05-07-2018

Varroabestrijding met Api Life Var

Veel imkers gebruiken mierenzuur, zowel via een kortstondige behandeling (sponsdoek) of via een langdurige behandeling (Liebig dispenser), pas vooral geen mierenzuur onder de huidige weersomstandigheden (> 26 graden) toe, datzelfde geldt voor Thymovar. Beide middelen schaden het broed bij hoge temperaturen.

Api Life Var mag niet gebruikt worden bij een temperatuur van 30 graden of hoger, dus deze week NIET toepassen!

Met het herhaalde gebruik van dezelfde middelen loop je kans dat de varroamijten resistent worden tegen dat middel. In Italie heeft men al resistentie geconstateerd tegen Apiguard. Het is goed om van tijd tot tijd iets nieuws te gebruiken. Api Life Var is zo'n nieuw product. Het past in de hoek van de meer natuurlijke en softe middelen, zoals Thymovar en Hive Clean (nu VarroMed). Op deze video leg ik het gebruik uit, dat bestaat uit het drie keer toepassen van het middel, waarbij er wekelijks gewisseld moet worden.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • hero

    06-07-2018 om 21:42

    dag Ben, ik heb een nateelt van 4 zustermoers, 1 daarvan heeft dagelijks veel kalkbroedlarven, waarschijnlijk kan ik deze moer beter vervangen? gezien wat jij daar eens over zei, ook heb ik een koningineaflegger deze moer heb ik weer terug gegeven aan haar oude volk, na 11 dagen controle was ze weer aangenomen maar er was geen broed of eitjes in het volk? toen ik haar uit de koningineaflegger haalde zat er jong broed en eitjes in haar volkje. moet er bij vertellen dat ook deze moer te veel kalkbroed bezat, vreemd eigelijk , heb vele jaren geen kalkbroed gezien in mijn volken, maar dit jaar? groet hero.

  • Ben de blogger

    06-07-2018 om 22:38

    Hero, kalkbroed kan in het voorjaar nog wel eens overgaan. Maar mocht je het in de zomer nog tegen komen, dan zou ik zeker de moer vervangen.
    Sommige overjarige moeren stoppen in deze tijd wel eens met leggen, het gebrek aan verse nectar zorgt voor de tijdelijke broedstop. Groet, Ben

  • Mathijs

    07-07-2018 om 21:00

    Dag Ben,
    Ik dacht gelezen te hebben dat Api Life Var niet is toegestaan in Nederland als bestrijdingsmiddel tegen varroa. Wat weet jij hiervan?
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    09-07-2018 om 10:41

    Mathijs, inderdaad niet in NL. Maar wel in Duitsland, Oostenrijk en Italie en 35 USA-landen. Blijkbaar te veel rompslomp om toelating aan te vragen. Dus........ gewoon gebruiken. Zeer effectief. Groet Ben

  • Nathalie

    10-07-2018 om 08:40

    Hoi ben, wanneer haal je de honing weg?

  • Mathijs

    10-07-2018 om 10:28

    Dag Ben,
    Dit vind ik dan wel raar. Omdat dit middel ook gebruikt zou mogen worden in de biologische imkerij vinden mensen het toegelaten om het te gebruiken in Nederland zonder dat het officieel is toegelaten (het is hier ook te koop). Maar op het moment dat imkers in Duitsland chemische middelen gaan halen die daar wel zijn toegelaten, maar hier niet, dan mag het ineens niet en vinden we het niet kunnen.
    En zowel chemische als thymol producten komen in de was terecht, het is dan ook niet gek dat ik slechte verhalen over over producten met thymol (vorig jaar rook met gesmolten was nog dagen nar de thymovar). Nou zijn die chemische middelen altijd erger en ongezonder. Maar goed.
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    10-07-2018 om 21:21

    Nathalie, meestal in de laatste helft van juli.
    Groet,
    Ben

  • Erik

    17-07-2018 om 09:24

    Dag Ben, in België is Varromed nog zeer moeilijk te vinden. Hoe zit het in Nederland? Is Varromed daar al verkrijgbaar? In België zou Varromed enkel te verkrijgen zijn in een apotheek. Heb je ook een idee van de prijs daar?

