20-08-2024

Van twee terug naar één broedkamer en de APK-check

Om de uitleg over de volledige raatvernieuwing af te ronden, heb ik vanmiddag de bijen uit de inmiddels broedloze onderbak overgeheveld naar de bovenbak, waarin de moer en het broed zitten. De bovenbak met 5,1 mm kunstraat was tijdens de laatste zomerdracht grotendeels opnieuw uitgebouwd en na de zomerdracht heb ik een raam open broed inclusief koningin verhuisd naar de bovenbak. Hier zijn inmiddels drie ramen broed aangelegd. 

Om het oog op het enigszins vergroten van het broednest heb ik twee lege redelijk nieuwe uitgebouwde ramen tegen het broednest aangehangen, zodat de moer deze nog kan beleggen de komende weken. Het volk zit dus nu op 90% schone raat. Over twee weken zullen we eens kijken naar het resultaat. Ondertussen ga ik beginnen met inwinteren. 

 

Winter APK-check

Voor het inwinteren is het goed om de volken te checken op hun inwinteringssterkte. Nu heb je nog kans om volken te versterken. Dit kun je doen door volken te verenigen of ramen broed en bijen over te hangen naar andere volken. Vanaf nu kun je ook eenvoudig oude moeren vervangen door moeren, die dit jaar geboren zijn. Dit alles helpt bij het overleven tijdens de winterperiode. 

Hoe sterk moet een volk zijn? Hierbij moet je onderscheid maken tussen overjarige volken of volken die je deze zomer hebt opgezet. Die laatste categorie kun je gerust in een zesramer overwinteren. Met een jonge moer erin maken deze grote kans om prima te overleven. 

Overjarige volken moeten zeker meer straatjes bezetten dan een zesramer. Volken dienen nu nog tenmiste acht ramen goed te bezetten. Een dadantkast met grotere ramen moet ook nog 8 ramen bezet hebben, tenzij er sprake is van een late broedaflegger. 

Met deze APK-keuring van je volken verminder je de risico's op wintersterfte.

In de volgende video zie je een jonge broedaflegger van begin juni in een dadantkast.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Cees

    20-08-2024 om 19:34

    Dag Ben,
    Ik heb afgelopen zaterdag kast inspectie gedaan bij mijn volken (3st)
    Ze staan op 2 broed kamers. Bij 2 volken had ik nog 11 en 12 ramen met broed verdeeld over de 2 broedbakken.
    Mijn vraag is. Gaan de bijen straks automatisch naar de 2e broedbak (bovenste bak)? Als het broednest gaat krimpen? Of moet ik de koningin in de bovenste broedbak stoppen met een moer rooster eronder?

    Mvgr Cees

    Dag Cees, na de honingoogst worden de moerroosters weggehaald en die komen pas in het voorjaar eventueel terug. Nooit roosters in de winter gebruiken. Bij het tweebaksimkeren blijven de bijen vertoeven waar de kern van het broednest nu zit. Vaak is dat halverwege de onder- en bovenbak aangezien het broednest nu ook verdeeld zit over de twee bk's. Door de eventuele ruimte boven het broednest wordt daar het wintervoer nu opgeslagen. Groet, Ben

  • Wim van Welzen

    20-08-2024 om 20:33

    Ik zag dat je bij eenbaks imkeren (wat ik ook doe), handig de raatvernieuwing doet door broedkamers als honingkamers te gebruiken. Helaas leer ik dat te laat, want ik heb nu honingkamers op de bakken staan.
    Ik wil toch graag raatvernieuwing doen. Ik heb echter nu geen schone uitgebouwde broedkamerramen. Kan ik nu nog nieuwe niet-uitgebouwde raten op de broedkamers zetten?
    Of kan ik beter wachten tot het voorjaar?
    Alvast dank voor je antwoord.
    Hartelijke groet!

    Ha Wim, in het voorjaar kun je beter werken met 2 lage hk's en pas tijdens de zomerdracht, die vaak beter is dan in het voorjaar kun je als derde hk een bk met kunstraat plaatsen, nadat je tijdens de dracht 1 volle hk hebt afgenomen. Tenzij dat bij jou de voorjaarsrdracht beter is. Groet, Ben
    PS het is niet echt nodig om alle raat te vernieuwen, 3 of 4 ramen per jaar is ook genoeg. Ik heb alleen willen laten zien dat het wel kan.

  • Rutger

    20-08-2024 om 20:57

    Dag Ben,
    Ik heb eind juni een 6 ramer overgehangen in een 11 ramer waarvan nu 10 ramen zijn uitgebouwd en bezet. Nu is het broednest volledig opgeschoven naar de rechterkant van de kast, dus van rechts te beginnen raam voer 3 a 4 ramen broed en de rest allemaal voer. Is dat een probleem voor het inwinteren. En zal ik het niet uitgebouwde raam maar weghalen en opvullen men een geïsoleerd sluitbord.
    Vriendelijke groeten,
    Rutger Mertens.

