17-06-2018

Van piepkleine naar grote volken in 12 maanden

In mijn vorige blog-bericht heb ik toegezegd een video te maken van het resultaat van de omzetting van apidea, via miniplus naar dadant. In juni vorig jaar begonnen met apidea-volkjes, deze zijn ingewinterd als 2 randen miniplus en vervolgens in april zijn ze omgezet naar 5 ramen dadant en in mei zijn ze omgehangen naar dadant US. Inmiddels hebben alle 8 volken, die ik op deze wijze heb omgezet een HK, die al flink gevuld wordt.

In deze video zie je het resultaat, bij toeval is er tevens een stille wissel gaande. Met dank aan het mooie weer en de dracht is de omzetting uitstekend geslaagd. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  18-06-2018 om 09:58

  Een andere vraag: in begin van het seizoen heb ik de 2de BK zoals jij adviseert onder de eerste gezet. Je schreef ook wanneer de "zaak" weer omgekeerd kan worden zodat men na de winter de oude raten kan vervangen tijdens de voorjaarsinspectie.
  Ik heb de info niet meer. Dank alvast voor je support!

  F., ik neem aan dat de onderste BK inmiddels is uitgebouwd en (deels of geheel) bezet? Je kunt het beste net voor of ook tijdens de lindedracht de onderste en bovenste BK omwisselen. Groet, Ben

 • Daphne

  18-06-2018 om 13:12

  Leerzaam filmpje weer Ben! Dank je wel.

  Je laat de wisseldoppen allemaal zitten, ben je niet bang dat er nu een zwerm zal afkomen? Is het niet handiger om 1 of anders maximaal 2 doppen te laten zitten?

 • Ben de blogger

  18-06-2018 om 13:21

  Daphne, totaal geen angst voor het afkomen van een zwerm. De stille wissel heeft niets te maken met de voortplanting van het bijenvolk. De wissel is puur gericht op de vervanging van de moer. De 1e geboren moer steekt de anderen dood. Groet, Ben

 • karin

  18-06-2018 om 16:44

  Hoi Ben,
  ik wil een jonge koningin overwinteren op MP, Ik start met 1 rompje, 2 raampjes voer, 1 stuifmeel en de rest WW. Ik haal bij de teler een rasmoer op. Hoeveel bijen doe ik in het kastje? ik vind heel verschillende hoeveelheden terug...kan je een hoeveelheid in ml of zo aangeven?

 • Ben de blogger

  18-06-2018 om 16:55

  Karin, gebruik een grote opschep soeplepel om bijen uitsluitend uit de honingkamer te nemen. Eerst afschudden in een emmer. Gebruik dan 2 van die soeplepels om je mp te vullen. Na 2 weken is er gesloten broed als het goed is. Na 4 weken moeten er voldoende eigen bijen zijn om te versterken met een raampje gesloten broed uit een andere mp.

 • nathalie

  19-06-2018 om 18:18

  Hoi Ben,
  Ik heb een volk dat 9 doppen had, 5 dichte en nog 4 half afgemaakte. Ik dacht dus ook oeps daar komt een zwerm van, wegbreken die handel. Er zat er overigens geen 1 op midden raat, allemaal aan de zijkant. Ik zag wel eitjes. Deze koningin heb ik al eerder een veger mee gemaakt, dus ik had niet verwacht dat ze weer zwerfstemming zouden krijgen. Of is dit stille moerwissel....?

 • Ben de blogger

  19-06-2018 om 18:39

  Nathalie, dat zijn toch echt zwermcellen vanwege het aantal en de plaats. Indien ze kort er voor gezwermd hebben, dan trekken ze nu wel redcellen op. Hebben ze niet gezwermd dan komen de zwermcellen wel weer.

 • lode devos

  19-06-2018 om 22:45

  Ben,
  Ik volg jouw zeer interessante video's al geruime tijd vanuit Belgiƫ. Heel veel dank daarvoor. Ik hoorde je daarnet spreken over kunstraat met celmaat 4,9. Giet je die zelf of ken je kanalen via dewelke er raat te koop is met ECHT 4,9 ans celmaat.
  Blijf vooral bloggen!

 • Hendrie

  20-06-2018 om 06:38

  Goedemorgen Ben,

  Ik heb twee vragen.

  Hoe doe jij de ''lakmoesproef'' in de T.B.H ,ik heb alleen raampjes met open broed in de spaarkast en dat past niet, gisteren nog steeds geen broed in m'nT.B.H. nl. (dag 39 na het zwermen)),ik begin 'm wat te knijpen.

  Vraag twee is ,mocht er wel of toch niet een koningin in zitten,ik heb nog wel een ieniminie nazwermpje in een 6 ramer van twee weken terug,kan ik daar wat mee,maar dan hoe??Ik kom er niet uit!
  Bedankt alvast en wederom voor al je blogs,ik leer er gigantisch veel van!!m.vr.gr. Hendrie.

  Hendrie, voor de lakmoesproef gebruik ik altijd een MiniPlus-raampje, want die past wel. Maar wat jij kunt doen, is het inplanteren van een blokje open broed. Snij een vierkant blokje raat uit je TBH-raat en doe hetzelfde bij een spaarkastraam. Met een mal krijg je dezelfde grootte. Daarna blokjes verwisselen en klaar is kees.

  Dat ieniemienie volkje beschikt over een leggende moer? Zo ja, doe de moer in een Nicot-kluisje met suikerdeeg en zet het kluisje vast tussen de TBH=ramen. Je kunt de overblijvende ramen misschien wel tegen de zijkant van de TBH leggen, zodat de bijen zich voegen bij het TBH volk.

  PS Ik heb ook wel eens een video gezien, waarbij men de spaarkastramen afslaat, plat neerlegt, de ijzerdraadjes doorsnijdt met een scherp mes, de raat van de zij- en onderkant los snijdt en daarna met een grote snoeischaar de houten zijkanten eraf knipt. Dan hou je een toplat met raat en broed over. Met touwtjes vastbinden aan de TBH toplat.
  Wel een klusje, maar zonder bijen wel te doen.
  Groet, Ben

 • Ben de blogger

  20-06-2018 om 09:08

  Lode, ik heb ze deels zelf gegoten, maar ben nog niet tevreden. Grote partijen was laat ik omzetten bij Joseph Rockl in Duitsland. Scherpe prijs en goede kwaliteit. Maar het belangrijkste is dat ik mijn eigen schone kringloopwas terug krijg.

 • Hendrie

  20-06-2018 om 10:38

  Dank je heel erg Ben!!Ga het proberen, gr.Hendrie

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.