag veel verkleumde bijen voor de kast. Hartbrekend om ze met de pootjes vol stuifmeel voor de kast te zien liggen. Ze werken zo hard en redden het dan net niet :-(

    Hoop zo dat het snel beter weer wordt voor ze. Gelukkig staan er 2 grote appelbomen naast de kast vol in bloei, dus ze hoeven niet ver te vliegen.

  • Mathijs

    01-05-2017 om 09:34

    Gisteren 3 volken een pak suikerdeeg gegeven op twee verschillende standen, toevallig alle drie familie, moeder en twee dochters, zit het in de gene? Ik had ze vorige week maandag ook al 1 of 2 ramer voer gegeven.
    Ik zit op mijn thuisstand midden tussen de blauwe bessen, als het beter weer wordt haal ik het suikerdeeg er weer af ook op de andere stand. Maar als ik een kunstzwerm maak, halen ze dan nog wel honing, ik las laatst van wel, maar ik dacht eigenlijk van niet omdat er dan geen geheel meer is in het volk. Maakt het dan ook niet uit dat je een kunstzwerm maakt midden tijdens de bloei van de blauwe bessen? (Ze moeten voor de linde ook klaar zijn natuurlijk.)

  • Ben de blogger

    01-05-2017 om 09:58

    Mathijs, zo lang er geen belegde doppen in de volken voorkomen, hoef je ook geen kunstzwermen te maken. Moet je toch tijdens de dracht een kunstzwerm maken dan is de vlieger of een broedaflegger maken een goede methode. Na de dracht kun je beter een veger of broedaflegger maken. Net na het wegnemen van de koningin is de haaldrift even minder, ook een periode zonder open broed remt de haaldrift. Maar zodra het volk weer moerdoppen heeft, is de harmonie hersteld en gaan ze ook weer volop voorraden aanleggen.

  • Anoniem

    01-05-2017 om 10:04

    Hallo Ben,
    En tel er voor Noord-West N-Holland er nog maar een week en zo mogelijk wel 2 bij. Het deel wat tussen de zee en IJsselmeer
    ligt heeft ook altijd meer wind en dat drukt de temperatuur. Maar het komt toch altijd weer goed, het belangrijkste is de zomer komt maar iets meer geduld.
    m., vr., gr.; Willem.

  • Erik

    01-05-2017 om 18:20

    IK ben het niet met je eens met het koolzaad. Gister gecontroleerd vrijwel geen voer in de ramen. Heb voer bij gehangen. staan in groningen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.