02-07-2019

Van spaarkastraam naar TBH-toplat

Je kunt natuurlijk een zwerm in een TBH zetten, maar met een beetje pech bouwen ze de natuurraat dwars op de toplatten. Daarom kun je beter beginnen met een kleiner raamformaat, zoals MiniPlus, om een volkje over te zetten. In het verleden heb ik al eens in een video laten zien, hoe je spaarkastramen - tijdelijk ontdaan van bijen - kunt ontdoen van de zijlatten en onderlat, zodat de raat met toplat en al aan de TBH-toplat gebonden of geschroefd kan worden. 

 

 

Hier is het filmpje nog een keer:

De eerdere video in dit bericht met het overplaatsen van simplexramen blijkt achteraf geen goed idee geweest te zijn. Vanavond hoorde ik dat de bijen de ramen zonder houten randen verder naar beneden hadden uitgebouwd vanwege de dracht en het mooie weer. Daarmee werd het erg lastig om de ramen los te krijgen en over te hangen. Het leek een aardig idee, want er viel geen steekje tijdens het wegnemen van de latten en de bijen bleven rustig. Maar achteraf gezien een slecht idee. Dus de beste opties blijven zwermen en miniplus-volkjes.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Mathijs

  02-07-2019 om 12:51

  Dag Ben,
  Ik vind het maar een rommelige en vervelende methode voor zowel bijen als imker. Ik stel daarom voor dat er een soortgelijke kast komt waar simplexramen in kunnen. Misschien kun je dat ontwerpen, met een naam zoiets als de Top-kast.

  Mathijs, eens ;-). Maar soms moet je wat, als je geen natuurzwerm of miniplusvolkje kan bemachtigen. Groet, Ben

 • Thea

  02-07-2019 om 14:52

  Hoi Ben, Als je de "ontblote"raat in de TBH hangt, dan moet je toch ook de vorm van de raat veranderen? Anders past het nog niet. Met een schaar of met een mes? of zie ik dat verkeerd? misschien toch vanzelfsprekend , want je laat het niet zien in het filmpje. Wel goed, dat het wordt uitgeprobeerd. maar laat mij maar een miniplus raampje vastschroeven.

  Thea, volgens mij passen ze er gewoon in. misschien moet je de 2 hoekjes links en rechts iets in drukken. Maar je blijkt toch gelijk te hebben, want de bijen hebben de raten verlengd in de afgelopen dagen. Hier had ik geen rekening mee gehouden. Dus MiniPlus werkt beter! Groet, Ben

 • Thea

  02-07-2019 om 15:00

  Mathijs, ik heb een TBH kast laten maken bij de TBH imker Drosinus, waar simplexramen in kunnen met een scharnierbaar deksel op 4 poten. Tillen hoeft niet meer.

  Thea, zo'n kast is geen TBH meer, maar gewoon een Topkast ;-). Een TBH heeft natuurraat aan toplatten zonder bedrading!
  Groet, Ben

 • Harry Töben

  02-07-2019 om 18:11

  Dit is volledige onzin en de imker wordt hier absoluut niet mee geholpen. Kun je mij mailen wie de TBH kast maakt en in de handel brengt? En wat is het belang van Ben Som de Cerff in deze kasten. Deze kast heeft absoluut geen toegevoegde waarde aan het imkeren in Nederland. Ik zag dat de bijen aan de onderkant van de raten in zo'n kast wild bouwen. Dat is verlies. Hou op met die onzin over een TBH kast. Zo niet dan zal ik het hoofdbestuur van de NBV om verantwoording, tekst en uitleg vragen.
  Harry Töben, bijna 50 jaar imker en lid van de NBV

  Harry, je haalt twee kasten door elkaar. De horizontale spaarkast is een gewone spaarkast met extra onderruimte, precies hetzelfde als in een Segeberger met hoge bodem. Het ontbreekt alleen aan een lattenbodem. In iedere kast met extra onderruimte wordt raat gebouwd. De getoonde topkast was een prototype, in de huidige uitvoering is de onderruimte verkleind, zodat er geen of minder raat gebouwd wordt.
  In Duitsland wordt deze kast overigens voor allerlei raamsoorten aangeboden. Het is in Duitsland dus een regulier type kast. Goed om deze ook in Nederland te introduceren. Ik heb geen enkel belang bij deze kast. Wel de rug van oudere imkers, die geen HK's meer kunnen tillen.
  Groet, Ben

