21-03-2022

Uitwinteringsziekteverschijnselen

Op deze foto van gisteren zie je hoe ontzettend veel stuifmeel de bijen met dit prachtige weer verzamelen en soms uit hun poten laten vallen. Gezond divers stuifmeel is naast verse nectar de beste voedingsbron die resulteert in gezonde sterke bijen.

Onlangs werd ik door een Blog-volger gevraagd iets te schrijven over bijenpoep. Tijdens de reinigingsvlucht zitten er op de kasten vaak uitwerpselen van de bijen, maar soms zelfs ook op de raten in de kasten.  Is dit Roer, Diarree of een gevolg van Nosema? 

Dit is een typische vraag over bijenziekten, dus heb ik de hulp ingeschakeld van mijn bijenvriend, bijengezondheidsspecialist en collega bijenteeltleraar René Kant. Ik heb hem gevraagd zijn gedachten over dit onderwerp op papier te zetten. Hieronder volgt zijn toelichting.

Hier in het kort wat ik te vertellen heb over dit onderwerp. Wellicht via een andere invalshoek bekeken….

In een bijenvolk kunnen tijdens de winterzit en in het vroege voorjaar darmproblemen voorkomen. Dat uit zich in "poepstrepen of poepflatsen” op de vliegplank en op de voorkant van de kast. Ook kunnen er poepresten op de raten worden waargenomen. Het gaat hier dus niet om de gebruikelijke uitwerpselen, maar om de dikke strepen of dunne flatsen. 
Vaak wil de imker weten of het een gevolg is van Nosema of diarree, ook wel roer genoemd. Naar mijn idee is dat niet zo van belang om dat te weten…

In ieder geval kan je constateren dat het volk niet gezond is. De vraag is dan natuurlijk waarom het volk of de volken niet gezond zijn.
Ten eerste moet je vaststellen om hoeveel volken het gaat. Is het een enkeling dan hoef je je geen zorgen te maken. Heeft je hele stand deze verschijnselen dan is er wel iets aan de hand.
Belangrijk is om alles op een rijtje te zetten en bijvoorbeeld te volgende vragen (in willekeurige volgorde)  te beantwoorden”
1) Hoe sterk zijn de zieke volken?
2) Heb je “huis-tuin en keuken” bijen?
3) Heb je er elk jaar last van?
4) Wat is het percentage van de zieke volken?
5) Heb je raszuivere bijen, zo ja, hoe zit het met de verschillende lijnen?
6) Heb je een vaste manier van imkeren en handel je elk jaar hetzelfde?
7) Heb je afgelopen jaar iets anders geïmkerd of later of vroeger ingewinterd?
8) Hoe was je varroabestrijding dit jaar?
9) Wanneer heb je de laatste honing geoogst?
10) Wanneer ben je begonnen met de varroabestrijding in zomer/herfst?

Waarom deze vragen beantwoorden? Aan de hand van deze vragenlijst kan je erachter komen waardoor het volk “ziek” is geworden? Een bijenvolk is van nature een sterk organisme en heeft zich miljoenen jaren in stand weten te houden. Na de introductie van de Varroamijt in de begin jaren '80 is daar wel een verandering in gekomen. De hoofdschuldige van de hoge wintersterfte zijn de gevolgen van de Varroamijt en…. de gebrekkige kennis en inzicht van veel imkers.
Dat is een feit. Als dat namelijk niet zo is, dan hadden we niet zoveel wintersterfte of zieke volken gezien. Maar ja, met deze constatering hebben we de darmproblemen nog niet verklaard, niet praktisch in ieder geval.

Laten we het rijtje vragen afgaan en zien wat het belang van die vragen is:
1) De grootte van de volken met poepproblemen zijn vaak al een indicatie: Het gaat bijna altijd om kleine volken. Hoe kan je de gezondheid van een volk ook inschatten? Door te kijken hoe groot of klein je het volk hebt ingewinterd en hoe groot komt het de winter uit. Deze waarde ligt bij een gezond volk tussen de 0,8 en de 1.0 (aantal raten in voorjaar gedeeld door het aantal raten in najaar). Ligt dat getal lager dan heb je veel bijen verloren in de winter en betekent dat ze niet langlevend waren. Of te wel aangetast door varroa en dus aangetast door virussen waardoor bijen minder lang leven. M.a.w. (te) weinig gezonde winterbijen.

