29-06-2023

Van MiniPlus naar Dadant in drie maanden

Het voorjaar wordt altijd gekenmerkt door een explosieve groei van Buckfast bijenvolken. Dat geldt overigens voor alle nieuwe volken, ook wanneer deze in mei gemaakt zijn in de vorm van broedafleggers. Mijn 2-raams broedafleggers, gemaakt in mei bezetten nu een volledige broedkamer en hebben inmiddels hun eerste honingkamer. 

In deze video zie je hoe een 2-rands miniplus-volk dat in april werd overgezet naar een zesraamsdadantkast inmiddels een volwaardige dadantkast bezet en afgelopen vier weken bijna twee volle honingkamers dadant bij elkaar verzameld heeft. Het komt echt ongeloofwaardig over wanneer je dat kleine miniplusvolkje naast het dadantvolk ziet staan. Ondanks de kou en de regen ging de ontwikkeling van de bijenvolken in het voorjaar gewoon door dankzij de eigenschap om op de schaarse mooie middagen flinke reserves aan te leggen. Daarmee waren ze goed voorzien van reserves en ging de ontwikkeling explosief zoals ieder voorjaar het geval is. Deze omzetting heb ik bij vele miniplusvolkjes gedaan, ook kleinzoon Daan heeft met de support van zijn moeder Esther deze omzetting gerealiseerd en inmiddels verheugd hij zich op de dertig kilo honing die over twee weken geoogst kan worden. 

In dit VSH-volk is het heerlijk werken, gezien de zachtaardigheid, de zwermtraagheid en de haaldrift van de bijen. Varroamijtenbestrijding doen ze zelf. Wat ben ik blij dat ik daarvoor geen middelen en tijd meer hoef vrij te maken. Volgende maand is het voor jullie wel zaak met de varroabestrijding te beginnen, wanneer je geen VSH-volken hebt. De keuze voor Buckfast of andere varroaresistente bijenrassen in combinatie met eenbaksimkeren en kleine cellen is m.i. de duurzame toekomst voor het imkeren. Dit is uiteraard strikt mijn persoonlijke mening, echter wel gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en eigen praktijkervaringen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Berto

    29-06-2023 om 22:35

    Hoi Ben, zeer herkenbaar. Heb er ook 4 overgezet. Fantastisch die ontwikkeling. Goede P-moeren zijn het bij mij. Ik overwinter de Q van Ameland en Flevo allemaal op 2 rompen. In het voorjaar over naar een grote kast of invoeren in een ander volk. Mooie ontwikkeling en kenmerkend voor Buckfast.

  • Myriam

    29-06-2023 om 23:04

    Ha Ben
    Ik heb me verbaasd! Waarom haal je het darrenraam niet uit de kast? Nu houd je de mijten toch nog in de kast .
    Tweede vraag, kun je ook te veel darrenraat weghalen? Wanneer stop je ermee ? Dankjewel voor deze mooie video.
    Myriam

    ha Myriam, ik werk met andere kunstraat met kleinere cellen, waardoor er in verhouding meer mijten in het darrenbroed stappen. Door het darrenbroed in beperkte mate altijd aanwezig te laten zijn, stappen er meer mijten in één cel en dat verstoort de reproductie van de mijten. Dit ene raam met te veel darrenbroed haal ik er in augustus wel uit. Nu zat er ook nog werksterbroed op.
    Ik pas dus niet de bouwraammethode toe. Groet, Ben

  • Jan Spronk

    30-06-2023 om 08:31

    Je hebt in je ramen een hoek weg gehaald voor darrenbroed. Waarom doe je dit ? Laat je dit darren broed zitten ?

    Ha Jan, zie ook mijn antwoord aan Myriam. Ik zal de methode rond kleine cellen voor de nieuwkomers nog wel een keer volledig uitleggen. Zoek ondertussen eens naar " kleine cellen" in de oude blogberichten. Ik laat dus op ieder raam een stukje darrenbroed ontstaan. Dat wordt niet meer weggehaald. Is een biologische val geworden. Groet, Ben

  • Bart De Win

    30-06-2023 om 08:34

    Hoi Ben,
    Wat een mooi en zachtaardig volk. Daar zou ik ook wel een K van willen hebben :).
    Dat is niet mogelijk zeker?

    Ha Bart, ik teel wel jonge koninginnen, ook van deze lijn. Begin augustus doe ik weer aan KT. Groet, Ben

  • Paul

    01-07-2023 om 16:54

    Dag Ben, ook ik imker op een bak. Maar gisteren bij controle van de kasten schrik ik er toch van dat er geen voer in de broedbak zit. Het is allemaal broed en wat stuifmeel. Alle honing inde honingkamers op geslagen. Voor mezelf is het wel een aandachtspunt voor het inwinteren.

    ha Paul, bij het afnemen van de volle honingkamers kun je één deels gevulde hk laten staan tot het moment van varroabestrijding. Je kunt bij het afnemen van de laatste hk direct een 4 liter invertsuiker geven, dat zullen ze in de kantramen opslaan. medio augustus krimpt het broednest al enigszins. groet, Ben

