27-06-2018

Van spaarkast naar TBH verhuizen

Al wekenlang staan de bijen in lange rijen de onderkant van de vliegspleet te poetsen. Eigenlijk zou ik ze moeten merken om te zien of het steeds dezelfde bijen zijn. Ik krijg vaak de vraag: hoe kan ik een TBH bevolken. De imkers, waaraan TBH-imkers het vragen, krijgen steevast als antwoord: wacht maar op een natuurzwerm. 

Maar er zijn andere wegen te bewandelen, zoals een vlieger maken. Maar dan moet de TBH wel passen op de plek van de gewone kast. Of het maken van een kunstzwerm. Tcoh kan het ook anders, bijvoorbeeld uitgaande van een MiniPlus-volkje op 12 raampjes of zelfs met een 6- of 10-raams spaarkast.

Van de omzetting van spaarkastramen naar TBH heb ik vanmiddag een videootje opgenomen. De stappen zijn simpel: 1. moer opzoeken en in Nicot-kluisje met suikerdeeg doen (clipje wel wegbreken) 2. Bijen van de ramen vegen in een ruime emmer of korf 3. de houten spaarkastramen aanpassen. Daarna de TBH weer vullen. Kijk maar naar deze video

Van de omzetting van MiniPlus naar TBH is er ook een video-uitleg

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Auteur van het imkerboek: het jaarrrond imkeren met spaarkast, TBH of dadantkast. 

Deel dit bericht

Reacties

  • ing. Rob W. le Mair

    30-06-2018 om 10:33

    Bij topolatten met driehoekonderkant kun je soms de toplat ondersteboven gebruiken. ipv ijzerdraad gebruik ik altijd schroefjes om het raam aan de toplat te schroeven. De spaarkastramen kan je in een omgekeerde broedkamer hangen, dan heb je twee handen vrij om de toplat erop te schroeven ( met een accu boormachientje). Van de zijlatten knip ik alleen de onderste helft af. Het raampjesdraad kun je ookmet een stevige huishoudschaar doorkippen (aleen de onderste).

  • Anneke van Pelt

    30-06-2018 om 12:13

    wat een bizar gezicht die bijen op een rij..! Heb je geen idee waarom ze dat doen? Iets met de verf misschien?

  • Doro

    03-02-2020 om 17:56

    Hallo Ben, ik weet niet of je deze late reactie nog ziet maar ik heb een vraag over het overzetten naar de TBH De koningin komt toch uit hetzelfde volk waarom dan toch in een kluisje net suikerdeeg? Is dat echt nodig?
    Ik hoop dat je dit nog leest. Groetjes Doro

    Ha Doro, aangezien ik iets moest doen met die ramen, moest ik de koningin tijdelijk veilig stellen in een kluisje. Na het overhangen van de ramen is er veel stress. Om de bijen tot rust te laten komen, moet ik wel zeker van zijn dat de moer niet op de loop gaat tijdens het loslaten. Daarom vind ik het beter om de moer tijdelijk wat langer in het kluisje te laten zitten, zodat de bijen ook rondom de moer blijven zitten om haar te verzorgen. Strikt nodig is het dus niet. Maar ze zit toch al in het kluisje. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.