Uitwinteringsenquête 2020
Reacties
-
mark
01-03-2021 om 15:39Hoi Ben, ik heb geen idee waarom ik al 2 jaar veel sterfte heb. Ik zit in het buitengebied op circa 600 meter hemelsbreed van een fruitteler, er staan veel wilgen in dit nattere gebied. Tevens zit ik tegen de rand van het dorp aan, circa 200 meter. Daar staat het vol met Lindes (ok, die hebben de laatste 2 jaar niet veel gedaan), maar ook bij tuinen dus. Ik heb vorig jaar weer alles op moeten bouwen, met nieuwe koninginnen van P moeren. Dus dat kan het ook niet geweest zijn. Ik heb zelf het idee (dat zie ook ook terug uit mijn cijfers) dat ik met F2 en F3 sterkere volken had. Maar die waren niet fijn voor de kids om te helpen. Ook had ik daarmee meer honing. Wat niet de hoofdzaak is. Het is gewoon balen als je reeds 2 jaar bezig bent om je stand weer aan te vullen.
Mark, wat me opvalt in je antwoord is de tegenstelling tussen veel lindebomen in het dorp en de tegenvallende opbrengst. Waren je volken minder sterk? Je opmerking over F2 en F3 triggert me ook. Waarom geen F1? P-moeren leveren in de regel minder productieve volken dat de f1-nakomelingen. Heeft de fruitteler kersenbomen of ander fruit? Groet, Ben
-
Ferdinand
01-03-2021 om 22:09Hoi Ben, wat kan ik met de raten van de overleden volken het beste doen (bevatten voor een deel suikerwater)?
Ha Ferdinand, je kunt de ramen met verzegeld wintervoer en zonder dode bijen of broed in de cellen wel weer gebruiken voor je kunstzwermen of broedafleggers. Wel binnen 3 maanden gebruiken, anders gaat het gisten. Groet, Ben -
Catherine
02-03-2021 om 07:19Hej Ben,
Deze enquete is alleen voor Nederland bedoeld?
Je hebt namelijk ook veel volgers die in het buitenland wonen :-)
Ha Catherine uit Zweden? Uiteraard mag je de enquête ook invullen. Ik maak wel een aparte telling van "buiten-Nederland". Groet, Ben -
Djoeke van Zwetselaar
02-03-2021 om 08:42Dag Ben,
Graag zou ik mijn bijen in verband met veel kleine kinderen in de tuin na de kersenbloesem ergens anders plaatsen. Nu is de vraag in een bosrijk gebied ,zowel loof als veel naaldbomen, hebben daar de bijen voldoende te halen?
Het is een villa dorp met veel bos tuinen.Ik ben benieuwd naar je antwoord. Hartelijk dank.
Ha Djoeke, meestal is dat wel een gezonde omgeving. Maar het hangt natuurlijk wel af van de boomsoorten. Ik zou het gewoon proberen, laat je verrassen, het lijkt me de moeite waard. Groet, Ben -
Ed Rietdijk
02-03-2021 om 08:55Hoi Ben,
Mijn 5 volken zijn allemaal goed uitgewinterd.
Twee daarvan hebben op één broedkamer overwintert en die zitten nu al op 8/9 straatjes.
Bij de eerste voorjaar controle maar even kijken of er al een tweede broedkamer geplaatst kan worden en misschien al een bouwraampje zeker? 'So far so good' zullen we maar zeggen. Laat het echte voorjaar maar beginnen!!
Hartelijke groet, Ed
Ha Ed, mits je de 2e BK onder plaatst, heeft het geen effect op de warmtehuishouding in de 1e BK. En een bouwraam wel altijd in de bovenste BK plaatsen, liefst op postitie 2 of 9. Eind maart zeker de HK plaatsen bij 9 bezette ramen. Wel met rooster eronder. Groet, Ben -
mark
02-03-2021 om 09:57Hoi Ben, de Lindes hebben weinig gedaan omdat het de laatste 2 jaren erg droog was. De fruitteler heeft enkele hectares appels, en peren. Mijn volken waren dit jaar niet groot omdat ze slecht uit de winter kwamen. Dus heb volken op moeten bouwen, en dat gaat idd ten koste van de opbrengst. 2016 had ik 126 kilo met 8 volken, de laatste 2 jaar 77 en 51 kilo met 13 volken. De laatste 2 jaar werk ik uitsluitend met F1 moeren van P moeren bevrucht in Marken. Sindsdien is het minder hier. Ik probeer het nog maar een jaar...