  • Lambert

    01-07-2023 om 21:52

    Hallo Ben, Ik heb ook een Buckfast P-moer van Ameland (2022, vsh) fijn volk om mee te werken maar de werklust (haallust) gaat op en neer: gisteren -0,9kg vandaag + 1,2 kg netto schiet ik er in de afgelopen weken weinig mee op terwijl hier een overvloed aan bloei (linde, t.kastanje) is. Wat kan hier aan de hand zijn? Bij controle 8 ramen broed (spaarkast) een paar speeldopjes verder geen bijzonders, wel steeds wat 'krabbelaars' zonder verkreukelde vl. voor de kast. Heb jij een mogelijke verklaring?

    ha Lambert, krabbelaars voor de kast duidt toch op een paralyse virus. Vaak houdt dit verband verband met een hogere mijtendruk. Wellicht kun je de mijtenval eens een paar dagen monitoren ter controle van de mijtenbesmetting. Waarschijnlijk is de bezetting van je volk dus niet sterk genoeg om veel honing te verzamelen. Groet, Ben

  • Jab.

    02-07-2023 om 15:19

    Hallo Ben, binnenkort ga ik Varroa bestrijding toepassen. Ik heb nog een onaangebroken fles Varromed van over de datum, kan ik die nog gebruiken? Groet Bianca.

  • Sander

    03-07-2023 om 16:31

    Ha Ben,

    Mijn broer heeft een volk, welk koningin zeer laat aan de leg is gekomen. Eerst was er een rijpe dop ingevoerd, wat mis is gegaan. Daarna een oude koningin, deze is wel aan de leg gegaan, maar waarschijnlijk gewisseld. Er liep vorige week een jonge koningin in, net aan de leg. De rijpe dop hebben we ingevoerd rond 18 mei. De bijen zijn dus al bijna 2 maand oud.

    Hoe werkt dat precies met bijen, gaan ze langer leven door afwezigheid van bepaalde feromonen? En hoelang leven ze dan langer?

    Groet,
    Sander

  • Ben de Blogger

    03-07-2023 om 20:46

    Ha Bianca, met een paar weken over de datum kun je het nog wel gebruiken. Maar bij meer dan 3 maanden zou ik het niet meer gebruiken vanwege een mogelijk te hoog hmf gehalte. Groet, Ben

  • Ben de blogger

    03-07-2023 om 20:53

    Ha Sander, het werkt op dezelfde manier als bij de vorming van langlevende winterbijen. Alle bijen, die geboren worden als het laatste broed van de oude moer hoeft geen voedsterbij taken op zich te nemen, daardoor worden ze veel ouder. Het verouderingsproces versnelt weer zodra er weer larven zijn van de nieuwe moer. Daarna krijg je een dip in bijen. Groet, Ben

  • Lambert

    05-07-2023 om 20:30

    (vervolg op mijn eerdere bericht) Vandaag heb ik de varroa-lade gecheckt: 2 mijten in 7 dagen; dat is toch minimaal. Het gewichtsverlies is 400g/dag, dit gaat dus nog steeds door. Wat kan ik doen?

  • Ben de Blogger

    05-07-2023 om 20:46

    Ha Lambert, het gewichtsverlies op één dag zegt niet zo veel. Een volk met broednest en zonder dracht kan 4 kilo honing per maand gebruiken. Twee mijten per week is inderdaad zeer weinig mits je invloeden van mieren of oordruppels kunt uitsluiten.
    Je moet nog eens goed naar het volk zelf als geheel kijken. Weinig honingopbrengst kan direct het gevolg zijn van de sterkte van het volk en het aantal haalbijen. Zo lang het volk qua bezetting goed blijft en je dus niet te veel bijen verliest aan het verlammingsvirus, hoef je je geen zorgen te maken en kun je in feite ook niets doen. Goed blijven kijken naar het broed. Ziet het gesloten broed er mooi uit? Zijn de larven mooi wit? Eind juli de zomerbestrijding uitvoeren en dan nog eens op de mijtenval letten. Groet Ben

  • Lambert

    06-07-2023 om 11:45

    Bedankt Ben, je helpt me weer om nuchter te blijven en geduld te oefenen. Ik had de schuiflade aan de randen met Vaseline ingesmeerd tegen oorwurm en mier; dus ik ben redelijk zeker van de telling. Ik ga het broed nog's nauwkeuriger controleren op evt afwijkingen.
    Het volk haalt flink stuifmeel, wat ik opvat als teken van vitaliteit. Nu nog de honing. er staan hier heel wat zilverlindes te bloeien!

  • Henk

    07-07-2023 om 10:45

    Hoi Ben, kan ik gegiste honing, na verwarming tot 70 graden ( alle gistcellen dood) nog aan de bijen voeren !
    Eventueel in beperkte mate geven ?
    Vr Gr Henk

  • Ben de Blogger

    07-07-2023 om 13:55

    Henk, zeker niet. Oude honing kan veel HMF bevatten, dit is giftig voor bijen. Sterk verhitte honing bevat zeker te veel HMF. Dus niet doen. Maar er maar mede van ;-). Groet, Ben

  • Bart De Win

    18-07-2023 om 12:49

    Dag Ben,

    Aangezien je van deze lijn ook teelt, is het mogelijk om hier dan een K van te kunnen bestellen?

    ha Bart, van deze lijn ga ik komend jaar weer telen, dus daarvan komen weer jonge moeren beschikbaar. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.