2) Deze bijenvolken zijn genetisch variabel, wat je in je voordeel kan gebruiken om de oorzaak te vinden.

3) Zo ja, vraag dan aan mede imkers in de buurt of zij die problemen ook hebben. Als zij die niet hebben, dan ligt het probleem bij de imker. Vraag na wat de verschillen zijn in imker-methoden die jullie hanteren. Daar zal de oplossing liggen. Hebben zij ook dat probleem, ligt het waarschijnlijk aan een slecht drachtgebied waar de bijen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Dat kan je min of meer afleiden aan de hoeveelheid honing die je oogst.

4) Het percentage van de zieke volken geeft aan of het een probleem is van de gehele stand of een incidenteel probleem. Bij een enkel volk kan je de conclusie trekken dat dat volk door wat voor omstandigheden dan ook niet gezond is. Als dit volk op dezelfde wijze is behandeld als al je andere volken en een gemiddeld volk was, is het waarschijnlijk een genetisch effect. Een volk met een minder goed ontwikkeld immuunsysteem.
Als meer dan de helft darmproblemen heeft, kijk wat de verschillen zijn tussen de volken die wel en geen problemen hebben. Bekijk de kastkaarten en bekijk wat de verschillen zijn. Meestal kan je hieruit wel de oorzaak van de problemen halen (grootte, mate van varroa besmetting, jonge of oude koningin, raatvernieuwing toegepast, bouwraam gebruikt enz.)

5) Bij raszuivere bijen kan inteelt voorkomen wat de oorzaak kan zijn van zwakke volken die gevoelig zijn voor darmproblemen. Een puur genetisch effect dus. Vaak zie je dat het bij een bepaalde lijn voorkomt.

6) Zo ja, dan kunnen de omstandigheden een rol spelen. Het klimaat is de laatste tijd grillig en sommige volken gaan daar beter mee om dan andere.

7) Op tijd inwinteren is belangrijk, doe je dat te laat, dan moeten de winterbijen nog voer gaan indampen en verzegelen waardoor deze bijen geen langlevende bijen meer zijn. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van het volk.

8) Varroa heeft heel veel invloed op de gezondheid van een bijenvolk. De mijten zijn op zich eigenlijk niet het grootste probleem, maar wel de virussen die zij overdragen. Deze worden nl. direct in het bijenlichaam geïnjecteerd. Bijen hebben goede afweer tegen virussen die via de mond binnenkomen, maar niet als ze direct worden ingespoten via de monddelen van de mijt. Bijen verzwakken hierdoor en kunnen dus ook darmproblemen ontwikkelen.

9) Doe je dit (te) laat (vanaf eind september) dan neem ik aan dat ook het voeren laat van start gaat. Zie punt 7)

10) Veel imkers beginnen te laat met varroa bestrijden. Wil je gezonde winterbijen genereren zou je het beste eind juli moeten starten met de varroa te bestrijden. Dan zijn dus ook de honingkamers er al vanaf. Als we even een rekensommetje maken:
Stel je begint 31 juli met bestrijden. Laten we aannemen dat vanaf dat moment er geen mijten meer instappen in het broed wat gesloten gaat worden. Op 12 augustus worden de eerste bijen geboren die niet door varroa zijn aangetast. Maar deze oorspronkelijke larven zijn nog wel door onvolwaardige voedsterbijen gevoed en dus nog geen gezonde bijen. Dat geldt voor de gehele eerste generatie die geboren wordt nadat je bent gestart met bestrijden. Dus de werkelijk gezonde bijen worden pas medio september geboren, uitgaande van de situatie dat je de varroa goed bestreden hebt. Begin je dus in september pas de varroa te bestrijden, ben je, afhankelijke van de ernst van de besmetting, vaak te laat om nog een gezonde winterpopulatie aan bijen te generen. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van het bijenvolk. En daar horen darmproblemen ook bij.

