Uitbreiding van kastruimte
Reacties
-
Eddie
15-03-2024 om 12:19Hoi Ben,
Dank voor al je toewijding om ons steeds mee te nemen in al je bijenavonturen.
Ik imker op spaarkastformaat 10 raams. En dan 1 broedkamer. Nu ervaar ik dat ze hierdoor wel veel stuifmeel naar de honingkamers verschuiven. Hoe ervaar jij dat?
Ha Eddie, de stuifmeelkrans hoort rond het broednest te zitten, en aangezien de broedkamer bijna vol komt te zitten met broed, schuift de stuifmeelkrans naar boven. Het staat direct ter beschikking aan de broedverzorgende bijen net als de honing daar weer omheen. Het stuifmeel blijft ook tijdens het eventueel slingeren gewoon zitten en na het slingeren gaat deze hk weer leeg op de kast. Echter met stuifmeel. Er gaat dus niets verloren en de moer houdt ruimte in de broedkamer. Groet, Ben -
José Homminga
15-03-2024 om 13:16Hoi Ben
Intéressant de vidéo.
Ik heb bijen maar in Frankrijk . (Alpen )
Ik snap niet echt de top kast . Die zetten ze hier er pas op als
de eerste kast vol met honing zit .
Hoe zit dat ? Staat ie de hele winter op de onderkast ?
Bijen houden is niet een exacte kennis denk ik .
Welk ras bijen heb je ??
Ik heb BUCKFAST sinds vorig jaar .
Doei doei
Bonjour José, ik imker uitsluitend met Buckfast. Je bedoelt met top kast een honingkamer begrijp ik. Normaliter zet ik deze in de nazomer niet onder de kast, behalve wanneer er restjes honing of stuifmeel inzit. Dan mogen ze dat houden en in de herfst opeten.
Ik zet die honingverdieping erop om de bijen beneden ruimte te geven voor het broednest. Je moet de bijen altijd een stap voorblijven, want anders ontstaat er ruimtegebrek in de kast en vergroot je de kans op zwermdrift. Salut, Ben
-
Jelle de Visser
15-03-2024 om 13:40Hoi Ben, Geeft een honingkamer bovenop niet veel risico op warmte verlies? Ik zag dat je nog toegang verkleiners gebruikt. Wat is jouw beleid daarbij?
Ha Jelle, als je een hoge bak bovenop zet als hk, dan verdwijnt daarin inderdaad veel warmte. In een HK is dat zeker minder. Als de bijen de onderbak vol bezetten, moet je ze toch ruimte geven. Ik wil niet dat het broednest volloopt met verse nectar en stuifmeel.
Pas wanneer het in de zomer flink warmer wordt haal ik soms de verkleiners weg. De bijen geven meestal zelf wel aan als dat nodig is door te waaieren of baardvorming. Groet, Ben
-
Djoeke van Zwetselaar
15-03-2024 om 13:58Ha Ben,
In je verhaal over het plaatsen van de honingkamer op de broedkamer, als het volk daar aan toe is , schrijf je niet of er wel of niet al een rooster tussen moet!
Je praat wel over slingeren van de honingkamer maar het lijkt me zo vroeg om een rooster te plaatsen. Ik hoor graag van je.
Groet Djoeke
Ha Djoeke, kijk even naar minuut 12 in de video. Daar wordt het rooster gelegd. Het is ook vroeg, maar deze broedkamer zit bijna vol bijen, dus ze hebben extra ruimte nodig om het stuifmeel en nectar op te slaan. Groet, Ben -
jan w. ruis
15-03-2024 om 14:25Ben hallo ,ook ik ben de kasten naarstig gaan controleren en waar mogelijk op een BK gaan zetten , kwam tot verbazing een volk (op 2 BK ) stikvol darren tegen ,en een raam vol gesloten darren broed deze maar aan de koolmezen geofferd. Ook zat hier een vette zwermcel met larve in deze verwijderd met de gedachte van een onbevruchte moer kan geen goede opvolgster produceren, wat raad jij me nu aan, ik heb geen vervangende moer beschikbaar, het is best een groot volk. Gegroet en b.v>d. Jan R.
Ha Jan, was dat raam vol gesloten darrenbroed niet een oud bouwraam van vorig jaar? Dat zou al 1 ronde uitgelopen zijn, waardoor jij heel veel darren in je volk vindt. Je schrijft niets over werksters en over werksterbroed. Zit er helemaal geen werksterbroed in? Dan heb je dus te maken met een darrenbroedige moer. Die moet eerst geruimd worden en dan eventueel verenigen met een ander volk.
