14-06-2018

Van Apidea naar Dadantkast in 12 maanden

Wat een geweldige groeikracht hebben bijenvolkjes! Vorig jaar juni heb ik diverse Apidea's ingestuurd naar de bevruchtingstations. Na een succesvolle aanparing heb ik ze op de thuisstand geplaatst. Twee weken na thuiskomst liep het eerste broed inmiddels uit en zat de groei er goed in.

De eerstvolgende stap was de omzetting naar MiniPlus kastjes. Door 2 Apidea-raampjes naast elkaar vast te binden aan een latje kon ik ze in de MiniPlus plaatsen. Op dat moment heb ik tevens 1 raampje MiniPlus met uitlopend broed (zonder bijen) uit andere MP's bijgeplaatst. Deze versterking is sterk groei bevorderend. Na 2 weken heb ik deze stap herhaald. Door regelmatig via een intern voerbakje inverstuiker te voeren, werd er goed gebouwd en de moer belegde de nieuwe raat onmiddellijk.  

Na vier of vijf weken waren er voldoende jonge bijen uitgelopen om een tweede randje te plaatsen met kunstraat. Zodat deze volkjes begin september twee randjes met bijen hadden. Net voldoende om in te winteren. Sommige MP-volkjes moesten echter in maart al bijgevoerd worden, daarover heb ik eerder bericht n.a.v. het wegen van de kastjes. 

In april van dit jaar waren de volkjes voldoende aangesterkt en bezetten de meeste volkjes de 2 MP-randjes volledig. De goed bezette volkjes heb ik toen op een 5-raams dadantkast gezet, waarin uitsluitend 5 ramen met kunstraat aanwezig waren. De aansluiting tussen MP en dadantkast bestond uit een plaatje betonplex met daarin een gat ter grootte van de binnenmaat van de MP.

Dankzij de voorspoedige voorjaarsdracht waren alle volken in mei reeds 'doorgegroeid' naar de Dadantkast. Nadat 3 ramen waren uitgebouwd, werden ze ook belegd door de moeren (in dit geval raszuivere moeren). Na het constateren van eitjes of larven werd er een moerroostertje aangebracht tussen MP en Dadant. Eind mei waren de eerste BK-ramen Dadant uitgelopen en explodeerde de groei. De volken bezetten 5 Dadantramen en konden overgehangen worden naar grote dadantkasten (7 BK-ramen). 

Begin juni heb ik deze volken op de Lindedracht geplaatst en heb ik ze een HK met uitgebouwde ramen gegeven. Tot mijn verbazing zag ik deze week dat de eerste HK's al bijna volledig gevuld waren. Mijn verbazing over zoveel groeikracht wilde ik graag met jullie delen.

De juiste timing en een goede dracht geven de bijenvolken vleugels in hun ongeremde ontwikkeling! Prachtig! 

Binnenkort zal ik een video schieten van een van deze volken, zodat jullie kunnen zien waartoe zo'n klein Apidea-volkje met een beetje hulp van de imker in staat is. Komende winter wordt dit verhaal uitgebreider opgenomen in de nieuwe editie van mijn imkerboek. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Erik uit Weert

  15-06-2018 om 10:52

  Cool! Dus grote, sterke volken inwinteren voor de voorjaarsoogst. En kleine overwinterde volken brengen al honing bij de Zomeroogst, die een maand te vroeg is..... Ik had meerdere kleine volken op een zesramer. Ook grote sterke volken nu.

 • Annet

  15-06-2018 om 13:18

  Geweldig Ben! We kunnen nog zoveel van je leren! Bedankt!

 • daniel

  15-06-2018 om 19:29

  Vorig jaar een één raam aflegger gemaakt. nu op 4 rompen simplex.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.