Uiteraard zijn er ook voedsel gerelateerde darmproblemen, maar dat is m.i. niet het grootste probleem. Uiteraard is op tijd inwinteren belangrijk, omdat je geen niet verzegeld voer in de raten wilt hebben. Dat gaat gisten en geeft uiteraard darm problemen bij bijen. Maar dat kan je aan de raten zien als je het volk gaat inspecteren. Dan weet je dus de oorzaak….

Vaak wordt ook het inwinteren op eigen honing als oorzaak gezien. Dat is m.i. een fabel. Voor bijenvolken is honing hun enige natuurlijke voorraad en het is niet logisch dat volken daarvan in de problemen komen. Met onze milde winters kunnen bijen vaak genoeg hun darmen buiten ledigen, dus dat kan het probleem niet zijn.

Hopelijk heeft dit schrijven een bijdrage gegeven om de darmproblematiek iets inzichtelijker te maken. Voorkomen is altijd beter dan genezen…
- Verenig zwakke volken in het najaar, desnoods 3 of 4 bij elkaar.
- Verenig geen sterke met zwakke volken
- Begin niet later dan eind juli met varroa te bestrijden
- Winter je volken niet later in dan begin september

Hartelijke groet,
René Kant

Met grote dank aan René voor zijn eerste blogbericht, waaruit zeker veel lering te trekken valt

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

 • Ben Bus

  23-03-2022 om 12:05

  Dank René, vooral de opmerking van "Vaak wordt ook het inwinteren op eigen honing als oorzaak gezien. Dat is m.i. een fabel",
  Ik winter ieder jaar mijn bijen in op heidehoning. Vaak verwijder ik de buitenste ramen voor de honing en plaats er lege ramen voor terug waarna ik de bijen met suikerwater een paar kilo aan laat vullen. Ik heb nog nooit problemen gehad!
  Het is wel belangrijk dat tijdens de heidedracht de koningin de mogelijkheid heeft voor een goed broednest i.v.m. jonge winterbijen. De varoabehandeling dient dus ruim vóór de heidedracht te hebben plaatsgevonden!

 • Aat Rietveld

  23-03-2022 om 20:43

  René en Ben.

  erg bedankt .....het zet de puntjes voor mij op de "i"..... en voegt informatie toe voor mijn lessen ...
  Zo blijven we werken aan onze kwaliteit ....

 • Tomer

  23-03-2022 om 22:02

  Mooi uitgelegd!

 • Gerrit.

  24-03-2022 om 08:59

  Hallo Ben.
  Wanneer je na de eerste dracht de honing niet oogst is deze dan voldoende zonder bijvoeren tot de tweede dracht? Ik oogst eigenlijk nooit in juni maar voer wel bij.
  Hartelijk dan voor je uitstekende blogs. Is voor mij vaak een leidraad.
  Vr. Gr. Gerrit.

  Ha Gerrit, dat ligt er natuurlijk aan hoeveel honing ze hebben kunnen halen. Als leidraad moet je aanhouden dat de volken altijd tenminste 2 volle simplex BK-ramen met voer als reserve moeten hebben. Daarmee kunnen ze 2 weken slecht weer overbruggen. Met 3 volle ramen (bij elkaar opgeteld van alle ramen) kunnen ze dus een drachtpauze van 3 weken overbruggen. Vaak is er in mei een dergelijke drachtpauze. Ook in juli nadat de linde/tamme kastanje zijn uitgebloeid is er vaak een drachtpauze in Nederland. Uiteraard met grote lokale verschillen. Groet, Ben

 • Wilma

  24-03-2022 om 12:09

  Hallo Ben en Rene,
  Ik heb van een volkje dat klein de winter is uitgekomen ramen met honing gedekseld en nectar, dat is beschimmeld. Kan ik de honing nog redden?