Ha Mark, ik zou je zeker willen adviseren om zowel in voorjaar als in augustus zwakke volken met elkaar of met een middelmatige te verenigen. Blijven aanmodderen met zwakke volken blijft je op achterstand zetten. Liever minder en sterker, dan meer en zwak.
Voorbeeld: 1 zwak volk haalt een pond honing, 1 middelmatig volk 5 kilo's. Maar deze twee samen halen 10 kilo. Zo werkt het wel. Samen groeien ze ook veel harder.
Maar waarschijnlijk weet je dit al lang. ;-) Groet, Ben -
Marja
02-03-2021 om 12:42Hoi Ben,
Ik twee topbarhive kasten staan in Zoetermeer, dicht bij een park. Er wordt uit beide kasten weer gevlogen, ik heb de kasten nog niet open gehad. Wel door het raam gekeken. Vorig wilde ik een broedaflegger maken maar dat is een veger geworden (ik had de koningin niet gezien). Het volk van de veger is erg groot. En de kast waar de veger uit gekomen is, is een stuk rustiger. Zal ergens deze maand in de kast kijken. -
Lippe
02-03-2021 om 14:13Hey Ben,
Heb de enquête ingevuld. Hier is de sterfte op 10% blijven steken. Onheil is mij bespaard gebleven. gelukkig. Heb de volken nog niet open gehad. Ik doe dat ook pas half maart op zijn vroegst als het weer het toelaat. Ze halen allen stuifmeel.
Mijn 5 zesramers met P-moeren die ik op jouw advies niet heb behandeld zijn ook allen nog in leven. Een F2 of F3 productievolk heeft het niet gehaald.
Een deel van de volken staat in de stad en een deel aan de rand van de stad met veel fruit (extensief), paardebloem, wilg, linde, particuliere tuinen en bloemenstroken van LTO als drachtbron. Geen bosrijke omgeving zoals bij jou en ook geen 'perfecte' drachtomgeving,, maar wel een redelijk tot goede dracht goed voor +/- 25kg honing per productievolk per jaar. Ruim voldoende derhalve en blijkbaar ook voldoende stuifmeelaanbod in de cruciale zomermaanden. Ik ben blij met mijn stek:)
Lippe, zeker. Mooi resultaat! groet, Ben -
Gerrit
02-03-2021 om 15:55Hoi Ben,
Ik ga mijn 4 e jaar als imker in ben tot vandaag toe geen volk verloren. Ook de 3 volkjes in 6R kasten zijn nog volop in leven. Op een paar naar mijn idee te lichte kasten heb ik vandaag 2,5 kg apifonda gelegd.
So far so good!!! Ik vul de enquête elk jaar in. Ik ben het met jou eens: zou iedere imker moeten doen.
Bedankt, Gerrit! -
Ad Kop
02-03-2021 om 18:46Waarom nu al spreken van uitwinteren? We krijgen nog de hele maand Maart, met een koude week enz. enz.. Begrijp niet waarom deze hype om zo vroeg al te stellen dat je volk de winter doorkomen is, de nu komende weken zijn van groot belang, als het regent en kil wordt eten de volken veel meer.
Ad
Ad, 1 maart is het begin van de meteorologische lente en ik mag toch hopen dat imkers hun volken in maart toch niet meer laten verhongeren? Groet, Ben -
Paulus
02-03-2021 om 19:42Hoi Ben
Ik heb half januari 2,5 kg suikerdeeg gegeven, eind februari (er werd gevlogen bij 18-20 graden Celsius) heb ik een snelle controle uitgevoerd en bodemplaat gereinigd. Ik schrok, zeker 200 dode bijen op de plaat en in de onderste bk heel veel witte en blauwe schimmel, raampjes met dode bijen en schimmel direct verwijderd en vervangen door schone, droge uitgebouwde raampjes. In de beschimmelde raampjes veel cellen met waterige substantie. Nu is dit volk sterk(koningin Máxima begint aan haar derde levensjaar) en brengt nu volop stuifmeel binnen. Wat doe ik tegen schimmelvorming en vocht? En please heb je een tip om nette uitgebouwde raampjes te bewaren zonder schade door wasmolen en andere insecten? Ik word er gek van. -
Gerrit
02-03-2021 om 20:34Hoi Ben,
Ik ga mijn 4 e jaar als imker in ben tot vandaag toe geen volk verloren. Ook de 3 volkjes in 6R kasten zijn nog volop in leven. Op een paar naar mijn idee te lichte kasten heb ik vandaag 2,5 kg apifonda gelegd.
