03-12-2021

Van Apidea naar MiniPlus

Van Apidea naar MiniPlus

Een blogvolger vroeg me naar de stand van zaken van de Apidea's, die ik in juni heb omgezet naar MiniPlussen. De Apidea's die van het bevruchtingstation terugkomen, worden na 2 weken omgezet naar MiniPlussen. Dat kun je zien in deze video

Vervolgens zijn deze volkjes uitgegroeid tot 2 randjes en zijn ze in september ingewinterd met een all-in gewicht van ongeveer 12,5 kilo. Vanmorgen heb ik de schuifladen gefotografeerd. Deze waren drie dagen niet schoon gemaakt. 

Op de onderstaande foto's kun je klikken om ze te vergroten. Je ziet dat er zowel volken in koudbouw als in warmbouw zijn ingewinterd. De mul bedekt gemiddeld 56% van de schuiflade met uitersten tussen 30% en 90%. Van de gefotografeerde schuifladen lagen er op 5 schuifladen één of meerdere mijten.  Aan de hand van de mul kun je goed de sterkte inschatten van de volken en kun je de sterke, gemiddelde en zwakke bepalen. Samen met de gemiddelde mijtenval over de afgelopen maanden kun je hiermee de beste teeltmoeren vaststellen.

In maart/april kijk je ook naar raatzit, zachtaardigheid, gezondheid, broednestopbouw en broedhygiene. Dat laatste kun je door middel van de pintest vaststellen. De pintest zie je in deze video

De allerbeste teeltmoeren blijven in de kleine miniplussen zitten om de moeren zo veel mogelijk te sparen, zodat ze de komende jaren langer blijven leven. De andere volkjes worden in april omgezet naar 5 raams dadantkasten en eind mei worden ze dan overgehangen naar grote dadantkasten. Dan zijn het inmiddels volwaardige volken geworden, die nog een honingkamer vol kunnen dragen tijdens de zomerdracht. Onvoorstelbaar knap dat een apidea in 12 maanden tijd met een beetje hulp kan uitgroeien tot een volwaardig hoofdvolk. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Gert Valk

  03-12-2021 om 20:39

  Hoi Ben, zie je verschillen bij de miniplussen tussen koud of warmbouw?
  Ik wil volgend jaar ook warmbouw bij een aantal dadant kasten proberen. Lijkt mij praktischer met controle en beter voor de warmtehuishouding in het voorjaar.
  Prachtige ontwikkeling in de volken!

  Ha Gert, ik zie geen verschillen in de ontwikkeling tussen warm- en koudbouw-volken. Wel bespeur ik een mogelijk spaarzamer gebruik van wintervoer. Overigens is dat lastig te bewijzen, maar ik zal de MP's nog eens wegen.
  In het prille voorjaar lijken bij warmbouw de kasten achterin (open ruimte bij dadant) wel vochtiger te zijn. Door de enorme stofwisseling vanwege het groeiende broednest komt er natuurlijk veel water vrij en buiten is het nog erg koud. Dit duurt een paar weken en dan worden de kasten weer droog achterin.
  Hieraan kun je een voordeel zien, blijkbaar waait de wind niet dwars door het broednest heen, zoals bij koudbouw.
  Daarnaast alleen maar voordelen. Beter zicht op de ramen, je kunt je rug recht houden, betere warmtehuishouding etc. Mij gaat het vooral om het laatste. Hiermee rem je de gezinsgrootte van de mijten. Groet, Ben

 • Frank

  04-12-2021 om 09:18

  Hoi Ben, je blogs blijven leuk en leerzaam. Hopelijk kunnen we ook in 2022 er weer velen van zien. Als beginnend imker heb ik er veel aan. De beste tip blijft wel het gebruik van perpex of plastic platen. Kun je de bijen toch volgen, zonder grote verstoring. Beginnelingen zijn erg nieuwsgierig ;)
  Even over de datum van oxaalzuur druppelen. In een andere blog heb je het over 13 december. De weersvoorspelling geeft voor Brabant dan wat hogere temperaturen aan. Kan ik, als de temperatuur zou dalen, het dan beter een week uitstellen? Vorig jaar adviseerde je om voor de kortste dag de behandeling uit te voeren.
  Dank alvast voor je advies.

  Ha Frank, ik zou het dan liever eerder doen, zeker wanneer je folie/plexiglas koud aanvoelt. De meeste moeren zijn namelijk al lang uit het broed. Mijn datumbepaling betrof vooral de laatste moeren, die net die koude nachten nodig hebben om te stoppen. Groet, Ben

 • Jan Luesink

  04-12-2021 om 10:07

  Hoi Ben,
  De selectie van koninginnen werd door broeder Adam ook in miniplus/ half Dadant gedaan. Na verschillende selectie rondes plaatste hij de beste Koninginnen in een productie volk. Voor 1 jaar konden de koninginnen dan “echt” laten zien welke eigenschappen haar volk heeft. Daarna werden de koninginnen met de beste / gewenste eigenschappen eeer terug geplaatst in een m+ dat klein gehouden werd om zo de Koningin te sparen.
  Zie je daar geen voordeel in?

