23-07-2024

varroabestrijding met ApiLifeVar

varroabestrijding met ApiLifeVar

Middelen als Thymovar en Apiguard worden toegepast als blokbehandeling, dat geldt ook voor ApiLifeVar. Al deze producten zijn gebaseerd op Tijmolie (niet op mierenzuur zoals ik onterecht in de video opmerk). Echter Thymovar wordt 6 weken toegepast, Apiguard 4 weken en ApiLifeVar 3 weken. Met een verkorte dubbele behandeling in de tweede helft van juli van in totaal twee weken kun je dus aansluitend redelijk schoon met je bijenvolken naar de heidedracht of de reuzespringbasemien, voorzover je daarvoor toestemming hebt.

Veel gemeenten verlenen geen vergunningen meer voor het plaatsen van bijenvolken vanwege het onterecht genoemde gevaar van voedselconcurrentie voor de wilde bijen. Die concurrentie speelt wel, maar hooguit tot een afstand van ongeveer 500 meter, daarbuiten zul je veel minder honingbijen vinden en meer solitaire bijen. Daarnaast vormen onze honingbijen een onmisbare voedselbron voor andere insecten en vogels, die zullen ze missen gezien de achtergang van de andere insecten. 

Na terugkomst begin september van de heide kun je nogmaals een derde varroabehandeling geven. Het is van belang op te merken dat deze variant van Tijmolie wel een Europese toelating heeft, echter niet in Nederland. Om het makkelijk te maken bepaalt ieder land zijn eigen toelatingsbeleid. 

In de onderstaande video neem ik de raathoning uit de boomstamkast weg en plaats vervolgens de ApiLifeVar blokjes om de mijtenpopulatie terug te dringen tot onder de schadedrempel. 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Peter van den Berg

    23-07-2024 om 12:43

    Is een heel gekloot zo,n kast of niet

    Groet peter.

    Dag Peter, dat valt reuze mee. Je moet een beetje met geduld en liefde werken. Het is een mooie kijkkast en niet bedoeld voor het grote productiewerk. Groet, Ben

  • Chiel

    23-07-2024 om 12:53

    ApiLifeVar is een middel wat niet goedegekeurd is voor gebruik in Nederland. Het is daarom de vraag of je dit moet willen gebruiken.

    Dag Chiel, jouw opmerking staat ook in het blogbericht. Volgens mij heeft dit Italiaanse product wel een Europese goedkeuring en naar mijn ervaring werkt het goed. In Duitsland wordt het ook gepromoot. Wat de implicaties zijn van Europese goedkeuring en geen NL-goedkeuring is mij niet geheel duidelijk. Groet, Ben

  • Ina Hobbelink Doorduin

    23-07-2024 om 13:52

    Geachte Ben wat een prachtige bomenbijenkast en wat een geduldige, liefdevolle lesse geef je ons. Hartelijk bedankt en succes in die mooie omgeving daar. Licht op je pad, hartegroet, Inannah

    Dank je Ina, groet van Ben

  • Anita Zwart

    23-07-2024 om 14:15

    Dag Ben, al een paar weken heb ik een zwerm in de boomstamkast. Hoe vind jij het werken hiermee? Ik moet erg wennen aan het goed hangen van de ramen, ik vind ze wiebelig Ook vind ik het deksel lastig sluiten, er blijft een spleet over aan beide kanten waar de bijen ook naar binnen kropen. Dit dicht gemaakt. Behandel jij de kast zelf met iets als deze het hele jaar buiten staat? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.
    Groeten, Anita
    Drenthe

    Dag Anita, ik ben er inmiddels aan gewend en door het propolis blijven de oortjes van de ramen beter liggen. Ik heb een extra binnenlatje aangebracht en de leverancier geadviseerd een derde scharnier en sluiting in het midden erbij te plaatsen, zodat kiervorming tegengegaan wordt. De kast aan de buitenkant behandelen is in ons wisselvallige klimaat ook een must. Ik heb de buitenkant behandeld met lijnolie. Groet, Ben

  • Marcel Elshout

    23-07-2024 om 20:45

    Prachtige boomkast geweldig ook voor educatiedoeleinden en eventuele hartjes raathoning . Waar is zo'n boombijenhuisverblijf te bestellen. Prachtig informatief , inclusief bloemrijke omgeving.

