06-09-2023

Varroabestrijding tijdens hittegolven en inwinteren

In de onderstaande video vul ik overdag de voerbak. Aangezien deze bijenstand midden in een natuurgebied ligt, kan dit verder geen kwaad. Doe je dit echter overdag in je eigen achtertuin dan kan dit resulteren in een gigantische hoeveelheid speurbijen, die erop uitgestuurd worden om de onverwachtse drachtbron aan glucose en fructose op te sporen. Via de bekende rondedans worden ze daartoe aangezet. Zonder de richting van de drachtbron te kennen, zoeken ze in een straal van 100 meter rondom de kast naar het lekkers. Daarbij komen ze ongetwijfeld ook bij de buren en zullen zelfs rond de ramen en deuren op zoek gaan. Dit kun je voorkomen dat vooral tegen de avondschemering te gaan voeren. De buren zitten dan vaak binnen en de speurbijen gaan niet meer naar buiten. 

Een ander actueel fenomeen is de varroabestrijding. Ik krijg nog veel vragen over de varroabestrijding waaruit blijkt dat de varroabestrijding niet tijdig (genoeg) is begonnen. Het beste tijdstip om te beginnen, is echt voor het einde van de maand juli, zodat je in de tweede helft van augustus kunt afronden. Toch zijn er nog imkers die bezig zijn met de bestrijding of soms nog met de tweede behandeling moeten beginnen. Bij de huidige weersomstandigheden met 30 graden op de teller kun je dit beter achterwege laten. Zit je al in de tweede week van je tweede dosering dan is de vrees voor broed- en bijensterfte niet meer nodig, maar nu nog beginnen met de tweede behandeling kan je volk ineen doen storten. Een uitzondering geldt voor VarroMed, dit kan volgens de producent ook nog bij 30 graden toegepast worden. Ga vooral niet experimenteren met een mix van verschillende middelen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Remco

    06-09-2023 om 16:44

    Hoi Ben, dankjewel voor dit bericht!

  • Gerrit

    06-09-2023 om 16:57

    Hoi Ben,
    Heel mooi filmpje van een heel mooi volk!
    Even een vraag over dracht. Tegenover mijn bijenstand staat 2,5 Ha lucerne dat nu begint te bloeien. Is lucerne vergelijkbaar met klaver mbt dracht voor bijen?
    Groet Gerrit

    ha Gerrit, luzerne op kleigrond en boven de 25 graden is een zeer goede drachtplant.Op zandgrond hoef je er niets van te verwachten. Groet, Ben

  • Dennis

    06-09-2023 om 17:45

    Hai Ben,
    Ik heb gelukkig goed kunnen bestrijden en heb mijn volken (gesloten) broedloos ( door tijdelijke moer verwijdering )gemaakt. Daarna oxaal verdampt.
    Blijkt zeer succesvol.
    Andere vraag: ik heb een jong (kernvolkje)met Buckfast F0 moer op 7 a 8 simplex ramen. Het lijkt sterk genoeg maar zou liever op zeker spelen. Ik heb nog 5 sterke volken. Hoe kan ik het kleine volkje het best versterken?
    Ik denk zelf aan het afslaan van een gesloten broedraam van een ander volk en het ertussen plaatsen.
    Groet,
    Dennis

    Ha Dennis, het versterken met een raam gesloten broed zonder opzittende bijen is inderdaad een prima oplossing. Groet, Ben

  • sanne hoddenbagh de koeijer

    06-09-2023 om 18:02

    Ben ik heb een heel andere vraag.
    Ben het is het grote probleem van deze tijd.
    Wat doe jij tegen de hoornaars?
    Het gaat de gehele mensheid aan.
    We moeten er allemaal voor gaan.
    Maar wat is nu de beste methode Ben?
    Als je bij de imkershop kijk naar een hoornaar val dan zie dat er een filmpje bij staat.
    Als je dat bekijkt dan denk je dat is het. Je kunt het voor je kast doen, het is van plastic.
    Het is eerste gedeelte is met hele grote gaten en het tweede gedeelte met kleinere gaten. Best een goed uitvinding. In Frankrijk gebruiken ze het al jaren. En de bijen lijken minder gestrest.
    Ben wat vind jij ervan.
    Groetjes sanne

    ha Sanne, ik zal binnenkort wel een video plaatsen van een dergelijke bescherming van de bijen. Hierbij worden de AH's niet gevangen, alleen op afstand gehouden van de vliegopening. Het blijft de vraag of bestrijding van de AH afdoende toegepast kan worden in NL.
    Als imkers zullen we ook moeten nadenken over de te volgen strategie, Grote aantallen bijenvolken trekken AH's aan vanwege het voedselaanbod. Wellicht dat selectie ook nog iets kan doen aan de overlast van AH's. Sommige volken kunnen zich wel degelijk weren tegen wespen. Die eigenschap kan ook helpen tegen hoornaars.
    Overigens komen de hoornaars meestal pas massaal op gang nadat de zomerdracht al beëindigd is. De schade lijkt zich daardoor te beperken tot de zwakke volken. Dit geldt nu ook al voor de gewone wespen. Groet, Ben