  Ha Jan, ik doe iets wat er zeer dicht bij in de buurt komt. Per lijn heb ik meerdere F0-moeren. De beste per lijn blijft in MP, maar de second en third best etc. gaan naar de grote dadantkasten. Daar kan ik dan direct al hun andere kwaliteiten beoordelen. Dat laatste blijft echter zeer lastig, want een F0 presteert in de regel minder dan haar F1's. Zelfs bij standbevruchting met andere lijnen ontstaat er al een heterosis effect.
  Vervolgens hou ik ook gegevens bij van alle F1's zodat ik een goed beeld heb van de algemene eigenschappen per lijn. De verschillen tussen de lijnen blijven echter klein, omdat het teeltmateriaal (darrenvolken) op de bevruchtingsstations in de regel allemaal topmateriaal is.
  Door al 20 jaar deze stations te bezoeken, houd je een hoge kwaliteit. Groet, Ben


 • Werry Jonker

  04-12-2021 om 12:12

  Hallo Ben, door de F0 zo krap te houden in Mini+, ontstaat er dan niet extra zwermdrift? Met vriendelijke groet, Werry

  Ha Werry, aangezien dit p-moeren zijn, valt dat reuze mee. Ze beschikken over een zeer lage zwermdrift.
  Ik gebruik ook wel raampjes broed en bijen uit deze MiniPlussen voor het maken van broedafleggers voor de koninginnenteelt.
  Ze mogen ook eigenlijk geen zwermdrift ontwikkelen, hooguit 1x zwermcellen wegbreken, dan moet het over zijn. Anders voldoen ze niet als teeltmoer. Groet, Ben

 • Willem

  04-12-2021 om 12:54

  Dag Ben, in het volk was inmiddels 1 dop uitgelopen. Meerdere doppen stonden op uitlopen. Hoeveel dagen na het uitlopen van de eerste dop was er een dan een zwerm af gekomen?

  Ha Willem, ik begrijp de context niet van deze vraag, die je op 4 december midden in de winter stelt.
  Meestal komt de eerste nazwerm na een dag of drie af.
  Groet, Ben

 • Arend

  04-12-2021 om 13:53

  Ha Ben,
  Wederom bedankt voor je blogpost. Ik kijk er elke week weer naar uit.
  Ik ben vanmorgen de mijtenval wezen checken bij vier spaarkasten. Het lijkt er op dat ik maar een volk hoef te behandelen straks. Maar ik zag iets dat mij wel zorgen baart: In twee volken was vorige week duidelijk te zien dat ze op 4 a 5 raampjes zaten. Ze zaten echt in een compacte tros. Vandaag zag ik in hetzelfde aantal straatjes wel bijen lopen maar het was maar een heel klein aantal vergeleken met vorige week en er was absoluut geen sprake meer van een tros. Op de schuifla zag ik eigenlijk geen verschil met vorige week. Zijn deze volken verhuisd naar beneden? Naar de onderste broedkamer? Of zijn ze aan het afsterven? Op de vliegplank lagen bij een van de kasten drie dode bijen, bij de andere kast lag er geen een.
  Wat moet ik hier van denken?
  Groet,
  Arend

  Ha Arend, het aantal dode bijen is verwaarloosbaar klein, dus zullen ze waarschijnlijk vanwege de kou zich wel verder terug getrokken hebben tussen de ramen. Ik zou me voorlopig geen zorgen maken. Via de schuifla kun je na een dag of 3 of 4 ook wel zien waar ze zitten en hoeveel ramen ze nog bezetten. Groet, Ben

 • Joke

  05-12-2021 om 08:49

  Dag Ben,
  Ik heb een volkje staan in miniplus op 2 randen. Wanneer ik straks de winterbehandeling kan gaan doen ( oxaal druppelen) bij mijn dadantkasten, neem ik de miniplus mee. Maar druppel je beide randen en hoeveel per straatje, bij een goed bezet raampje?
  Je begrijpt ws, voor t eerst een miniplusje in gebruik. Mvg Joke

  Ha Joke, bij een tweebaks kast kijk je eerst of ze bovenin zitten, zo ja dan kun je daar druppelen. Zie je ze niet zitten, dan moet je kiepen. Bij een mp tel je de straatjes, laat de buitenste 2 kleinste straatjes buiten beschouwing. Geef de overblijvende straatjes 2 a 3 ml per straatje.
  Groet, Ben

 • Gerard

  05-12-2021 om 11:06

  Hoi Ben een vraag naar aanleiding van de mijtentelling. Wij hebben 5 kasten langs elkaar staan. Besmetting van 2 kasten te hoog, welke behandeld moeten worden. Het plan is de andere 3 niet behandelen, is er een risico vanuit de kasten met hogere besmetting dat ze toch de andere kasten besmetten? Groet Gerard