 • Mathijs

  02-07-2019 om 20:53

  Dag Harry,
  Toen mensen 50 jaar geleden imker werden was dat veelal nog een andere reden, dan mensen die nu imker worden. Veel mensen zijn nu imker omdat ze het een leuke hobby vinden, de bijen en natuur willen helpen of omdat het een soort huisdier is net als dat mensen een hond of kat nemen.
  Veel mensen vinden een TBH leuk om erbij te hebben en laten de bijen er hun gang in gaan. Ik heb ook een TBH gewoon omdat ik het leuk vind onder andere om te zien hoe de bijen zelf hun rast bouwen en het zijn ondingen.
  Maar om hier nu het hoofdbestuur van de NBV over te verwittigen, dat gaat toch wat ver, die gaan daar echt geen vergadering over hebben.
  Mathijs.

 • Laurens

  02-07-2019 om 21:36

  Waarom zo je dit doen, dit valt echt onder de categorie prutsen met dieren.
  Als je het dan persé wil doen hou het dan voor jezelf, nu geef je andere mensen mee dat het heel normaal is om met dieren te rommelen omdat je als mens iets uit wil proberen.
  Maakt niet uit met wat voor dier!

  Laurens, bedankt voor je suggestie. Achteraf blijk je gelijk te hebben, daarom heb ik het bericht ook aangepast. MiniPlus-raampjes gebruiken, is toch een beter idee. Groet, Ben

 • Thea

  03-07-2019 om 02:10

  we zouden een andere wereld hebben, als meer mensen terug zouden durven komen op een bepaalde gedachte. TOP!

 • RoyHars

  03-07-2019 om 15:14

  Hello Ben,
  De Warre toplatten hebben een was strook of streep op de toplat in een poging om de natuurbouw iets te sturen.
  Volgens mij is het idee van toplatten om de bijen zelf aan de gang te laten gaan als het langs de toplatten gaat heb je geluk dat ze het aan de zijkanten vast maken is de regel. Bij Warre is het niet de bedoeling om de raten regelmatig uit de bak te halen om te kijken,
  Wat ik gedaan heb met de conversie van Simplex naar Warre toplatten is een 3-ramer zonder bodem op een plaat te zetten met een gat zo groot als net over mijn warre kast past en te wachten tot ze aan de slag gaan met bouwen in de Warre. De bedoeling was om dan de 3-ramer er pas af te halen als die vol zit met honing. Ze zijn echter met natuurbouw in de Warre kast aan de slag gegaan en helemaal uit de 3-ramer getrokken. Ze volgen de wasstreep met het bouwen van raat. Heb vertrouwen in de bijen, ze doen dit al wat langen.
  Ik hoop dat er meer flexibele imkers zijn die kijken naar bijvriedelijke kasten. Als je naar de Imkerpedia kijkt zijn er kast soorten te over als dan niet meer in gebruik.

  Succes
  Roy
  Alle kleine bijtjes helpen.

  Roy, ik gebruik in de TBH ook toplatten met een gefreesde inkeping met was, dat werkt goed. Bij de overgang van MiniPlus naar grotere kasten doe ik hetzelfde als jij, werkt perfect. Ik heb jaren een Warrekast gehad, maar vanwege het vast bouwen van raat aan de kanten ben ik er mee gestopt. Dan vind ik TBH als tuinkast toch iets leuker vanwege de zichtbare prachtige natuurraten. Groet, Ben

 • Joop Hummelink

  03-07-2019 om 17:32

  Een nog niet genoemde methode om een Topbar kast te bevolken is het gebruik van een of meer honingramen.
  Om een moerloos volk in mijn TBH te redden heb ik een paar honingramen laten beleggen in de kast van een p-moer en de ramen daarna onder de toplatten geplaatst. Dit paste in mijn kast precies zonder schroeven oid.
  Later de honingramen als uitgebouwde broedramen teruggeplaatst in een spaarkast.

