08-03-2017

Uitwintering t.o.v. inwintering

Deze foto van de wilgenkatten is zondag 5 maart 2017 gemaakt. Over twee weken zal deze soort in bloei staan. De eerste vroeg bloeiende exemplaren zijn al gemeld.

Vitale volken boeten tijdens de winter nauwelijks in. De sterkte blijft nagenoeg gelijk. Op dinsdag 7 maart 2017 heb ik dezelfde 6 kasten gefilmd als vier maanden geleden op 4 november 2016. Alleen het volk, dat ontstaan is na de vereniging eind oktober 2016 van een zwak en middelmatig volk lijkt iets kleiner geworden te zijn. Maar dat is niet vreemd want met die twee volken was uiteraard iets aan de hand. Maar ondanks de late vereniging is dit volk ook goed de winter doorgekomen. Een late vereniging in oktober of november kan wintersterfte dus voorkomen.

Op de eerste video zie je de sterkte van de volken op 7 maart 2017. Mocht je die willen vergelijken met de situatie per 4 november 2016 klik dan op de onderste link. Volken, waarvan de uitwinteringssterkte gelijk is aan de inwinteringssterkte hebben een grote winterbestendigheid. Ze zijn gezond en hebben blijkbaar grote aantallen langlevende winterbijen aangemaakt in de nazomer en herfst.

Op basis van de uitwinteringssterkte kun je nu ook al een redelijke inschatting maken van de kwaliteit van de volken voor het binnenhalen van de voorjaarsoogst en eventuele inzet voor de bestuiving. Het volk in de spaarkast met 6 straatjes is redelijk, maar hier hoef je niet veel van te verwachten bij de voorjaarsdracht.  Het laatste volk in de spaarkast is veel sterker en zal vrijwel zeker een mooie voorjaarshoningoogst binnen halen, mits de weergoden mee willen werken.

Zodra het weer het toelaat, zal ik het verenigde volk controleren en jullie laten zien welke moer de samenvoeging overleeft heeft.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Bennie

    09-03-2017 om 18:11

    Dag Ben.
    Kun je mij vertellen hoe je twee volken vererenigd als er een goed volk tussen staat?

  • Ben de blogger

    09-03-2017 om 18:43

    Heel simpel, het ene volk zonder bodem bovenop de andere kast (dekplank weg genomen) plaatsen. Schuif de middelste kast een stukje in de richting van de weg genomen kast.
    Over twee weken met mooi weer de verenigde kast controleren en zo nodig 1 bak weg nemen.
    Krant gebruiken is in maart en april niet nodig en van de moeren blijft de jongste meestal over.

  • Rob W. le Mair

    10-03-2017 om 10:33

    Ik zie het plaatje van de wilg wel. Maar van de twee video's zie ik alleen een grijze streep.
    Ik hoop dat ik de enige ben en dat de anderen wel kunnen genieten van de filmpjes.
    Rob.

  • Harry Mouris

    10-03-2017 om 10:43

    Hoi Rob,

    Ben heeft ook een youtube kanaal.... daar kan je ze ook zien!

  • Anton

    10-03-2017 om 11:52

    Dag Ben,

    Als het zondag 15 graden is met zon kan ik dan de kasten om om te kijken hoe het ervoor staat of kan ik beter nog even wachten.

    Hartelijke groet, Anton

  • Annet

    10-03-2017 om 12:04

    Geweldig om te volgen wat je allemaal te vertellen hebt. Ik leer er veel van! Bedankt Ben.

  • Werry Jonker

    10-03-2017 om 12:52

    Hallo Ben,
    Van de meeste nieuwe F1 moeren komen de volkjes kleiner uit de winter. Betekent dat slechte moeren bij die volkjes? De F1 moeren zijn begin augustus in die volkjes (6 ramers) gekomen.
    Groet Werry

  • Ben de blogger

    10-03-2017 om 18:01

    Anton, als er geen bijzondere redenen zijn om te kijken, zou ik mijn nieuwsgierigheid nog twee weken bedwingen ;-). Het broednest van 35 graden koelt namelijk snel af.

  • Ben de blogger

    10-03-2017 om 18:06

    Werry, ik zou me niet ongerust maken over je F1 moeren/volken. Door de moerwissel in augustus ontstaan er 2 niet verwante soorten bijen in je volk, de kans is aanwezig dat ze daardoor geen groot broednest meer opgebouwd hebben. Dus iets minder langlevende winterbijen, dat verschil zie je nu.

  • Erik

    10-03-2017 om 18:22

    Hier bij mij staat de wilg in bloei. Veel stuifmeel komt er binnen van de wilg, krocus scilla's en sneeuwklokjes.

