Van simplex naar TBH-natuurraat
Reacties
-
Henk v Veldhuisen
11-05-2020 om 08:49Hallo Ben, wat een leuke informatieve blog en mooie filmpjes, top !!
Heb dit jaar 2 Toplatten kasten gemaakt, waarin ik in iedere kast een zwerm heb gedaan. Aan een van de open raampjes heb ik een oud uitgebouwd broedkamerraam gemonteerd, om ze alvast een start te geven. Is deze methode nodig of zijn er betere manieren ? Ze zitten er net een paar dagen in, moet ik ze bijvoeren met dit koude weer ?
Vr gr Henk
Henk, prima om ze een uitgebouwd raam mee te geven, dat geeft ze wellicht richting aan de nieuwe raten. Maar voer iedere zwerm na 3 dagen volop anders komen ze mogelijk om van de honger. Leg een heel pak suikerdeeg met een groot gat erin op de bodem of voer ze 1:1 in een schaaltje met takjes erin. Hou wekelijks inspecties op de raatbouw, want ze bouwen mogelijk in een verkeerde richting. Groet, Ben -
Marcel
11-05-2020 om 09:03Hoi Ben.
Als ik de bijen nu een pak suikerdeeg voer, word dit niet opgeslagen en vermengd bij de zomer honing ?
Groetjes Marcel
Marcel, bijvoeren doe je uit noodzaak omdat ze bijna door hun voorraden heen zijn of om een kleiner volk flink te laten groeien. De kans op geringe hoeveelheden in de honing is aanwezig, doch niet relevant in % voor de honing. Groet, Ben -
Jaap
11-05-2020 om 11:07Hoi Ben
Ik geniet van je instructies en de mooie filmpjes er bij. Jammer dat het meest rechter deel er niet duidelijk te zien was. Succes verder want ik heb vooral belangstelling in de spaarkastmethode. -
joyce janssen hengelo
11-05-2020 om 13:27Wat wil het zeggen dat je darren naar buiten en binnen ziet vliegen?
Ben benieuwd,
vriendelijke groeten, Joyce
Joyce, het vliegen van de darren is slechts een waarneming. Deze duidt op een bepaalde ontwikkelingsfase van het volk. Eerst verschijnen er darren, daarna speeldoppen en soms vervolgens zwermcellen. Dit volk zal dus vooralsnog niet zwermen. Groet, Ben
-
Paulus van Tilburg Groenverzorging
11-05-2020 om 20:18Hoi Ben,
twee vragen: blijven de raten heel bij het honingslingeren?
En zit er ook een deksel op een TBH kast? Want dat kan ik niet zien op deze video.
groeten, Paulus
Paulus, er zit gewoon een dak op de TBH. De raten kunnen niet geslingerd worden, je kunt ze wel oogsten in de vorm van raathoning (indien niet bebroed) of als pers- of lekhoning.
Groet, ben -
jan. w.
11-05-2020 om 22:38Ben, leuke informatie met deze film presentatie en voel er wel voor zo`n kast te maken. mijn vraag is of je nog specifieke maten aan moet houden voor de tapsheid van de zijwanden en de hoogte ervan of kan je de broedkamer {heb segeberger kasten } maten hiervoor aanhouden ??.
B.v.d. groet jan w.
Jan, de trapeziumvorm en de hoeken waaronder zijn juist erg belangrijk vanwege de steun, die de wanden geven aan de raten. De verhouding tussen hoogte, breedte en diepte is ook relevant. Je kunt ook zelfbouwpakketten van een TBH kopen en er zijn ook wel bouwtekeningen te vinden op internet.
Groet, Ben -
jan r
12-05-2020 om 08:58beste Ben,
dank voor je filmpjes, als zoekend TBH-imker zijn dat dingen waar ik echt iets aan heb! vraagje: om een simplex zesramer over te zetten naar TBH heb ik de romp van de zesramer bovenop de toplatten gezet. Het idee is om zo geen gedoe te hebben met het doorknippen van ramen en draad.