  Joop, goed idee! Simpel maar doeltreffend! Groet, Ben

 • Joop Kristelijn

  04-07-2019 om 14:30

  6 spaarkastramen, 4 ramen broed en 2 ramen voer. Volgens de methode zoals Ben heeft laten zien overgezet in een TBH kast. Toplat omgekeerd, graatjes voorgeboord, bijen afgeveegt in de kast, raam zonder bijen ontdaan van onderlat en de helft van de zijlatjes afgeknipt. Raam terug in de zesramer en toplat er boven en vast geschroefd en zo met alle 6 ramen zonder problemen. Bijvoeren met suikerdeeg en op de posities 2 een lege toplat gelegt welke door de bijen uitgebouwd worden en na een week 1 voor 1 naar het midden.van het broed nest worden verplaats en zodoende de oude raten naar buiten worden verplaatst. Nu na 4 weken 3 nieuwe toplatten volledig belegt met gesloten broed eb 2 oude ramen nog voor de helft met broed en voer en verder 1 nieuwe lat en 1 half uitgebouwde lat en 5 ramen met voer. Volk is buckfast met een P0 moer en doet het geweldig. Dus de methode werk wel degelijk.

  Joop, dank je! Groet, Ben

 • Tomer

  04-07-2019 om 22:34

  Dag Ben, laat je in een TBH de ramen met darrenraat gewoon zitten tot volgend jaar, of haal je die eruit (mijten wegvangen)?

  Tomer, TBH-imkeren is natuurlijk imkeren, dus wordt er bij mij ook geen darrenraat met broed erin weggesneden. Voor het inwinteren probeer ik wel oude, zwarte en lege TBH- raten (dus ook darrenraat) volledig weg te nemen. Dat doe ik ook in het vroege voorjaar. Dan kunnen ze in het voorjaar weer mooie nieuwe raat bouwen, waaronder heel veel darrenraat. Groet, Ben

 • Albert Reynaers

  05-07-2019 om 22:31

  Ik ben volledig akkoord met Hary Thoben.
  Het zijn de jonge generatie imkers die dat willen.
  Ook in Duitsland heb ik dat gezien, maar heb er ook al veel zien stoppen zowel met deze kast als ook met het imkeren.
  Ook de opkomst met de zwarte bij is voor die groep imkers een must. Zelf heb ik meer dan 45 jaar bijen en weet waarover ik spreek. Ooit had mijn grootvader zwarte bijen, na schooltijd konden wij op 100 meter niet voetballen of we werden steevast gestoken.
  Als ik een tip mag geven, werk met de kast die in uw streek gangbaar is, en je zal veel plezier beleven.

 • Bert

  06-07-2019 om 20:39

  Ben, ik heb een zesramer wat verbouwd 3 ramen spaarkastcen drie latten uit de tbh.
  nu wil ik het volkje met de drie latten overbrengen naar de TBH maar is aan de kleine kant. nu heb ik nog een drieraams volkje, Hoe zou ik nu in de tbh kunnen verenigen?

 • Ben de blogger

  08-07-2019 om 11:35

  Bert, ik zou in juni en juli niet verenigen, te riskant. Je kunt wel iedere keer 1 raam gesloten/uitlopend broed zonder bijen toevoegen aan het tbh-volk. Hiermee versterk je het volk met jonge bijen.Dit kun je een paar keer herhalen. In september kun je dan wel de resterende ramen met bijen overhangen naar de TBH. Groet, Ben

 • Christel

  11-07-2019 om 15:27

  Het idee om de miniplus broedramen naar de buitenkant toe te werken door steeds een nieuw uitgebouwd raam midden tussen het broed te hangen zodat dit raam ook belegd gaat worden. Kan je dit idee ook toepassen in een gewone spaarkast?! Om op deze manier de donkere broedramen in het midden ook naar de buitenkant toe te werken zodat er verse raten/ramen komen in het midden van de kast?!

 • Ben de blogger

  12-07-2019 om 11:44

  Christel, ik hang lege toplatten tegen het broednest aan, nadat ze belegd zijn, verhuis ik ze naar het midden van het broednest. Dit kun je ook in spaarkastvolken of dadantvolken toepassen om de oude raat naar buiten te werken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.