So far so goog!!! Ik vul de enquête elk jaar in. Ik ben het met jou eens: zou iedere imker moeten doen. -
Tomer
02-03-2021 om 20:40Tellen enkel de dode volken als winterverlies? Er zullen bij de levende uitgewinterde volken ook hier en daar volken zijn met darrenbroedige, niet leggende of zelfs geen koningin. Dat weet je natuurlijk pas na controle. Hier alle 33 goed uitgewinterd, ééntje met niet leggende koningin...ik denk dat ik deze toch beter verenig met een goede aflegger ipv te wachten en hopen dat ze terug aan de leg komt?
Misschien een gevoelig onderwerp, maar is er zoiets als een landelijk gemiddelde voor de honingproductie per volk? Het valt mij op dat de Nederlandse imkers over veel lagere honingopbrengsten spreken dan in België. De dracht is duidelijk niet overal hetzelfde.
Ha Tomer, ik probeer in al mijn blogberichten duidelijk en helder te communiceren. Dat geldt ook voor het begrip wintersterfte. Sterfte betekent een dood of verdwenen volk. Zo simpel is het. Een zwak uitgewinterd volk telt ook als volk, ook al wordt het later verenigd. Een volk met een goed of slecht of niet leggende moer blijft een levend volk.
Problemen met moeren kunnen het hele seizoen voorkomen en worden door de imker opgelost veelal via reservemoeren of -volken.
In Duitsland doet men wel grootschalige onderzoeken naar de honingopbrengsten. Die gegevens zijn ook wel beschikbaar, in Nederland echter niet.
Groet, Ben
-
Jaap Doornweerd
02-03-2021 om 21:5023 volken, allen levend uitgewinterd. Twee zijn wat klein en eentje heeft de moer vervangen. Dus na verenigen noch 21 over.
-
karin
03-03-2021 om 12:18hey Ben,
enquète invullen voor Belgiê lukt ook niet, hij aanvaardt het postnummer niet en ik geraak dan niet verder :-( groetjes
Ha Karin, vul maar 1111aa in, dan lukt het wel. Dan weet ik dat het buitenland is ;-).
Groet Ben
-
Coen
03-03-2021 om 16:39Hey Tomer,
Wij hebben dat bij de vereniging bijgehouden en naar mijn weten ligt de gemiddelde honingopbrengst per volk rond de 25kg voor alle leden. Een van de imkers bij ons kwam op 46 kg gemiddeld een keer, dus het ligt aan alle omstandigheden. Weer, volk, omgeving, methode, imkers in de buurt, enz.
Vorig jaar was er een veld koolzaad bij een van mijn volken. Ik heb een aantal ramen honing kunnen slingeren, maar hoorde later pas dat een andere imker er een stuk of 8 kasten bij had gezet... -
Jose Homminga
03-03-2021 om 18:37Hoi
Ik ben Jose, woon in de Franse Alpen ( Mont Blanc )
We hebben of hadden 5 en nu zijn het er vier !
Een volkje dooood -
Hero
03-03-2021 om 19:02De enquête lukt me niet te verzenden omdat er word gezegd dat mijn e:-)mail adres.niet bestaand is? Trouwens mijn honingopbrengst is gemiddeld 50 kg per volk, dat lijkt me niet dat slecht, werk met 15 en 16 raams kasten in warmbouw ,met daarop gescheiden honingkamers, meenstal 4. Groet Hero.
Hero, misschien ergens een tikfout? Volgens mij is het e-mailadres geen verplichte rubriek. Dus met spaties moet het wel lukken. Groet, Ben -
Edwin
11-03-2021 om 13:52Ach, ik heb te lang gewacht en kan de enquête niet meer invullen
Edwin, maandag krijg je de resultaten te zien via Imkernieuws. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.