  • Ben de blogger

    17-07-2018 om 09:33

    Erik, Varromed is hier volop verkrijgbaar hier. Zowel in de traditionele bijenwinkels als via webshops. De prijs is 29.90. Wel duurder, mogelijk vanwege de europese toelating. Groet Ben

  • Wilma

    17-07-2018 om 11:42

    Hoi ben,

    Een vraagje, zou ik apilife ook in een tbh kunnen gebruiken?
    Zou ik de strip onderin kunnen leggen?

    Gr.w

  • Ben de blogger

    17-07-2018 om 12:11

    Wilma, ik zou het niet doen omdat de damp waarschijnlijk onderin de TBH blijft hangen en onvoldoende tussen de raten komt.
    Ik behandel altijd met Hive Clean en nu met VarroMed. Maar het kan ook met 2 halve Thymovar plaatjes aan een ijzerdraadje van 10 tot 15 cm aan een toplat tegen de beide buitenste raten met broed. Dat lukt niet met api life var want de plaatjes zijn heel erg breekbaar en zacht. Groet Ben

  • J.moret

    17-07-2018 om 14:04

    Dag Ben,
    Heb vandaag ook Apilife var op de Bijenmarkt gekocht, kreeg daar te horen 2e keer na 10 dagen, waarom doe jij het 3 keer ? Waar ik verder van geschrokken ben is het feit dat er ook weer chemische middelen op de markt verkrijgbaar zijn. Zelfs het omstreden Apistan is gewoon weer verkrijgbaar Heeft het Bijenhuis (NBV) niet een een voorbeeldfunctie hierin. Zeker na alle publiciteit over sjoemelwas en de foute Neonicotinoiden in de landbouw lijkt het mij toch niet de bedoeling dat we fluvalinaat gaan gebruiken, dit tast toch net zo goed het zenuwstelsel van o.a. insecten aan en komt toch in de was?

  • Ben de blogger

    17-07-2018 om 17:03

    J, indien je de gebruiksvoorschriften van de producent leest, dan is het advies 3x een week behandelen. Ook andere toepassingsvideo's geven hetzelfde advies. Ook op de verpakking kun je dit advies uit het Italiaans afleiden. De laatste dosering mag je zelfs langer laten liggen. Mijn ervaring is dat de bijen het preparaat dan weg knagen.
    Mocht je op basis van mijtenonderzoek via bemonstering een geringe besmetting vaststellen, dan kun je kiezen voor een lichtere bestrijding.

    Ik betreur het ook dat er nog steeds chemische middelen verkocht en gebruikt worden. Helaas helpen verkoopverboden weinig. De imkers zouden zelf moeten kiezen voor duurzaamheid. Voorlichting blijft dus belangrijk. Groet, Ben

  • Hans

    20-07-2018 om 18:58

    Ik heb nog geen zomer behandeling uitgevoerd ivm het warme weer.
    Hallo Ben,
    Vorig jaar mierenzuur gebruikt, is me slecht bevallen bijen komen massaal uit de kast en dood broed ondanks gebruik van een afstand houder tussen toplatten en verdamper, ik heb de behandeling toen ook afgebroken.
    Ik heb nu Varromed aangeschaft maar is het wel verstandig om dat met deze hoge temp. toe te passen? is er nog een ander alternatief met dit extreme weer of gewoon maar uitstellen?