  • Gert Valk

    10-03-2017 om 19:01

    Hoi Ben,

    3 vragen,

    1.
    Je hebt het in de video over blokbehandeling hive clean. Wanneer heb je dit gedaan. Is dit ipv oxaalzuur?
    2.
    Verder heb ik een vraag over de varroalade. Doe jij dit nu helemaal dicht ivm koude nachten. Of is het belangrijk dat het vocht er uit kan ventileren?
    3. Als een volk nu op 1 spaarkast-broedkamer zit op zes straatjes, verder veel verzegelde voerramen. Ze vliegen af en aan met stuifmeel. Moet er dan niet snel een bak onder ivm de ruimte? Voer neemt nog veel plaats in beslag.


    Alvast hartelijk bedankt.

  • Ben de blogger

    10-03-2017 om 22:16

    Gert,
    1. De hive clean blokbehandeling heb ik in augustus gedaan. In december heb ik geoxaald.
    2. Mijn schuifladen blijven het hele jaar in de kastbodem, met uitzondering van 3 kasten op een locatie waar nooit de zo'n schijnt op de kasten. Veel vocht daar.
    3. Ik zou bij >15 graden de voervoorraad checken. Zitten er nog vier voerramen in, dan zou ik er twee vervangen voor kunstraat. Dat geeft ruimte voor broed. Zodra ze op 8 ramen zitten, kun je er een hele of halve bak onder zetten. Tevens kun je bij 9 bezette ramen ook een halve hk plaatsen. Liefst met uitgebouwde ramen en een moerrooster.

  • Gerard

    11-03-2017 om 15:54

    Dag Ben,
    Mijn 2 volken zijn ingewinterd met een BK en daarbovenop een HK.
    Ik heb de bodems al vervangen. Wat is de beste tijd om de HK met oude ramen weg te halen / te vervangen?

  • Ben de blogger

    11-03-2017 om 16:53

    Gerard, dat wordt lastig, want er zit hoogstwaarschijnlijk broed in je HK-ramen. De moer zoekt altijd de warmte bovenin op om haar broednest uit te breiden. Zodra het broednest goed ontwikkeld is in de BK, dus met in het midden hele ramen belegd met broed, kun je de HK naar beneden verplaatsen. In juli/augustus kun je dan je HK weghalen, want dan zit er geen broed meer in.

  • Kevin

    11-03-2017 om 18:26

    Dag Ben,

    Nog even een vraagje over het verenigen. Doorgaans staan de te verenigen volken verder van elkaar dan met één goed volk er tussen. Bij mij varieert de afstand van 5 tot 30 meter. Hoe nu om te gaan met het verenigen? Ik neem aan dat het beste volk met de jongste koningin blijft staan en dat het minder goede volk erop geplaatst wordt. In deze situatie valt er niets naar elkaar toe te schuiven. Lukt het verenigen zonder krant ook de gehele maand april nog?

  • Ben de blogger

    11-03-2017 om 19:15

    Kevin, inderdaad houdt het beste volk/konigin de zeggenschap over de vliegopening. Het zwakke volk verplaats je en komt er bovenop te staan. De hele maand april hoef je geen krant te gebruiken. Maar waarom zo lang wachten? Samen zijn ze sterk en halen veel stuifmeel en nectar. Als je het zwakke volk weg neemt, zullen er wel enige honderden haalbijen terug vliegen naar de oude plaats vd kast.. Op een dag met mooi vliegweer zoeken deze bijen uiteindelijk wel hun weg naar de dichtstbijzijnde kast. Bij koud weer gaat dat dus minder goed en kunnen vliegbijen verkleumen. Dus kies een warme dag om te verenigen.

  • Paul

    17-03-2023 om 17:59

    Haqllo Ben, ik heb vandaag de voorjaarsinspectie gedaan. Dadant Blatt kasten. Welk aantal ramen bezet met bijen is genoeg om te kunnen zeggen dat het ok is? Ik heb er met 6 ramen bezet, maar ook 2 met 3 ramen bezet. Er wordt overigens wel prima stuifmeel naar binnen gebracht. En dan heb je nog het verschil dat Buckfast en Carnica (ik heb allebei) verschillend snel ontwikkelen, toch?

    Ha Paul, 3 ramen bezet is wel weinig. Tegen de zomerdracht zullen ze wel hersteld zijn, maar de voorjaarsdracht zal niets worden, tenzij je de kleine volken verenigd. Die afweging moet je maken. Je hebt dus iets te kiezen.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.