06-07-2021

van Apidea naar MiniPlus

van Apidea naar MiniPlus

De tamme kastanjes bloeien hier nog volop. Van roverij is hier dus gelukkig nog geen sprake. Als vervolg op het blogbericht over het bezoeken van bevruchtingstations en de teelt van koninginnen heb ik vorige week 15 apidea's omgezet naar MiniPlus. Daarvoor heb je per miniplus een voerraam, een raam uitlopend broed met opzittende jonge huisbijen en een raampje kunstraat nodig en uiteraard 1 of 2 latjes waaraan je de apidearaampjes kunt binden. 

Zorg vooral dat je de opzittende haalbijen af laat vliegen, want deze bedreigen de acceptatie van de jonge net leggende moer. Doe de overzetting pas op het moment waarop de moer in de apidea al over gesloten broed beschikt, dit om inballen van de moer te voorkomen. Zet tevens de vliegopeningen (ik gebruik Amelander rondjes als vliegopening in deze miniplussen) op de kleinste stand.  

Over 2 weken is haar eigen broed uitgelopen en het toegevoegde miniplusraampje. Ondertussen legt ze deze raampjes weer vol en over drie a vier weken heeft ze voldoende eigen bijen om nog een keer een versterking met gesloten broed toe te passen. Zodra dit begin augustus ook uitgelopen is, kan er een tweede randje miniplus op geplaatst worden. Plaats dan 2 raampjes uit de onderbak naar het midden van de bovenbak en vul alle lege plaatsen op met kunstraat. Dan de MiniPlus-voerbak erop en rustig kleine beetjes voeren om de uitbouw van de kunstraat te ondersteunen.

Eind augustus zijn ze dan compleet in gebruik en bezet en kunnen ze verder ingewinterd worden tot een all-in gewicht van 12,5 kilo inclusief het houten bodempje, dat ik gebruik om de mijtenval te monitoren in nazomer, herfst en winter. Die mijtenval is bepalend voor de selectie. Hoe lager de mijtenval des te beter. 

Kijk je ook mee naar het Bijenjournaal

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Patrick

    10-07-2021 om 22:40

    Goede avond Ben,
    Ook ik heb 2 apideas die aangesterkt moeten worden.
    Is er nog n andere manier om dit voor elkaar te krijgen dan wat jij deelt met deze video
    Ik ben nu eenmaal geen volk in een miniplus zitten.
    Is het wat om n volk uit n 6ramer in een schone miniplus te huisvesten?
    Dan kan ik misschien over n dag of 20 jouw werkwijze copieren.
    Mijn koninginnen zijn van 3juni en 26 juni terug gekomen van het bevruchtingsstation.
    Vandaag controle uitgevoerd en waargenomen dat de koningin nog niet op volle productie is.
    Besloten om de kastjes toch te voeren met mengsel water/poedersuiker.
    Om koningin te stimuleren.
    Jouw blog komt dus weer als geroepen
    Wat kan ik nog meer doen om deze volkjes tehelpen om in volume toe te nemen.
    Groeten patrick

    Ha Patrick, er zijn meerdere wegen naar Rome, ligt er ook aan wat je wil met deze moeren. Overigens bijvoeren met poedersuiker moet je niet doen, wel met kristalsuiker.
    De moer van 3 juni die nu nog niet aan de leg is, kun je wel afschrijven. Je zou uit de zesramer 2 ramen met uitlopend broed en bijen kunnen halen plus een voerraam. Deze hang je over in een lege zesramer en deze laat je in de zon een half uur open staan om de vliegbijen af te laten vliegen. (Pas op voor roverij). Vervolgens bind je de apidearaampjes aan een toplat en hang je die erbij. Dit kun je pas doen wanneer de p moer eigen gesloten broed heeft.