  • Ben de blogger

    21-07-2018 om 11:02

    Hans, ik heb net de toepassingsvoorschriften gelezen, maar er lijkt geen belemmering te zijn bij hogere temperaturen. Wel moet de hk verwijderd zijn. Er wordt aangeraden de vloeistof op te warmen tot 25 tot 35 graden voor het gebruik. Beetje vreemd is dat wel want je moet de fles bewaren bij een temp beneden de 25 graden. Vooral 's avonds toepassen dan verdeelt het zich goed over alle bijen. Tussentijds geen ramen inspecteren. Groet Ben

  • Thea

    21-07-2018 om 14:04

    hoi Ben, In de bijsluiter van varromed staat , dat het belangrijk is ,om de hoeveelheid bijen in een kast te weten i.v.m. de dosering.. Hoe bereken je dat ? Doei, Thea

    Thea, ik zou de volgende doseringen aanhouden:
    - 15 ml bij een 2-rands miniplus kastje of een 6-raams spaarkast
    - 30 ml bij een 1-baks spaarkast met 10 of 11 bezette ramen of een 8-raams Dadant kast
    - 45 ml bij een 2-baks spaarkast met 20 bezette ramen of een 12-raams Dadantkast. Drie keer om de 6 dagen toepassen. Groet, Ben

  • Theo

    21-07-2018 om 21:22

    Ben, ik las dat de houdbaarheid van varromed 1 maand na openen staat. Bij hive clean was dat een half jaar. Is dit aangepast vanwege nieuwe samenstelling en aangemerkt als medicijn en dat men dat er dan wel op moet zetten? Maar is t gewoon te gebruiken tot half jaar na openen?

    En is de hoeveelheid die je geeft niet hetzelfde als bij hiveclean? Gewoon over de straatjes druppelen zoals jij ook doet met hive clean in een van je filmpjes?

    Groet Theo

  • Thea

    21-07-2018 om 22:16

    het staat in de bijsluiter, Theo. Zie het antwoord van Ben aan mij., Thea

  • Ben de blogger

    21-07-2018 om 22:26

    Theo en Thea, de dosering lijkt op die van oxaalzuur tijdens de winterbehandeling. De houdbaarheid is 1 maand, dus zou ik het net meer gebruiken in december.
    Bovendien kun je met een halve liter fles slechts 5 normale volken behandelen, dan de fles is ook nagenoeg leeg. Groet, Ben

  • Sjef

    22-07-2018 om 20:37

    Dag Ben,
    Vanwege de hoge temperaturen heb ik nu voor de tweede keer alle ramen besproeid met 15% melkzuur. Over 7 dagen wil ik voorlopig de laatste behandeling doen.
    Waarom wordt melkzuur eigenlijk niet als bestrijdingsmiddel genoemd.
    Groet Sjef

  • Henk Postma

    22-07-2018 om 21:18

    Hallo Ben, is deze verpakking ook voldoende voor een 12 raams Dadant kast of heb ik meer nodig?

  • Ben de blogger

    22-07-2018 om 22:01

    Sjef, melkzuur wordt specifiek in Duitsland gebruikt. Wij sproeien eventueel met een ixaalzuurwateroplossing.
    Henk, de dosering van api life var is hetzelfde voor dadantkasten.

  • Peter

    23-07-2018 om 10:22

    De VarroMed is meestal maar € 26,95 o.a. bij de Imkershop. https://imkershop.nl/varroa-bestrijding/1436-varromed-555ml.html

  • hero

    23-07-2018 om 13:19

    Beste ben, een gehele andere vraag, mijn volken vliegen in de vroege morgen als gekken ,tot 10 uur dan is het weer gebeurt,volgens mij halen ze stuifmeel van het mais, op google kan ik geen informatie vinden of mais nectar klieren bezit? Vliegen jou volken ook op de vermelde tijdstip? Misschien heb jij een idee van de drachtbron, met zonnige en warme groet hero.

  • Ben de blogger

    23-07-2018 om 18:56

    Hero, maïs geeft geen nectar, wel stuifmeel, overigens matig van kwaliteit voor de bijen. Ik vermoed dat de bijen op honingdauw vliegen. Honingdauw wordt gemaakt door o.a. bladluizen. Vanwege de aanhoudende warmte doen de luizen het goed en oogsten de bijen
    de zoete uitscheiding van de luizen. Het is overigens ook plantensap. De honing is zeer aromatisch en donker. Ik zie deze honing ook in mijn raten terug. Waarschijnlijk vormt de uitscheiding zich in de nacht en halen de bijen het direct op. Groet Ben

  • hero

    24-07-2018 om 06:28

    Bedankt voor je antwoord ben, ik ga een maand in Oostenrijk werken, kan ik nu een paar kilo droge kristalsuiker op de volken zetten,? Of zou je met suikerwater gaan werken, denk dat ze het suikerwater op gaan slaan in de honingkamer, tussen de bladhoning? Dit geldt niet voor mijn afleggers natuurlijk, wat is wijs in dit geval,groet hero.