    Dag Marcel, informeer maar eens bij de voormalige NBV winkel oftewel het Bijenhuis. Groet, Ben

  • J El

    23-07-2024 om 22:52

    Dag Ben,
    Ik wil dit jaar bij al mijn volken de pintest uit gaan voeren. Dan krijg ik een beeld van hoe het er bij mij voorstaat wat betreft de algemene hygiëne. Weet jij waar ik een setje voor de pintest kan kopen?

    Dag J, ik heb een 10-naalds kam door mijn zoon laten maken. Maar voor die tijd gebruikte ik gewoon een kurkje met daardoor heen een insectennaald nummer 2. Ff testen want je moet net de bodem van de cel raken. Vervolgens 5 x 10 cellen aanprikken en na 6 uur checken op openen van de cellen. Voor een betrouwbare uitslag moet je eigenlijk 2 x per volk per seizoen doen. Pas op! Het resultaat slaat op algemene hygiene en niet op VSH. Groet, Ben

  • J El

    23-07-2024 om 23:10

    Dag Ben,
    Bedankt voor je antwoord, nog een vervolgvraag. Moet er tussen de 1e en 2e pintest nog een interval zitten, of kan de 2e pintest binnen een week na de 1e pintest?

    Dag J.,
    Toch wat langer want de (dracht)omstandigheden moeten anders zijn. Doe het nu een keer en volgend jaar twee keer? Groet, Ben

  • Miel

    24-07-2024 om 16:28

    Hoi Ben,

    Ik zou graag op korte termijn de honing kamer van de bijenkast willen afnemen en beginnen met de apiguard behandeling.
    Nu heb ik al diverse malen meegemaakt dat de bijen alle kamers aan elkaar vast hebben gebouwd. Dit zorgt uiteraard voor veel agressie. Is een manier om dit tegen te gaan? Bedankt alvast!

    Ha Miel, klopt het dat je Sebergerkasten hebt? Tijdens het lesgeven merk ik dat veel cursisten hier ook last van hebben. Ik veronderstel dat de afstand iets te klein is tussen onderbak en bovenbak.

    Je kunt twee dingen veranderen. Het is de bedoeling dat je de afstandsrepen vast schroeft in de houten latjes en het styropor. Desnoods vastlijmen. Dit voorkomt het omhoog komen van de ramen. Ten tweede kun je overwegen om zuurvrije vaseline op de randen van de bakken te smeren, zodat ze minder vast aan elkaar komen te zitten. Groet, Ben

  • Anton vV

    25-07-2024 om 11:14

    Hoi Ben, waarom doe je de raathoning even in de diepvries? En hoe lang laat je deze erin?
    Gr. Anton

    Ha Anton, als voorzorgsmaatregel. Wasmotlarven leggen in de zomer eitjes in de randen van de raampjes. Die zie je niet met het blote oog. Daarom kun je beter geoogste raathoning tenminste 48 uur diepvriezer, zodat eventuele eitjes dood gaan. Groet, Ben

  • Miel

    26-07-2024 om 00:38

    Dank voor je reactie! Ik heb inderdaad Segerbergerkasten. Jammer dat het ontwerp blijkbaar gewoon minder is. Bedankt voor de tips en zal deze zeker meenemen! :)

    Mvg Miel

    Dag Miel, het Duitse ontwerp was bedoeld voor Duits Normaalmaat ramen, die zijn net iets anders dan Simplex. Dat latje en de afstandsreep is de conversie naar NL simplex. Met degelijk vastschroeven moet je probleem grotendeels verholpen zijn. groet van Ben

  • Joost

    08-08-2024 om 19:13

    Hoi Ben ik ben nu 3 jaar imker en dit jaar heb ik mijn bijenvolken voor de eerste keer met mieremzuur behandeld, andere jaren gebruikte ik thymovar.