Omdat de bijen na een tijd de honing boven stockeren en het broednest naar beneden verschuift dacht ik dat dit zou kunnen werken.
De bijen vliegen weliswaar netjes door de vliegopening van de tbh, maar ze bouwen nog geen raat in de tbh laat staan dat het broednest naar daar aan het verhuizen is;
Is dit een slecht plan van mij geweest of hoe zou ik kunnen stimuleren dat de bijen zich toch op deze manier in de TBH vestigen?
vriendelijke groeten,
Jan
Jan, dit zou kunnen slagen mits het volk sterk genoeg is, over voldoende jonge bouwbijen beschikt en er voldoende dracht is. Dit laatste kun je ondersteunen door ze permanent te ondersteunen met suikerdeeg. Leg er maar een pak van 2,5 kilo suikerdeeg op het voergat van je zesramer. Dan gaat het volk over een paar weken wel naar beneden groeien. Groet, Ben -
Ikas
13-05-2020 om 11:50Hoi Ben, is het mogelijk dat er met deze temperaturen zwermen afkomen?
Wat doe je als je verwacht dat er doppen in een volk zitten, nog een paar dagen wachten tot het 15 graden is of toch controleren met doeken?
Ikas, indien de zon in de middag een half uur doorbreekt, kan het plots warmer worden en kan er een zwerm afkomen. Zo lang het koud (12 graden of minder) en bewolkt is, is er niets aan de hand.
Als ik weet dat ik vorige week belegde zwermcellen gebroken heb, dan doe ik dat na 7 dagen weer. Ook bij 12/13 graden.
De volken zijn nu sterk, dus kunnen zich sneller herstellen. Groet, Ben
-
Henk v Veldhuisen
13-05-2020 om 15:14Hoi Ben, jij controleerd de Toplattenkast wel af en toe op aanwezig koningin en honing voorraad voor de winter ? Maar je doet niets aan zwerm beheersing, Maw je laat ze zwermen ?
Gr Henk
Henk, ik controleer soms wel of er zwermcellen voorkomen, maar ik doe dat niet structureel. Het lijkt dat ze in een TBH minder zwermdrift ontwikkelen. Ik heb in 8 jaar met 4 TBH's slechts 1 x een zwerm in de tuin gehad en ging onderaan de tuinbank hangen. Misschien helpt het ook dat het zwermtrage Buckfastbijen zijn. Groet, Ben -
Lizet
15-05-2020 om 14:59Vervolg op de natuurimker, mijn moeder,
Afgelopen zaterdag is het volk dat in de oude berk zat, gaan zwermen. Zo bleek in ieder geval toen mijn moeder naderhand het verhaal vertelde.
“Plotseling zag Kitty (mijn zus) Allemaal bijen in de tuin vliegen. Heel veel. Dat duurde een minuut of 20. Wij konden het vanuit de kamer aanschouwen. Daarna was het plotseling over. “
Deze middag was ik benieuwd naar het oude best in de berk en ging er eens kijken. Er vlogen een paar bijen bij de ingang. Niet in en uit, maar ervoor.
Op mijn pad terug naar de keuken hoorde ik plotseling gezoem. Hmmm, dat is meer dan een bij.
En toen ik beter keek, bleek dat er vele bijen vlogen van en naar de top van een grote conifeer. Zelfs met een trap kon ik niet zien of er iets van een nest is. Ook niet tussen de takken door.
Mijn moeder vindt het wel goed. Ze mogen blijven. Voorlopig. Gratis bed&breakfast. -
Ikas
16-05-2020 om 12:09Hoi Ben heb even twee vragen over vliegers. Ik heb er nu inmiddels 4 gehad en ze gaan in principe prima. Het is mooi om te zien hoe ze de nieuwe schone kunstraat vrij vlot uitbouwen en weer beleggen. In ieder geval:
Op een gegeven moment raakt de bijenstand natuurlijk vol en wil je niet meer splitsen. Wat is volgens jou ervaring een goede manier(en) om het aantal volken te beperken bij deze methode?
