08-11-2015

Varroa en koninginnenteelt

Varroa en koninginnenteelt

Iedere dag wordt er weer een warmterecord bijgeschreven. Ook de bijen lieten vanmorgen (zondag 8-11-2015) zien dat ze daar nog steeds van profiteren. Van tijd tot tijd komt er een geel of lichtgeel beladen werkster binnen. De bijen zitten volledig los in de kast en bezetten nog vrijwel de volle breedte van de kast.

Gisteren was er door de groep Zuid Holland een bijeenkomst georganiseerd, die in het licht stond van de varroamijt en de koninginnenteelt. Pim Brascamp (specialist erfelijkheidsleer bij dieren), BartJan Fernhout (VSH-programma Arista) en mijn persoontje mochten een voordracht geven over koninginnenteelt. Ik mocht de KT-praktjk toelichten voor de kleine imker. De laatste ontwikkelingen op het gebied van het onderzoek en de teelt van Varroa Sensitieve Hygienische bijen, zoals geschetst door BartJan, wil ik graag met je delen. De eerste succesvolle stappen zijn de afgelopen 2 jaar gezet. In het buitenland, maar ook in Nederland (zowel bij Carnica- als Buckfast telers) zijn de eerste Single Drone Inseminaties tot stand gebracht om het eventuele Varroa Sensitieve Opruimgedrag binnen het erfelijke materiaal van onze bijen boven water te krijgen. De selectie van de eerste koninginnen afkomstig van raszuivere Carnica- en Buclfastlijnen met 75% of meer van deze eigenschappen (detecteren en vervolgens opruimen van reproducerende mijten in het broed) is een feit.

De volgende stap is het verkrijgen van 100% erfbaarheid van dit opruimgedrag in multidrone koninginnen. De weg, die gegaan moet worden  - voordat darrenvolken met 100% Varroa Specifiek Hygienisch gedrag op de bevruchtingseilanden geplaatst kunnen worden -  is nog lang, toch ziet de toekomst er hoopvol uit.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijen- en koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Annet

    08-11-2015 om 14:19

    Hoi Ben, ik heb erg genoten van je duidelijke en aanschouwelijke verhaal over de koninginnenteelt!! Erg interessant en best wel spannend ook om te doen lijkt me. Bedankt.

  • Stef

    09-11-2015 om 19:24

    Je hebt me in ieder geval erg erg nieuwsgierig gemaakt met je verhaal over de koninginneteelt, dank je wel.

  • Anoniem

    10-11-2015 om 10:30

    mag je een 'is gelijk' teken zetten tussen binnenkomend stuifmeel en aanwezigheid van broed? of algemener: wat zijn de voorwaarden (of triggers) voor het halen van stuifmeel en welke conclusies mag je hieraan verbinden?

  • Ben SdC

    10-11-2015 om 11:25

    De uiteindelijke 'bestemming' van de haalbij wordt bepaald in het larvale stadium. De kwaliteit van de voedersappen, die de bij als larve eet, zijn uiteindelijk mede bepalend voor de promotie tot vliegbij en de keuze in nectar- of stuifmeelhaalster (of beide). De haalbij is dus in feite voorgeprogrammeerd (door voedersap en het juvenielhormoon) in zijn haalgedrag. De aanwezigheid van open broed werkt wel stimulerend op het halen van stuifmeel en nectar. Maar zonder aanwezigheid van open broed wordt er toch - indien er bloemen zijn - wel iets stuifmeel en nectar verzameld. Open broed en de hoeveelheid reservevoer heeft dus invloed op de mate waarin bijen voer verzamelen. Vandaar het grote verschil in haaldrift tussen nu (en 15 graden) en in het vroege voorjaar (en 15 graden).
    In het voorjaar zijn de reserves aan bijenbrood vrijwel uitgeput en is er veel open broed.
    Conclusie: af en toe stuifmeel halen wil niet zeggen dat er open broed is, maar veel stuifmeel halen wil wel zeggen dat de reserves aan stuifmeel uitgeput zijn en/of er veel open broed aanwezig is.
    Na een paar dagen slecht weer, zie je ze vaak massaal de achterstand inhalen!

  • Anoniem

    10-11-2015 om 12:47

    bedankt, duidelijk.

    bijen die stuifmeel gehaald hebben zijn gemakkelijk te herkennen, is het ook mogelijk om de bijen met een andere bestemming (water, nectar, propolis) te herkennen? en hoe halers (rovers)?

  • Ben SdC

    10-11-2015 om 15:25

    Water en nectar transport loopt via de maag, is daarom niet zichtbaar. Kithars verzamelen ze net als stuifmeel aan de korfjes van de achterpoten en is dus zichtbaar vanwege de kleur en glans. Propolis wordt niet verzameld, maar door de bijen gemaakt van kithars. Rovers zijn te herkennen aan hun vlieggedrag.
    Dit zijn allemaal aspecten voor de basiscursus bijen houden, dus meld je aan bij 1 van de vele cursussen, die binnenkort gaan lopen! Boeiende hobby!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.