  Ha Wilma, dat wintervoer kun je gerust bij een volk hangen dat te weinig voer heeft. Groet, Ben

 • Henri

  24-03-2022 om 15:57

  Duidelijk en goed te lezen verhaal Rene, dankjewel.
  Je zegt verenig een zwak volk niet met een sterk.
  Maar wat als ik een niet zo sterk volk tijdelijk met een K-rooster, verenig.
  En weekje later weer uit mekaar haal, waarbij het zwakkere volk aangesterkt aan het voorjaar kan beginnen.
  Ik heb hier goede ervaring mee.
  Ook omdat ik ervaren heb dat een volk dat nu, dit jaar dus, reeds met 6 volle ramen broed zit, anders ook snel in zwerm stemming komt.
  Half april bijvoorbeeld een aflegger moeten maken vind ik iets te vroeg.
  Hoe denk jij hierover?
  Groet,
  Henri

  Ha Henri, dat is een beproefde methode, die ook wel de rugzakmethode genoemd wordt. In de regel laat je het zwakke volk 3 tot 4 weken (niet langer) op het sterke volk staan. De waarschuwing van Rene is wel terecht want je moet deze methode alleen toepassen als je geen verdenking hebt van een broedziekte in het zwakke volk. Groet, Ben

 • Erik

  24-03-2022 om 20:29

  Hallo Ben,
  Hier komt ook overweldigend veel stuifmeel binnen en ligt de schuif ook helemaal vol gevallen stuifmeel.
  Kan het niet zo zijn dat er te veel stuifmeel binnenkomt waardoor er geen ruimte blijft voor broedcellen.
  Er komt volgens mij nu nog niet veel nectar binnen.
  Bedankt voor al je blogs.
  Gr. Erik

  Ha Erik, het stuifmeel en nectar kan wel het broednest verstoppen, dus je kunt nu als het volk voldoende sterk is een raam kunstraat geven tegen het broednest. Eventueel voerraam zo vervangen. Een honingkamer plaatsen geeft ook ruimte in het broednest. Groet, Ben

 • Adri van der Marel

  25-03-2022 om 08:01

  Een gedegen verhaal, dat helaas aan waarde lijkt te verliezen door het automatisch uitgaan van onvermijdelijk noodzakelijke varroabestrijding.
  Of hebben de volken, die geen varroabestrijding nodig hebben, zo'n goede afweer, dat ze ook geen diarrhee en dergelijke krijgen?

  Onze groep bestrijdt al langer dan 5 jaar geen varroa meer en dat levert zeker geen hogere sterftecijfers. En met gegarandeerd duurzamere honing.

  Ha Adri, het bericht geeft de mogelijke achterliggende redenen voor het ontstaan van darmproblemen. Te hoge mijtbesmettingen bij ongeselecteerde bijen veroorzaakt allerlei problemen.

  Zoals bekend imker ik ook zonder de mijten te bestrijden, ook bij mij geen hoge sterftecijfers.
  Groet, Ben

 • Erik

  25-03-2022 om 18:27

  hoi Ben, ik was van plan mijn enige kleine volkje nog een boost te geven via de rugzakmethode, maar het is al 25 maart. Er staat een sterk volk naast waarvan de broedbak al vrijwel bezet is. Kan ik dat nog zonder gevaar voor de moeren doen en zo ja hoe lang? Of is het beter om een raam uitlopend broed te geven of iets dergelijks. Dank als altijd voor je hulp. Groet, Erik

  Ha Erik, rugzakje kan nog wel, maar zonde om geen hk op het sterke volk te zetten. Ik zou een raam gesloten broed overhangen en misschien over 2 weken nog eentje. Groet, Ben

 • Pierre ingelaere

  12-04-2024 om 19:33

  Dag Ben, ik ben vrijwel zeker dat er een van mijn volken de ‘zwarte’ ziekte(virus) heeft. Laat ik dit zo of tref ik maatregelen? Mvg, Pierez

  Dag Pierre, zie je zwarte haarloze bijen, die vaak de toegang geweigerd worden door de wachtbijen? Vaak zie je ook veel dode zwarte bijen voor de kast op de grond liggen. De ziekte wordt ook wel ABPV of zwartzucht genoemd. De bijen trillen soms en de stand van de vleugels staat soms 90 graden op het lichaam. Het eerste wat je kunt proberen, is om in mei de moer te vervangen door een jonge leggende moer van een andere lijn. Vaak zorgen die voor meer vitale beter hygienische bijen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.