  • Ben de blogger

    24-07-2018 om 08:44

    Hero, ik zou gewoon een inschatting maken van de honingvoorraad. Is dit meer dan 6 tot 8 kilo, dan hoef je nu niet bij te voeren. Want wat je nu ook geeft, het komt deels bij de honing terecht. Je kunt ook eerst de volle honingramen of de hele hk eraf halen en dan 5 kilo suiker voeren in opgeloste vorm.
    De minste risico neem je met een pak suikerdeeg van 2,5 kg.
    Groet Ben

  • Henny

    24-07-2018 om 08:45

    Dag Ben,
    Even weer terug naar de Apilife Var.
    Ik zie op een Engelse website dat je Apilife Var beter niet kunt gebruiken in Polystyrene kasten, omdat dit weg smelt hierdoor. Ik denk dat een waarschuwing hier op zijn plaats is. Ik heb zojuist hier Apilife Var besteld, is daar in de aanbieding voor de halve prijs vanwege verlopende houdbaarheidsdatum.
    Overigens zie ik steeds op verschillende sites dat men 4 behandelingen van 7 dagen adviseert en ook lees ik dat als je 2 broedbakken hebt dat men het tussen de 2 bakken inlegt vanwege de betere verspreiding. Hoe sta jij daarin, heb je daar ervaring mee?

    DO NOT USE WITH POLYSTYRENE HIVES - it melts polystyrene.
    https://www.beckysbeesonlineshop.co.uk/apilife-var-878-p.asp

  • Ben de blogger

    24-07-2018 om 09:21

    Henny, de officiële voorlichtingsvideo van de producent Vita Europe spreekt ook over 3 behandelingen! Zeker niet tussen 2 bk's plaatsen want het mag geen contact hebben met het broed.
    Vorig jaar 8 volken in polystyreenkasten behandeld, geen schade! Het middel bevat tymol, geen zuren. Groet Ben

  • I.B.

    24-07-2018 om 13:18

    Ben, Moet je net als bij mierenzuur de schuifla onder de kamers plaatsen?

  • Ben de blogger

    24-07-2018 om 15:25

    I.B., ja.

  • nathalie

    25-07-2018 om 22:20

    Hoi Ben,
    Ik had in de planning om deze week de bijen met thymovar te behandelen. Ik heb na de zomerhoning, bijgevoerd met 6 liter suikerwater en gisteren gekeken, volken zien er prachtig uit. Maar het is te heet voor de behandeling en ik ga een maand weg, kom 25 augustus pas terug. Wat is wijsheid?

  • Ben de blogger

    25-07-2018 om 22:33

    Nathalie, misschien een collega-imker vragen de bestrijding uit te voeren zodra het minder dan 26 graden is? Anders zou ik wachten, nu en komende week is het te heet. Groet, Ben

  • Eric

    27-07-2018 om 20:21

    Waarom is de buitentemperatuur van belang bij het behandelen met mierenzuur. In de kast is de temperatuur toch redelijk constant zeker als je een goed geïsoleerde deksel gebruikt.


    Eric, het binnenklimaat van de kast is sterk afhankelijk van de omstandigheden buiten. De bijenkast staat in een open verbinding met buiten, dus bij hoge buitentemperaturen (boven de 25 graden) kun je beter geen Thymol of Mierenzuur toepassen. Een hoge luchtvochtigheid werkt juist remmend op de behandeling. Groet, Ben

  • Karen

    03-08-2018 om 12:37

    Het is nog steeds erg warm en heb apilife var ook nog niet gebruikt, wel in huis, Wij gaan op vakantie en zijn 7 september weer thuis, ik neem aan dat tijdens de behandeling die ik na mijn vakantie pas kan doen niet ook kan bijvoeren?