Maar of je dat laatste moet doen hangt af van de werksterbezetting. Groet, Ben
-
Klaas noorman
15-03-2024 om 14:44Beste Ben
Ik zie dat plastic afdekplaat gebruikt.. waarom deze keuze. Alles wat ademt stoot co 2 uit . En dit zal waarschijnlijk boven in de kast verzamelen in principe niet goed voor de bijen. Daarbij kan het geproduceerde vocht niet de kast uit . Er ontstaat een vochtige milieu want zo gauw er een broednest wordt gevormd loopt de warmte omhoog . En hierdoor ontstaat er condens dat weer neer slaat op de koude delen van de kast . Soms zo sterk dat het condens uit de kast loopt . Een vriend van mij staat ook in mijn stal gebruikt ook plastic afdekplaat de 2 broedkamers erg vochtig met schimmel . Weinig broed . Het milieu in de kast word na mijn mening door kunststof te gebruiken aan getast , de bijen zijn er niet blij mee . Ik gebruik altijd een houten afdekplaat met daarin een klein roostertje voor de co 2 . Op de dekplaat liggen altijd zomer en winter 2 dikke wollen dekens. We zijn van morgen door de kasten geweest 8 stuks en in alle kasten 5 tot 6 ramen broed .Geen schimmel nauwelijks dode bijen ziet er heel goed uit . Mijn vrienden die plastic afdekplaat met tempex gebruiken hebben dode volken en veel schimmel. Kunt U een verklaring geven waarom U toch dit materiaal gebruikt. Oorspronkelijk kennen de bijen dit materiaal niet vergelijk het met een holle boom of in een schoorsteen. En niet te vergeten de korf.
Ben heel benieuwd naar Uw reactie want U kennes is onmisbaar voor correct imkeren. Heel veel dank voor Uw enthousiastme .
Beste Klaas, je blogreactie intrigeert me wel. Ik vraag me al een tijdje af welk effect CO2 heeft op het wintervolk, de wintertros en het gedrag van de koningin in de winter. In Amerika gebruiken ze vrij veel bovenbeluchting in de dekplanken. Maar dit zou ook te maken kunnen hebben, met de enorme sneeuwlagen, die de onderkant kunnen afsluiten. Of het permanent voeren met candy.
Ik zie dat mijn bijen het folie aan de randen van styropor dadantkasten 4 mm omhoog werken in de herfst, waardoor ze daar zelfs tussendoor kunnen kruipen.
Uit wintersterfteonderzoek blijkt dat er geen verschil geconstateerd kan worden tussen volken in kunststofkasten en houten kasten. In houten kasten heb ik wel eens last gehad van houten dekplanken, waarin water ingetrokken was. Juist hierdoor ontstond er een koudebrug met condensvorming boven de bijentros.
In iedere kast gebruik ik tegenwoordig folie of plexiglas, maar altijd voorzien van een dikke isolatielaag, zodat er absoluut geen condensvorming plaats vindt. De condensvorming is natuurlijk vanwege de verbranding van voedingsstoffen in de wintertros. Dit condenswater slaat neer op de koude(re) zijwanden en verlaat de kast via de bodem. Van schimelvorming in mijn houten en styroporkasten is geen sprake. Dit is meer een gevolg van zwakke volken.
Dan de vraag van het waarom. Het gebruik van doorzichtige dekplaten is puur gericht op het zicht op de bijentros. Ik wil mijn bijen ook in herfst en winter kunnen monitoren op krimp of sterfte. Dit houdt ook weer verband met teelt en selectie. Volken, die uitwinteren zoals ze ingewinterd zijn, zijn zeer gezond.
Ook in mijn volken zie ik geen verband tussen het gebruik van folie/plexiglas en de bijengezondheid. Wellicht een leuk onderwerp om nog eens te enquêteren. Groet, Ben
-
Jonah
15-03-2024 om 16:00Dag ben,
Afgelopen zondag had ik de inspectie gedaan. Nog 4 volle ramen voer (niet te veel?) en 3 ramen broed, hoor van een aantal andere imkers in de omgeving dat zij al aan de 6-8 ramen broed zitten. Misschien toch maar de koningin vervangen dit jaar? Ook al is ze van 2023.
Groetjes!
Ha Jonah, imkers lijken soms net op vissers ;-). Dat komt echt nog wel goed met jouw volkje. Het is nog zo vroeg. Groet, Ben -
Harrie
15-03-2024 om 17:02Goede dag Ben
Heb mijn bijenvolken op 1 bk staan
Heb nu 2 volken 1 hk gegeven 6 straatjes broed
Heb er 1 kast bij met legende werkster
Wat kan ik met dat volk doen
M.v.g.
harrie
Dag Harrie, leggende werksters in het prille voorjaar zijn bijna uitgesloten. Ik vermoed toch een darrenbroedige moer. Dus moer zoeken, opruimen en verenigen met een ander volk. Groet, Ben -
Sander
15-03-2024 om 18:19Ha Ben,
In mijn topkast zit een groot volk, 6 raam broed, volk bezet 10 ramen. Ik heb 1 kunstraat voor aan het broednest gehangen, en 1 achter het broednest. Bij mooi weer, geef je dan direct een aantal ramen meer voor de nectar opslag? En is het een probleem als dit in een topkast kunstraat is?