    Dag Rutger, plaats inderdaad maar een iso sluitbord en schuif de ramen één positie door zodat het broednest meer naar het midden gaat. Hoe komt het dat je kast nu al vol met voer zit? Groet, Ben

  • Erik

    20-08-2024 om 22:30

    Hallo Ben.
    Hoe krijg ik een nu overvolle miniplus met 2 bk nog naar een Spaarkast, misschien gaan ze anders nog zwermen.
    Deze kast op een spaarkast met enkele uitgebouwde ramen, zou dat werken, de miniplus raampjes krijg je anders niet overgezet.
    Dit is mijn nu mijn enige buckfast volk, anders was verenigen wel mogelijk.
    Groeten, Erik

    Dag Erik, bijenvolken bouwen vooral veel raat in de periode waarin ze snel groeien, namelijk het voorjaar. Wacht daarom met de overzetting en winter ze gewoon in op twee randjes miniplus. Dat gaat uitstekend. Zwermen doen ze nu echt niet meer.
    Groet, Ben

  • Gerrit

    21-08-2024 om 19:27

    Hoi Ben,
    Mooi filmpjes weer! Even een vraag over het ronde vlieggat. Is het voor de warmtehuishouding geen nadeel dat hoog in de kast een opening zit? Of wordt deze in de winter dicht gedaan zodat alleen de opening onder bij de vliegplank (gedeeltelijk) open is?
    Groeten, Gerrit

    Ha Gerrit, vaak kitten de bijen die opening grotendeels dicht. Ik draai zelf de opening ook dicht tot op 1 cm. De onderkant sluit ik helemaal door het draaien van de verkleiner.
    ik heb al 2 kasten zonder opening beneden, bevalt goed. Groet, Ben

  • Michel C.

    21-08-2024 om 22:12

    Dag Ben,
    Ik heb ook enkele zesramers. Moet ik nu ook al starten met de inwintering ervan of mag ik daarmee nog wachten tot helemaal eind augustus? Ik stel immers vorig weekend vast dat meerdere zesramers nog 5 à 6 ramen volledig met open en gesloten broed hebben en propvol bijen zitten. Het is me een raadsel hoe ze hun broed kunnen verzorgen en warm houden zonder enige voorraad van voedsel of stuifmeel. Ik wil ze wel als zesramer overwinteren. Wat is jouw advies?
    Beste groeten, Michel C.

    Ha Marcel, ik zou ze nu al 2 kilo suiker geven en eind augustus weer 2 kilo. Daarna in september nog 2 x 2 kilo. Begin maart een pak suikerdeeg geven, want 8 kilo is te weinig om 1 april te halen.Groet, Ben

  • Joost

    22-08-2024 om 09:45

    Dag Ben, Hoeveel kg voer heeft een zesramer nodig om te overwinteren? Heb jij nog een tip om te voorkomen dat het suikerwater vroegtijdig gaat gisten. Mijn ervaring is, dat het binnen een week al bedorven is. Ik gebruik de verhouding 3 op 2 en heb het met zowel koud als heet water geprobeerd.

    Dag Joost, zie ook mijn vorige antwoord hieronder. Je kan 8 kilo gebruiken bij zesramers. Gebruik 1,5 kilo suiker op 1 liter water per week en niet meer dan dat aanmaken. Groet, Ben

  • PimS

    22-08-2024 om 16:17

    Hallo Ben,
    Ik heb twee moer loze volken elk op 1 bak.
    Ik heb 5 weken geleden al eens open broed en eitjes ingehangen maar zonder resultaat. Ze zijn ontzettend wild en stekelig. Elke bak bezet ca 2 raampjes. Dus klein.
    Wat te doen? Afvliegen laten op de andere kasten of de broed bak met bijen verenigen met een goed volk?

    Dag Pim, ik zou ze niet verenigen, want mogelijk zit er toch een moertje in. Je kunt ze beter afslaan op ruime afstand van de andere volken. Groet, Ben

  • Rutger Mertens

    24-08-2024 om 11:33

    Dag Ben,
    Ik heb het niet uitgebouwde raam eruit gehaald en een isoblok geplaatst. Vol voer is veel gezegd maar bijna alle cellen buiten het broednest en best wel wat stuifmeel zijn wel voor 50% gevuld met honing en inverstsuiker. Ben ik te snel geweest met inwinteren of zijn ze mss nog aan het indikken want veel ruimte heeft de koningin niet meer om eitjes te leggen.
    Groetjes Rutger.

    Dag Rutger, normaal gesproken winter je in tussen half augustus en half september. Half september check je of je 14 kilo wintervoer in de kast hebt zitten.
    Als je nu al klaar bent, ben je dus rijkelijk vroeg. Het broednest wordt zo een beetje voortijdig ingeperkt.
    Maar heel veel kwaad kan het niet. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.