  Ha Gerard, onder koude weersomstandigheden vervliegt er niets en je gaat de zwaarder besmette volken toch behandelen. Daarna zijn ze dus weer gelijkwaardig besmet en zal er geen kruisbesmetting plaats vinden. Dat gevaar bestaat vooral in augustus wanneer volken ineen kunnen storten en de mijtenbesmetting op zijn maximum is.
  Groet, Ben

 • Henk Postma

  06-12-2021 om 10:21

  Hallo Ben, je boekje Eenvoudiger en Duurzaam imkeren van de Sint gekregen. Leerzaam en boeiend. Het imkeren op een enkele broedkamer ga ik zeker proberen. Misschien kunnen we in het voorjaar weer eens een bijeenkomst in Drachten organiseren over dit en andere onderwerpen.
  Groet,
  Henk

  Ha Henk, ik zal blij zijn als Covid eens uit zou doven..... alternatief is een Zoom avond of zaterdagochtend. Ik heb een licentie voor 100 deelnemers. Groet, Ben

 • Ton Boolman

  07-12-2021 om 15:15

  Hallo Ben,

  Het principe dat dochter-koninginnen van P-moeren door standbevruchting naar F1 -> F2 -> ... Fxx gaan met elke nieuwe generatie is mij duidelijk, maar is het ook mogelijk (of zinvol) om de tegengestelde weg te bewandelen? Een dochter van een Fxx-moer laten bevruchten op een bevruchtingsstation met als doel nakomelingen te krijgen die meer raszuiver zijn en betere eigenschappen hebben.
  Ik vraag dit omdat ik een buckfast volk heb waarvan onbekend is hoe raszuiver het nog is, maar dat best wel goede eigenschappen heeft. Het is een sterk volk, best wel zachtaardig en het weet de mijtenbesmetting redelijk onder controle te houden. Ik zou natuurlijk een P-moer kunnen kopen of een F1, maar ik vind het eigenlijk zonde om het redelijk goede materiaal dat ik al heb niet verder te gebruiken en de goede eigenschappen verder te ontwikkelen.
  Groet, Ton

  Ha Ton, interessante gedachte. Het is alleen de vraag of de goede eigenschappen ook doorgegeven worden in het erfelijk materiaal. Goede eigenschappen zien en ervaren is nog iets anders als vererven. Het milieu (locatie, dracht, kasttype etc.) speelt altijd een grote rol, dat geldt overigens ook voor P- of F1-volken.
  Op zich kun je nakomelingen insturen voor de bevruchting op Ameland en er zullen ongetwijfeld moeren uitkomen, die deels beter zijn dan de moeder, maar ook slechtere.
  Hoe meer zuiver de moeder is, des te groter de kans dat ze doorgeeft in het erfelijke materiaal.
  Je kunt natuurlijk ook dochters van deze moer telen en stand laten bevruchten en dan eens kijken of de nateelt nog steeds goed is.
  De meest eenvoudige weg is toch om larfjes van een bekende teler te kopen en van daaruit F1-moeren op te kweken. Dat geeft de meeste kans op succes.
  Maar andersom (dochters van jouw moer) aanparen met raszuivere darren kan ook. Maar het laatste geeft eigenlijk hetzelfde resultaat, maar is veel duurder. Groet, Ben

 • Henk Postma

  08-12-2021 om 11:50

  Goedemorgen Ben, nog een vraag nav je webinar en boekje. Bij het imkeren op1 bak zou je een honingkamer onder de broedkamer kunnen zetten voor extra honingopslag, ik neem aan dat er dan een moerrooster boven en onder de broedkamer komt om te voorkomen dat het broed naar de onderste honingkamer gaat?
  Groet,
  Henk

  Ha Henk, ik zou die onder-hk uitsluitend plaatsen als je op een massale dracht als het koolzaad staat. Dan hoef je geen moerrooster onder te plaatsen want die bak zit dan zo vol met stuifmeel en nectar. Daar komt de moer dan niet. Thuis of op het fruit zou ik gewoon werken met 1 bk. Groet, Ben

 • Henk

  12-12-2021 om 11:15

  Hallo Ben, alvast bedankt voor je advies:
  Wil dit jaar met K telen beginnen. Ga niet naar bevruchtings stations. Zal ik Apidea aanschaffen of/ en Miniplus ivm meer mogelijkheden, langer in kunnen blijven/ overwinteren!
  En polystyreen of hout ?
  Vr gr Henk

  Ha Henk, je noemt zelf al de voordelen van MiniPlus-kastjes. Zeker beter omdat de reservemoeren er niet direct uitgehaald hoeven te worden en met deze volkjes kun je goed verenigen in voor- en najaar. Ik zou zeker gaan voor de styropor MiniPlussen echter met een houten bodem met schuiflade. Je hebt om te overwinteren twee randjes nodig. Koop gelijk opzetvoerbakjes van styropor en laat deze er in de winter opstaan voor een betere isolatie.
  Groet, Ben

 • bart welling

  26-12-2021 om 13:25

  Bedankt voor de info

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.