19-07-2024

Varroa Check en bijenruimte

Varroa Check en bijenruimte

Op de foto zie je de onderzoekresultaten uit een ander blogbericht naar het algemeen hygienische gedrag van de bijen. Echter om de mijtenpopulatie terug te dringen tot onder de schadedrempelwaarde heb je Varroa Sensitieve Hygiene (VSH) nodig. Dit is meer en anders dan algemene hygiene. De mate van VSH-eigenschappen kun je weer vaststellen aan de hand van broedonderzoek en mijtenonderzoek op de bijen zelf. 

De onderstaande video laat zien hoe je met een Varroa Check schudbeker met ruitenwisservloeistof - als alternatief voor alcohol - de mijtenbesmetting op de bijen kan vaststellen. Ik begin in de video met een uitleg van de wet op de bijenruimte in een bijenkast, daarna volgt de varroacheck. 

Meer info over het eenbaksimkeren en het imkeren op kleine cellen vind je in het imkerboek Natuurlijk(er) en eenvoudiger imkeren. Het Darwiniaans imkeren van Tom Seeley is in beginsel het uitgangspunt van deze methode voor natuurlijker imkeren. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en koninginnenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Ko E

    19-07-2024 om 22:44

    Wat is dat metalen ringetje midden op het sluitbord? Heeft dit nog een functie bij het imkeren?

    Ha Ko, nee geen functie. Dat ringetje zat toevallig op een hergebruikt plaatje triplex. Groet, Ben

  • Irma

    20-07-2024 om 08:57

    Ik heb een zwerm geschept in mei deze heb ik een oxaalzuur behandeling gegeven is het dan nu nodig om weer een bloedloze periode te maken en oxaalzuur behandeling te geven(zomerbehandeling) en dan de winter behandeling of kan de zomerbehandeling overgeslagen worden?

    Dag Irma, kun je nu niet beter Thymovar gebruiken en het volk nu niet broedloos maken? De winterbijen moeten nu namelijk opgebouwd worden.
    Ik zou eerder in de toekomst een zwerm niet behandelen en de zomerbehandeling zeker uitvoeren.

    Mocht je deze zomerbehandeling verantwoord willen overslaan dan moet je met de schudmethode de mijtbesmetting vaststellen. Tot 3% hoef je niet te behandelen. Per 1/9 nogmaals testen. Groet, Ben

  • Glm W

    21-07-2024 om 12:05

    Goedenmiddag.
    Ik begreep dat nieuw raat in hangen na 21juni niet wordt uitgebouwd...
    Groet G

    Dag G, dan heb je dat verkeerd begrepen. Na 21 juni wordt er geen darrenraat meer gebouwd, maar als er veel nectar binnenkomt, bouwen ze prachtig werksterbroed. Groet, Ben

  • Matthijs

    21-07-2024 om 14:03

    Ben nu tweedejaars imker. Vorig jaar heb ik eind van het seizoen Thymovar strips in de twee kasten gelegd. Ik had geen test uitgevoerd, maar dacht dit preventief uit te voeren. Better safe than sorry, was mijn idee. Ze zijn beide goed door de winter gekomen. Zijn preventieve maatregelen aan te raden? Ook indien mogelijk de besmetting mee kan vallen als je daadwerkelijk vooraf test? Wat kan het kwaad om dit te doen? Heb ondertussen 3 kasten en denk er nu aan om op oxaalzuur over te stappen. Heb het idee dat dit effectiever is.

    Dag Matthijs, het is altijd goed en een noodzaak om preventief tegen de mijten te behandelen. Mijtenonderzoek is voor gevorderden die zich met teelt van koninginnen bezig houden. Daarnaast is wel interessant om te zien dat er (grote) verschillen kunnen ontstaan tussen volken.
    Ik adviseer je om gewoon door te gaan met Thymovar. Oxaalzuur is bedoeld om te gebruiken in december wanneer er geen broed meer in de volken zit.
    Start vooral nu met de behandeling! De temperatuur is er goed voor komende week. Groet, Ben

  • Matthijs

    21-07-2024 om 17:41

    Thymovar mag ik toch niet gebruiken als er nog honingkamers op staan? Ofwel eerst moeten kamers afgenomen zijn voordat ik de strips neerleg.

    Dag Matthijs, ja klopt, eerst de hk's eraf en dan snel bestrijden. Groet, Ben

  • Kristel

    21-07-2024 om 19:29

    Goede avond,

    Hartelijk dank Ben voor deze duidelijke uitleg. Naast deze methode zou ik graag varroa willen tellen met een (plak) plaat in de kast. Ik ben beginnend imker. Ik heb de bijen in een zesramer en ga ze volgende week overzetten op een Topkast. Een plaat waar de mijten aan blijven plakken zodat ik ze goed kan tellen, zonder dat ze ervan af vallen bij het uit de kast halen van de plaat, lijkt me ideaal. Ik kan deze plakplaten nergens meer vinden. Weet u/ iemand anders waar ik het kan vinden? Of zou u iets heel anders adviseren? Alvast bedankt!
    Groet, Kristel

    Ha Kristel, die platen worden alleen in de VS verkocht, wij moeten ons behelpen met iets anders. Je kunt de randen van een A3 of A4-vel insmeren met zonnebloemolie of lijnolie. En dan gedurende 3 dagen naar binnen schuiven via de vliegopening. Groet, Ben

  • Annelies

    22-07-2024 om 22:06

    Dag Ben Ik heb mijn kasten behandeld met mierenzuur. In 1 van de kasten zit nog wat honing. Hoelang blijft het mierenzuur aanwezig in de honing?
    Groet Annelies

    Dag Annelies, aangezien mierenzuur van nature in honing voorkomt, is het lastig om aan te geven hoe lang welke concentratie aanwezig blijft. Uit het voorzorgsprincipe kun je deze honing beter niet oogsten en gewoon aan de bijen overlaten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.