  • Feike Jan Reitsma

    07-09-2023 om 07:14

    Hoi Ben, als je even zou wachten met de mierenzuurbehandeling tot de temperatuur iets gezakt is, is dan het risico op het “instorten” van het volk minder? Of is het nu sowieso beter om Varromed te gebruiken begin september?

    ha Feike Jan, je kunt volgende week nog steeds mierenzuur gebruiken. Alhoewel ik persoonlijk het middel te heftig vind, kun je het bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden gewoon toepassen. Ik raad je aan dit uitsluitend als 2e behandeling te doen wanneer de dagelijkse mijtenval daartoe aanleiding geeft. Groet, Ben

  • Dirk

    07-09-2023 om 08:55

    @Sanne, in België worden we al enkele jaren geconfronteerd met de Aziatische Hoornaar en proberen we de nesten op te sporen en te verdelgen. De vallen voor de hoornaars zijn deze tijd van het jaar helaas niet de oplossing. Als het nest niet verdelgd wordt, zit je volgend jaar met een veelvoud van deze nesten. Bij interesse over de werkwijze kan je al eens kijken op de site www.vespawatch.be/get-involved/#hoe-zoek-je-nesten.

    Ben, ik postte gisteren nog een berichtje op de vorige blog. Kan je hier misschien nog op reageren?
    Bedankt!

    Done, Ben

  • Gerrit

    07-09-2023 om 10:14

    Hi Ben, dank voor jouw mooie bericht. Heel geruststellend om te zien dat een kast echt overvol mag zitten. Ik heb nog 3 volken op 2 broedkamers zitten. Moet ik die voor de winter terugbrengen naar 1 broedkamer? Zo ja, hoe bepaal je welke ramen je dan behoudt? Bv als er zowel broed en stuifmeel in de bovenste en de onderste broedkamer zitten? Dank voor jouw goede adviezen!

    Ha Gerrit, dat moet je nu zeker niet meer doen. Het volk heeft zich nu al georganiseerd voor de winter met het broednest en de winterreserves. Dus laten staan zo.
    Je kunt eind februari eens kijken of de onderste BK leeg is en zo ja deze dan wegnemen. Zit daar dan toch een deel van het broednestje dan wacht je tot de eerste echte voorjaarscontrole om de twee bakken terug te brengen naar 1 bk. Mits je het eenbakssysteem wil gaan toepassen. Je moet dan wel tijdig voldoende ruimte geven met extra hk's. Groet, Ben

  • Jacob van Welzen

    07-09-2023 om 22:18

    Hai Ben,

    Ik heb sinds maandag de 1e behandeling mierenzuur erop staan . Die is maar 7 dagen maar moet ik hem eraf halen met deze temperaturen ?

    Volgende week met die temperaturen is het gewoon te doen toch ?

    Mvg

    Jacob

    Ha Jacob, de behandeling is met 5 dagen al klaar. Het mierenzuur verdampt extra snel met dit weer. Volgende week woensdag ligt de hittegolf weer achter ons. Gebruikelijk is om de 1e behandeling eind jul/begin augustus te doen en eventueel zonodig een 2e in september. Groet, Ben

  • Guido De Hollander

    07-09-2023 om 22:26

    Dag Ben, mooi filmpje...heb van u reeds veel geleerd en wil u daarvoor bedanken. Ik zou zeggen doe zo verder!

  • Margriet K.

    08-09-2023 om 09:27

    Dag Ben, doe je niet standaard voor de winter een honingkamer met (lege) raampjes onder de broedkamer?

    Ha Margriet, nee dat is niet nodig. Ik volg een Canadese imker, die 1500 volken overwintert in eenbaksbroedkamers Langstroth. Overwinteren op 1 BK gaat uitstekend. De wintertros biedt voldoende bescherming tegen de kou. Groet, Ben
    PS soms heb ik in juli nog deels gevulde hk's, die niet slingerbaar zijn vanwege te natte honing. Die zet ik dan op dat moment wel onder.

  • mark

    08-09-2023 om 16:09

    koningin had je in het begin al gemist:)

  • Bert Haver

    08-09-2023 om 22:28

    Hallo Ben,
    Zijn de behandelingsdata door de klimaatverandering niet achterhaalt?
    Zomers duren immers langer, dus je zou ook meer speelruimte verwachten voor het behandelen van de volken.
    Alvast dank voor je reactie.

    Ha Bert, de jaarlijkse cyclus van het bijenvolk wordt gedicteerd door daglengte en dracht. Deze twee veranderen niet, dracht wordt zelfs minder door droogte en hitte (vorig jaar nazomer). Na de langste dag gaat het broednest krimpen en na de langste nacht gaat het weer groeien ongeacht de weersomstandigheden. Dit programma blijven de volken volgen met kleine plussen en minnen door zon, temperatuur en voeding. groet, Ben

  • Jab.

    09-09-2023 om 17:09

    Hallo Ben, ik heb een antwoord geplaatst op de vorige blog over een artikel dat ik had gelezen. Groet Jab.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.