Groet,
Sander
Ha Sander, je moet het achterste raam met kunstraat in de gaten houden, zodra je daar binnen te bouwen, hang je er weer één of twee ramen achter. etc. Groet, Ben -
Jan Willem
15-03-2024 om 18:54Dag Ben, we hebben op onze bijenstand meerdere 6 ramers (naast elkaar staan) die we dit weekend gaan overzetten naar 10 ramers. Kan je meerdere 'buurkasten' tegelijkertijd overzetten, zodat er uiteindelijk een volledig nieuwe rij kasten staat, of raken de bijen dan teveel in de war en moet je het spreiden over meerdere dagen?
Dank voor je regelmatige mails, zeer behulpzaam!
Dag Jan Willem, het risico op vervliegen hangt in sterke mate af van de kleuren van de 10-ramers en de kleuren van de 6-ramers. De bijen zullen vooral op hun eigen kleur terugvliegen, indien de kasten dicht bij elkaar staan. Gezien het anders waarnemen van kleuren door bijen, is het een beetje onvoorspelbaar voor mij.
Indien alle kasten dezelfde kleur hebben, zullen ze wel iets vervliegen. Dat is dan meestal voor de buitenste kasten het voordeligste. Groet, Ben -
Marc
15-03-2024 om 19:25Hallo Ben, veel dank voor je mooi filmbeelden; iedere keer weer genieten. Ik heb ‘n zelfde situatie als je tweede kast in het filmpje, en ga je nadoen. Overigens, je zag de (gemerkte!) koningin inderdaad over het hoofd: op het negende raam klom ze rechtsonder in beeld over het hout naar de andere kant.
-
Jeffrey Veldwijk
15-03-2024 om 19:54Hoi ben ik kijk vol interesse naar je filmpjes.Heel leerzaam ik zie dat je de volgende keer
In de topkasten gaat kijken.Ik heb ook een topkast. ben beginnend imker heb maar
1 kast met Buckfast bijen.Vorig jaar gekocht als 6 ramer met en p0 moer.Nou kon ik als leek de topkast kopen bij imkershop met allerlei opties dus ik nam
de uitgebreidste.Met honingkamers 2x en moerroosters erbij nou vond ik die wat slap dus heb de beste gekocht.Ik woon op 100 meter van de hei aan een park een laan met lindes dus echt flink
wat dracht.Ik hoef niet perse meerdere volken dus een aflegger maken zie ik dit
jaar Nog niet zo zitten ik ben wel lid van de imkervereniging in Bussum dus zou wel een 2 e locatie kunnen krijgen.Nou is mijn vraag mijn bijen zijn heel Goed de Winter door Gekomen. volk heeft in pieken aardig wat varroa.
Heb de gebruikelijke behandelingen gedaan.Maar zie
Nu dat er Nu nog maar Een raam of 5 bij kunnen dat hij vol Is.Is dan die honingkamers dus 2 tegelijk(anders past de deksel niet meer) een optie om er op te zetten als Straks De
Paardenbloem enzo Komt.En straks dan nog de Linde wat adviseer Jij. ik vind honing geen prio maar 1 keer leuk oogsten is ook wel heel leuk Dus als (fanatiekeling )staan de
Honingbakken klaar met raampjeskunstraat en al
ik weet hoe het systeem van een topkast werkt maar toch uiteindelijk wel Vaak
Te krap.Is zoeits een goede oplossing
Ik ben heel Benieuwd Naar Je Reactie want zelf
Kom ik er niet helemaal Uit bedankt vast groeten Jeffrey
Ha Jeffrey, op een topkast horen geen losse honingkamers te staan. Dat is een ontwerpfout. Maar goed je hebt ze, dus gebruik ze maar. Je kunt ze bij een sterk volk nu wel opzetten. Onderin kun je nog kunstraat bijplaatsen achterin. Succes met je hobby. Groet, Ben
-
K.Noorman
15-03-2024 om 19:59Wat een fijne reactie op mijn vraag , en inderdaad als U de kast open maakt zie ik geen schimmel of veel vocht . U bent natuurlijk een echte door gewinterde imker die exact weet hoe alles tot in de puntjes moet worden uitgevoerd. En U het zoveel kennes dat er nauwelijks iets kan mis gaan . Wij hebben dat arsenaal niet en werken meer op gevoel. En piekker mij soms suf als ik vreemde dingen in mijn kast zie waarom doen ze dat De bij weet dat het beste en ik probeer dat mij eigen te maken.
