17-06-2019

van darrenrooster naar koninginnenrooster

Gisteren hebben de Nederlandse, Belgische en Duitse telers hun bevruchtingskastjes weer opgehaald van de eerste ronde van de bevruchtingsstations. Tegelijkertijd werden er kastjes voor de tweede ronde ingeleverd. Het was een rijke sortering aan bontgekleurde kastjes en verpakkingen. Bij het ophalen van mijn kastjes van Marken moest er een 2e autorit geregeld worden gezien de beperkte ruimte in de auto met aanhanger, een mooie gelegenheid voor mij om even de handen uit de mouwen te steken en te helpen met het in- en uitladen. Daarbij kreeg ik een korte rondleidng van Herman Groen op het bevruchtingstation. Het zag er piekfijn uit en het gonste er van de werksters en de darren. Grotere bomen op het station vormen een goed markeringspunt voor de terugkerende koninginnen. Hieronder wat plaatjes van het bevruchtingstation met o.a. de compartimentenkasten, die Broeder Adam ook zo ongeveer gebruikt moet hebben. De kastnummerplaatjes zijn nog origineel en komen van de Buckfast Abbey.  

 

Bij terugkomst op de thuisstand zijn de kastjes open gezet. Vanmorgen heb ik de darrenroosters, die dienen om een eventueel aanwezige dar binnen te houden, vervangen door koninginnenroosters. Soms zijn de jonge moeren pas in de 2e week op paringsvlucht geweest en moeten ze nog aan de leg gaan. Om eventueel een herhaalde paringsvlucht op de thuisstand te voorkomen, worden er nu koninginnenroosters geplaats. In dit filmpje zie je hoe dat in zijn werk gaat. 

Over een paar dagen moeten ze aan de leg zijn, zo niet dan mogen de roosters weg en gaan ze verder door het leven als F1 standbevruchte moer, mits ze aan de leg gaan uiteraard ;-).

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • ing. Rob W. le Mair

    17-06-2019 om 23:25

    This video is unavailable.
    Huiswerk niet gemaakt Ben ?

    Sorry Rob, video stond nog op privé ;-). Groet, Ben

  • Edwin

    18-06-2019 om 09:49

    Hallo,
    Verkoopt u uw koninginnen ook?
    Mvg.

    Edwin, ja meestal samen met een 6-raams volk, want aan het invoeren kleven ook allerlei risico's. Via www.de-vlinder-en-go.nl kun je me wel mailen. Groet, Ben

  • Henk

    19-06-2019 om 18:45

    Hallo ben.
    Als ik een p-moer van een vreemd iemand koop hoe weet ik dan dat het een p-moer is? Zit er dan een certificaat bij? Of moet je vertrouwen hebben in de verkoper?

    Henk, je hebt uiteraard recht op de stamboom van de moer, maar in de bijenwereld kennen we geen oormerken, zoals bij koeien. Dus in de bijenwereld moet je vooral bij vertrouwde adressen je moeren kopen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.