    Ik heb een aantal liebig dispenser aangeschaft en een fles mierenzuur 85%. Ik heb de volken behandeld met de hoeveelheden die aangegeven zijn op het papiertje en het papiertje heb ik op maat gemaakt zoals aangegeven.

    Ik ben dinsdagavond begonnen woensdagmiddag was er een derde uiten vanavond (donderdag) waren alle dispenser al leeg op een paar na.

    Hier in zeeland gaven ze vanaf woensdagtot zaterdag 23 tot 25 graden afik dacht dat moet mooi lukken echter is het woensdag en donderdag gewoon 27 graden geworden. Ik denk dat dit de reden is waarom het zo snel is gegaan ik had de grootte van het spons papier aangehouden van 20-25 graden echter had ik beter 25-30 aan kunnen houden.

    Volken op 1 BK hebben nu 75 mm in 2 dagen gekregen en volken op 2 BKs 100 mm.

    Wat kan ik nu het beste doen?

    Gewoon zo laten of nog een keer de behandeling uitvoeren (eventueel met minder mierenzuur) maar dan het spons papiertje heel wat kleiner maken?

    Dag Joost, waarom ben je met mierenzuur begonnen? Je ervaart hier het nadeel van mierenzuur en de dispenser. Veel te veel variabelen. Ik zou het hierbij laten en over een week controleren of de moeren nog aan de leg zijn. Je kunt altijd nog de mijtenval gedurende 5 dagen begin september tellen. Bij minder dan 10 per dag niets doen en in december oxalen. Groet, Ben

  • Joost

    08-08-2024 om 20:04

    Bedankt Ben voor het snelle antwoord. Ik hoopdat de schade meevalt. Gelukkig had ik er houtjes van 2.5cm tussen gelegd en zat er met de meeste volken een lekkere dikke krans voer aan de boven in de ramen.

    De reden waarom ik met mierenzuur ben begonnen is omdat mijn collega imker op de bijenstand iets minder sterfte had dan mij afgelopen jaar. En omdat er best nog wat dracht is hier (en zo de magere honing opbrengst van dit jaar nog een beetje te compenseren) , vorig jaar heb ik voor de laatste keer eind juli de honing er af gehaald en nu heb ik op de ene bijenstand maandag de honing er af gehaald en begonnen met behandelen op de andere bijenstand haal ik 16 augustus de honing er af en ga dan behandelen. Zo kan ik eind augustus beginnen met inwinteren als ik thymovar had gebruikt zou ik pas rond 10 september kunnen beginnen.

    Ha Joost, thymovar en inwinteren kun je tegelijkertijd doen. Halve plaatjes achterin en voergat aan de voorkant. De beste manier om wintersterfte tegen te gaan, is om de behandeling in de 2e helft van juli te beginnen. Tweede helft augustus beginnen is te laat. Het broed zit vaak vol met mijten. Groet van Ben

  • Dieter

    26-08-2024 om 22:11

    Ben,

    Ik ben mijn eenbakskasten momenteel aan het inwinteren en aan het behandelen met thymovar. Onder sommige kasten staat deels gevulde honingkamer (die ik tot voorjaar laat staan)
    Hetgeen me in de handleiding van thymovar niet duidelijk is:
    Als de honingramen in het voorjaar leeg zijn, mag ik ze dan terug gebruiken voor het volgende seizoen voor de honingoogst, of zitten er resten thymovar in de ramen waardoor ik deze best in voorjaar omsmelt en nieuwe ramen gebruik?

    Mvg Dieter

    Ha Dieter, die hk met ramen kun je gerust het komende jaar weer gebruiken. De residuen zijn verwaarloosbaar gering blijkt uit onderzoeken van de honing die uit de oude ramen gewonnen werd.Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.