09-06-2017

Van 5- naar 10-raams kast

Veel imkers maken in mei broedafleggers om de zwermdrift af te remmen of om nieuwe volken op te zetten. Broedafleggers met jonge moeren - soms voortgekomen uit koninginnenteelt - hebben zeer goede kansen om goed te overwinteren. Ze bouwen vaak sterke wintervolken op.

Gisteren heb ik zo'n broedaflegger met jonge leggende moer van een 5-raams Dadantkast overgezet naar een normale Dadantkast.  Het volk had inmiddels 4 ramen broed en was inderdaad toe aan een grotere behuizing. Het gemak van de Dadantkast is zijn flexibele indeling door het gebruik van het sluitbord. In onderstaande video zie je hoe zoiets in zijn werk gaat. Je kunt dezelfde werkwijze toepassen bij het overzetten van 6-ramer naar een 10-raams spaarkast.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Vanessa

    10-06-2017 om 08:46

    De grote eitjes bij de mieren zijn koninginnen die ook wel bekend zijn onder de naam vliegende mieren.

  • esther van dorst

    10-06-2017 om 09:36

    Ik ben verbaasd dat je apifonda erbij legt, het volk lijkt genoeg voer te hebben. Zou je dat altijd doen om de aflegger sterker en groter te maken ? Of alleen wanneer er slecht weer in de voorspelling zit.

  • Bianca

    10-06-2017 om 10:31

    Dag Ben, kun je aflegger ook direct in een 10 ramer plaatsen?

  • Ben de blogger

    10-06-2017 om 11:49

    Esther, de weersvoorspelling is redelijk voor 5 dagen. Het 2,5 kg pak suikerdeeg is meestal goed voor zes weken. Ik heb er geen omkijken meer aan. Voor het bouwen van nieuwe raat is veel energie nodig. Ik wil graag de aanwezige voerreserves ook op peil houden.
    BIanca, het kan wel, maar werk dan met een sluitbord en hang de ramen tegen een kastwand aan, afgesloten met een sluitbord oftewel een kantraam.

  • Anoniem

    11-06-2017 om 09:35

    Beste Ben,

    Wanneer ga je nu de onderste broedkamer met schoon kunstraat verwisselen met de bovenste broedkamer met ouder kunstraat. Dit moet je lijkt mij doen na het maken van een veger: als het broed is uitgelopen en de nieuwe koningin nog geen eitjes heeft gelegd.

  • Ben de blogger

    11-06-2017 om 10:06

    Zelf maak ik geen vegers of vliegers, maar zo nodig een broedaflegger. Bij een spaarkast met dubbele BK waarbij ik in het prille voorjaar een BK met kunstraat onder heb gezet, verwissel ik de beide bk's half juni. Hierbij komt de BK met schone raat boven, zodat ik per 1 maart volgend jaar de onderste BK met oude raat compleet kan wegnemen.

  • Renee

    11-06-2017 om 13:29

    Hallo Ben, je geeft Apifonda omdat de bijen energie nodig hebben voor het bouwen van raat. Gebruiken bijen het ook alleen daarvoor of slaan ze het eventueel ook op?

  • Ben de blogger

    11-06-2017 om 17:38

    Renee, suikerwater kunnen ze heel snel opnemen en opslaan, de bijen zien het als dracht. Apifonda is meer als hun eigen reservevoorraad, ze nemen er continue van op, maar per dag slechts kleine hoeveelheden. Het meeste wordt direct omgezet in vergroting van het broednest, slechts een klein deel wordt toegevoegd als reserve. Je kunt zien dat dit minimaal is, want bij een goede dracht wordt de apifonda veel minder benut.
    Meestal geef ik broedafleggers maar 1 pak, dat is vaak voldoende om ze volwassen te krijgen.

  • Eric

    12-06-2017 om 19:23

    Kun je van 2 volken ook 1 broedaflegger maken?
    In plaats van een 6 ramer, kun je een 10 ramer nemen en daar 6 ramen broed uit beide kasten 2 voerramen en 2x kunstraat. De bijen uit de honingkamers erbij kloppen en klaar.

  • Patrick

    17-06-2018 om 10:45

    Goede middag ben,
    Ben ik ben dit jaar gestart met t imkeren met n 12 raams dadantkast.
    Ik imker al zn 10 jaar met spaarkasten en ik moet je nageven de dadant bevalt prima.
    In de dadant zit n buckfast pmoer.
    Ik vindt alleen de indeling van de kast nog wat onduidelijk.
    Ik werk van links naar rechts.
    Raam 1 voer.Raam 2 bouwraam.
    Raam 3 tm 5 broedramen.6 positie is sluitbord.
    Als ik n nieuw niet uitgebouwd raam plaats wordt dit positie 6 en t sluitbord 7.doe ik dit goed?
    De honingkamer wordt nog niet met de nek aangekeken doe ik iets fout?
    Mvg.Patrick

  • Ben de blogger

    17-06-2018 om 11:34

    Patrick, ik heb het van de Duitse beroepsimkers anders geleerd. Ik zet alle ramen meestal aan de rechter kant van de kast. Dus tel ik van rechts naar links. Rechts op 1 voerraam, 2 enz. broedramen, laatste raam voor sluitbord is honingraam om darrenraat te kunnen snijden.
    Ik plaats pas het 1e raam kunstraat als de bijen de hk in gebruik genomen hebben. Ik plaats dan het 1e kunstraat op pos 2 en de 2e op positie 3, zodra de 1e kunstraat is uitgebouwd en belegd. Niet eerder.
    Je kunt het uitgebreide stappenplan nalezen in mijn imkerboek. Nog ter aanvulling: indien je dit volk al vanaf vorig jaar in deze kast hebt zitten, is er iets mis met de moer. Want het volk zou zeker 9 ramen moeten bezetten op dit moment.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.