  • Ben de blogger

    03-08-2018 om 12:44

    Karen, jawel dat gaat wel. Je legt de 4 stukjes in de 4 hoeken van de kast (op de rand van het broednest). Dan blijft de omgeving van het voergat vrij van geuren. Mocht je interne voerbakken gebruiken dan 2 plaatjes toepassen aan de andere kant de voerbak. Groet Ben

  • Karen

    03-08-2018 om 18:00

    Dank voor je snelle reactie en ook dank voor alle blogs, ik heb er veel aan als beginner

  • Sandra

    06-08-2018 om 18:08

    Hallo Ben, ik ben een beginnende imker en heb 1 kast met bijen. De verpakking van VarroMed is daarvoor aan de grote kant, kan ik het verdelen in kleinere portie's en het invriezen?

  • Ben de blogger

    07-08-2018 om 12:08

    Sandra, ik denk niet dat invriezen een oplossing is. Ik zou API live var of apiguard gaan gebruiken, dat kun je per stuk kopen. Ook bijvriendelijk. Groet Ben

  • Hervé

    10-08-2019 om 11:53

    Hoi Ben,

    Ik som nog enkele vragen op ivm Apilife Var.
    Ik heb een jong volkje. Zit nu aan 2e week behandeling Apilife Var...

    - Ze beginnen al meteen na het plaatsen de vier stukjes af te knabbelen en af te breken. Tegen de 7e dag zijn alle vier stukje weg. Is dit ok?
    - Ik las 4 weken behandelen ook aangeraden is, kan dit kwaad?
    - Omdat het om een jonge kolonie gaat voeder ik om de 2 weken 1/2 kg suikeroplossing. Blijf ik dit doen ook tijdens de behandeling? Of beter na de 4 weken bijv. 2 kg ineens bij te voederen ipv de periodieke?
    - Zou deze 4 weken Apilife Var behandeling volstaan als enkele en laatste behandeling voor het winterbroed? Laatse maal 22/08 aanbrengen.
    - Als winterbehandeling tijdens de broedloze periode zou ik oxaalzuur sublimatie toepassen, wat is uw advies hierover?
    Alvast bedankt!!
    Groeten,
    Hervé

    Hervé, een jong volk heeft meestal niet zo veel mijten vanwege de beperkte broedomvang. Daarom zou ik niet gaan voor 4 behandelen, maar hooguit 3. Bij mij vreten ze de ApiLifeVar ook weg, ik heb er al kleine stukjes jute of katoen onder gelegd, dat helpt wel.
    Ik zou een 2,5 kg pak suikerdeeg op het voergat leggen. 1 pond suiker in de 2 weken is te weinig. Eind augustus echt beginnen in te winteren.
    Wanneer je weinig volken hebt, zou ik voor de eenvoudige en minder gevaarlijke toepassing van oxaalzuursuikeroplossing druppelen gaan. Groet, Ben

  • Hervé

    13-08-2019 om 10:41

    Bedankt Ben voor jouw snelle antwoord en alle info!

    Groeten

  • Weckx Andre

    30-08-2021 om 12:27

    Ben Belgische imker net over de grens (vallkenswaard)
    Waar kan ik in Nederland ApiLife Var kopen?
    Dank bij voorbaat.
    grtjes

    Ha Andre,
    Via https://www.soin-et-nature.com/nl/4143-apilife-var-1-zak-chips-2.html
    Groet, Ben

  • Tina Kuipers

    04-10-2022 om 19:21

    Door omstandigheden ben ik laat met inwinteren en toedienen Apilife-var.
    Nu 1 x Apilife-var gebruikt, ik zie eigenlijk geen mijten.

    Kan ik nog 2 x Apilife-var toedienen of is het daar nu te laat voor in het seizoen?

    Ha Tina, dit is echt te laat dus zinloos om nog een 2e keer te bestrijden. Trouwens als er geen mijten na de 1e behandeling dan zal het wel meevallen met de besmetting. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.