De eerste twee vliegers van eind april zitten nu al op zo'n 4 a 5 ramen gesloten/open broed. Ik wil graag als het kan de vliegers uitbreiden naar twee broedkamers( in beide met 2 a 3 sluitblokken). Dit omdat ik mijn volken zoveel mogelijk op eigen honing wil laten inwinteren en dat gaat denk ik beter in twee broedkamers met zo'm 16 a 18 ramen. Is dit verstandig om nog voor de lindedracht te doen en adviseer je hier net zoals in het voorjaar de tweede broedkamer beneden?
Ikas, je kunt je bijenstand twee groepen volken onderscheiden. De eerste groep zijn de nieuwe volken, die je als vlieger gemaakt hebt. Dit zijn de schone volken, die weinig mijten hebben. Deze zijn de basis voor komend jaar. De tweede groep zijn de oude volken. Van deze groep zou ik naar behoefte volken verenigen. Je kunt dat voor de heidedracht doen of net voor het inwinteren. Winter een klein aantal reservevolken in en verenig nogmaals in het voorjaar om de zwakste of middelmatige volken op te ruimen. Zo houd je sterke en gezonde volken over.
Je tweede vraag over het aanleggen van wintervoorraden in een tweede BK van de vliegers: Het lijkt me een goed plan om bij het opkomen van de zomerdracht en mooi warm weer de tweede BK bovenop te plaatsen zodat daar de toekomstige wintervoorraad wordt opgeslagen. Van 1 maart tot half mei adviseer ik om de 2e BK onder te plaatsen om afkoeling van het broednest tegen te gaan, maar nu de nachttemperaturen behoorlijk oplopen, kun je maximaal gebruik maken van de bouwlust van deze volken door de tweede bak bovenop te zetten. Verstandig om dit inderdaad te comprimeren via sluitborden. Zeven volle BK-ramen simplex is voldoende om de winter door te komen. Groet, Ben -
Ikas
20-05-2020 om 10:54Bedankt voor je antwoord Ben.
De volken die willen zwermen blijven maar komen :) Ik had bij een volk op twee broedkamers een hele hoop zwermcellen in een vroeg stadium en wil het volgende vragen:
Is het nu al mogelijk om afvliegers samen te voegen? Ik heb voor deze afvlieger eigenlijk geen ruimte meer, een paar meter verder staat een andere afvlieger die waarschijnlijk al een nieuwe koningin hebben(van 30 april). Zou deze afvlieger hierop geplaatst kunnen worden als 2e BK of kan dat mis gaan?
Daarnaast heb ik nog een andere vraag. Bij het constateren van zwermcellen heb ik 3 weken geleden een raam met zwermcellen + voer in twee 3-ramers gestopt. Een hiervan was succesvol en heeft nu een bevruchte koningin, de andere niet en ze lopen nu bij de ingang te zoeken. Zou ik deze twee kunnen combineren in een 6-ramer?
Tot slot ik lees veel verschillende dingen over het voeren van natuurzwermen, ik heb er twee gevangen afgelopen twee dagen en ze gaan als een speer op ongeveer 5 a 6 ramen met natuurraat. Is het echt nodig om ze te voeren of kan je ze beter hun gang laten gaan en een beetje in de gaten houden?
1) Twee afvliegers samen voegen kan wel, doe dit echter pas wanneer je vastgesteld hebt dat beide moergoed zijn en dus gesloten broed hebben.
2) Zo lang er nog geen eileggende werksters aanwezig zijn in de moerloze 3-ramer, kun je wel bij elkaar hangen in een 6-ramer. Geen ramen mixen, maar eerst het moergoede volk en vervolgens het andere volk ernaast hangen. Pas doen wanneer je gesloten broed hebt in die ene.
3) in het begin gaan ze als een speer vanwege het meegenomen voer in hun honingmagen, daarna gebruiken ze veel vanwege het nieuwe broednest. Ik zou ze een 2,5 kilo pak suikerdeeg geven, dan heb je er drie weken geen omkijken naar.
Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.