    Groet, Ben

  • Berto

    11-07-2021 om 08:53

    Hallo Ben, ik heb een miniplustoren op 3 ramen BK en boven het rooster 2 rompjes als HK. Nu had ik 3 weken geleden een wisseldop staan, die heb ik laten gaan. Heb ik gisteren gekeken. Omdat de bijen natuurlijk geen broed hebben te verzorgen halen ze nu geweldig op de linde. Er zit nog het laatste uitlopende broed in. Dus dat de koningin nog niet legt begrijp ik, maar nu zit ook de BK vol met honing, ondanks dat er in de HK nog wel ruimte is. Wat is nu handig en verstandig om te doen. Ik heb niet gezocht naar de Q. Ga er vanuit dat ze er is. Dop is mooi uitgelopen. Bruidsvlucht is geweest schat ik in wat op een middag met mooi weer was het een drukte van jewelste. Dus ik vertrouw daar nu even op. Is het nu verstandig om een rompje kunstraat tussen te plaatsen om voor de nieuwe Q broedruimte te geven of verzegelde ramen te slingeren en die in de HK terug te geven.De dracht zal een dezer dagen over zijn (Linde). Ik hoor graag jouw advies. Dank bij voorbaat.

    Ha Berto, je zou onder de 2 bovenste randjes met honing een randje kunstraat kunnen zetten. Haal dan gelijk het moerrooster weg. Verder niet kijken want de moer loopt dan het risico om ingebald te worden.

    Na een week kun je even naar dat randje kunstraat kijken. Is het uitgebouwd dan is het volk moergoed, niet uitgebouwd: moerloos. Groet, Ben

  • Wim

    11-07-2021 om 19:21

    Hoe te handelen als je geen miniplus hebt maar wel volken op 10 ramen waarvan je graag de moer wilt vervangen?

    Ha Wim, vanaf half augustus kun je dat doen. Eerder levert risico's op voor je nieuwe moer, dus liever niet doen. Je doet de nieuwe leggende moer in een nicot kluisje zonder clipje en afgesloten met een halve centimeter suikerdeeg. Beetje rollen tussen je vingers zodat het niet plakt. Oude moer opzoeken en eruit halen en het kluisje tussen de bk ramen steken. Na 10 dagen controle. Groet, Ben

  • Frans Bruininx

    11-07-2021 om 22:51

    Hallo Ben, aller eerst mijn complementen voor je blogs. Enkele bogs terug heb je eens een koningin gemerkt jij gebruikte lijm die jij het beste vond om het plaatje op het borststuk te lijmen. Welke lijm was dit ook weer? Ik meen iets van Pattex, ik weet niet in welke blog het was kan deze niet meer gevonden krijgen.
    Grtn Frans

    Ha Frans, thnx. Het is Pattex Gold Gel. Via internet wel te bestellen. Groet, Ben

  • looyen peter

    15-07-2021 om 10:11

    hallo ben
    even een vraagje over het afnemen van honing
    situatie ; 1 broedbak -4 bakken met honing
    vorige week 2 bakken honing afgenomen om te slingeren
    eind deze week ga ik overige 2 bakken honing afnemen .
    er zitten nog zoveel bijen in die kast ,
    dat ik die toch niet zomaar op alleen de broedkamer kan zetten ?
    Hoe zie jij dat ?
    Alvast bedankt

    groeten peter

    Ha Peter, je kunt het beste bij de sterkste volken 1 geslingerde hk onder zetten wanneer je de laatste hk's eraf haalt. Doe dit in de avond om roverij e.d. te voorkomen. Waarschijnlijk hou je dan nog baardvorming, maar dat verdwijnt vanzelf de komende weken omdat de oude zomerbijen nog dood gaan. De onderste hk kun je eind februari weer weghalen, dan ga je weer 1baks imkeren.
    Is het goed bevallen? Groet, Ben

  • looyen peter

    15-07-2021 om 13:17

    hey Ben ,
    heb altijd al met 1 broedbak gewerkt , maar heb het altijd lastig met de omschakeling na de honingoogst vandaar mijn vraag.
    een honingbak onderaan is een goed idee ,ook om een deel v/d (niet verzegelde) honing terug aan de bijen terug te geven.
    ik ben alleen bang dat daar dan broed gaat inkomen
    en zo in het voorjaar toch met 2 broedbakken zit.
    groeten
    peter

    Ha Peter, daar komt nu geen broed meer in en in februari ook niet. Wel eind februari weg nemen voor de zekerheid. Dit mag ook met vorst gebeuren, want je laat de bk uiteraard dicht. Groet, Ben

  • Henk

    18-07-2021 om 17:46

    Hoi Ben, kan je begin augustus ( of zelfs later) nog een een onbevruchte K invoeren, of raadt je dat af ivm te weinig tijd om voldoende aan de leg te komen en evt te weinig darren !

    Ha Henk, dat gaat meestal nog wel goed, blijkt uit de praktijk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.