Nogmaals veel dank voor Uw reactie op mijn vraag ik kan er mee uit de voeten.
Met vriendelijke groet Klaas Noorman -
Erik
16-03-2024 om 19:56Hallo Ben.
3 van mijn volken zijn nu al zo groot dat het al lijkt of de kast te klein is. Er zit al veel stuifmeel in de BK en ik heb al voer verwijderd en 2 x Kunstraat bijgeplaatst.
Zou er al een HK op kunnen, het lijkt me nog er vroeg in het seizoen.
Bij 1 kast staat een HK onderop die nog vol voer zit, wat doe ik daarmee?
Gr. Erik
Ha Erik, als het volk eraan toe is, kun je wel een hk plaatsen op een moerrooster.
Wat zit er in die volk onderste hk? Is dat echte honing of wintervoer van suiker? Wintervoer zou ik laten staan en echte honing zou ik naar boven verplaatsen. Groet, Ben -
Philippe
16-03-2024 om 22:25Ben, vorig jaar merkte ik het al en dit jaar lijkt het weer te gebeuren dat ik aan het eind van de maand, als de boel goed op gang komt en er veel nieuwe nectar binnenkomt, dat er dan nog wintervoer over is.
Wat doe je daarmee? Dat maken ze toch niet meer op? Ze pakken toch veel liever dat verse spul?
Philippe, wanneer je bk bijna volledig bezet is met bijen, dan moet je er een moerrooster plus een hk met uitgebouwde ramen opzetten. Dan brengen de bijen de verse nectar wel naar boven. Je kunt natuurlijk beneden volle verzegelde voerramen omruilen voor kunstraat tegen het broednest. Maar laat er wel 2 hangen als reserve. Groet, Ben -
Joost
17-03-2024 om 15:49Dag Ben,
Was weer een geweldig filmpje.
In de 1e spaarkast zag ik op raam 9 rechtsboven tegen de zijlat en toplat hare majesteit , ze is gemerkt .
Gr.Joost
-
Patrick
18-03-2024 om 17:00Goede middag allen, Ben,
vanmiddag honing kamer geplaatst.
Het desbetreffende volk is erg groot kast zit stampvol met bijen en de koningin is goed aan de leg
Nu heb ik honing ramen gebruikt die afgelopen winter onder de volken stonden.
Ik vindt zelf dat de ramen erg muf ruiken, komt dat goed?
Gaat de nectar deze lucht niet opnemen.
Ik hoor graag jouw reactie
Groeten patrick
Dag Patrick, onderin de kast is het meestal iets vochtiger. Ik zou alleen ramen voor de honingopslag gebruiken, die onbebroed zijn. Indien dat het geval is, zullen de bijen ze wel eerst schoonpoetsen voor gebruik. Groet, Ben -
Patrick
18-03-2024 om 18:31Ben bedankt voor je reactie,
De ramen zijn onberoerd en heb de geslingerd ramen eind sept onder de volken geplaatst
Opslaan bevalt slecht aantasting wasmot
Ha Patrick, je kunt eens verse walnotenbladeren proberen tussen de opgeborgen bakken. Vooral afsluiten en nat opslaan. Groet, Ben -
Sigrid
19-03-2024 om 15:36Hoi Ben,
Hoe zie ik het verschil tussen voer van honing en wintervoer van suikerwater in de honingkamer? Ik neem aan dat bij het weer boven plaatsen van de hk de ramen met wintervoer van suikerwater niet meegaan maar worden vervangen door nieuwe ramen?
Grt! Sigrid
Ha Sigrid, dat kun je niet zien, alleen weten adhv de voorgeschiedenis. Bijen slaan geen wintervoer op onder het broedhest, maar ernaast, erachter en erboven. Groet, Ben -
Aart
22-03-2024 om 15:45Hallo Ben,
Ik imker met Dadant US kasten. Op woensdag 13 maart had ik de volkjes krap gezet. Op woensdag 20 maart (net 15 graden) had een volkje al raat gebouwd aan de plastic dekplaat! Heb toen op ps 2 een nieuwe raat gehangen. Er bloeit hier van alles maar het is koud (Groningen). Had ik er al een HK op moeten zetten of toch maar even wachten op iets warmer vliegweer
Dank en HG,
Aart
Dag Aart, je kunt beter eerst de hk plaatsen en als ze daarin aan het werk zijn, de 1e hk kunstraat plaatsen. Te veel ruimte beneden zorgt voor opslag van honing in de bk. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.