16-04-2015

Varroamijten bestrijden?

Varroamijten bestrijden?

Heb je het eerste bouwraam al geplaatst? Vooral de eerste klap is een daalder waard. Ik heb de bouwramen (een leeg broedkamerraam met een reepje voorbouw) al een week geleden geplaatst en kwam gisteren al volledig uitgebouwde en belegde bouwramen tegen tijdens een kontrole. De bloei van de wilg heeft de volken een groeispurt gegeven.

Plaats het bouwraam altijd in de bovenste broedkamer en op positie 2 of 9 (het 1 na buitenste raam). In de periode tot de langste dag moet je zeker 3 bouwramen kunnen snijden met gesloten brroed en opgesloten mijten. De kippen varen er wel bij!

Wees niet bevreesd voor een darrentekort, op de overige ramen zitten nog genoeg hoeken of randen met darrenraat. De darrenraatmethode vertraagt de groei met 1 maand en is een biotechnische methode, waarvoor geen bestrijdingsmiddel nodig is.

 

Ben Som de Cerff, bijenteeltleraar en hobby-imker.

Deel dit bericht

Reacties

  • Sari.

    26-04-2015 om 16:57

    Vandaag 26 april uit een van mijn kasten het eerste bouwraam na 23 dagen uitgesneden,echter in het bouwraam zat ook veel werksterbroed ;-(

  • Ben SdC

    26-04-2015 om 18:14

    Ja, dat is mogelijk. Soms kun je het werksterbroed laten staan en uitsluitend het darrenbroed uitsnijden. Maar voor de kippen maakt het niets uit ;-)

  • Richard Bollen

    27-04-2015 om 22:17

    In het boek van Pohl (blz 48, omvang van het volk) staat een figuur waar het darrenraat in de onderste kamer is geplaatst. Wat is nu goed? Of haal ik nu dingen door elkaar?

  • Ben SdC

    28-04-2015 om 08:10

    Op blz 48 wordt in zijn algemeenheid gesproken over darrenraat dat zich aan de zijkanten van het broednest bevindt. Hier wordt niet specifiek over het bouwraam gesproken.

  • Irma Johnson

    16-06-2016 om 10:36

    Hoi Ben,
    Een zwerm behandelen tegen de mijt is ook de bedoeling, toch?
    Hoe doe ik dit? Met oxaalzuur in een plantenspuit en dan elk raam aan beide kanten sprayen? En hoeveel oxaalzuur op hoeveel water maak ik dan? Grtjs Irma

  • Ben de Blogger

    17-06-2016 om 20:03

    Irma, volgens Bijen@wur en de bijenteeltleraren is dat wel de bedoeling. Persoonlijk heb ik een iets andere visie en bedrijfsmethode: een voorzwerm is maximaal 50% van de bijenkolonie. Zoals je wellicht weet, zitten 80% van alle mijten in het (gesloten) broed zich voort te planten. Dat betekent dat 20% van de mijten mee lift op de bijen.
    Indien de helft meegaat met de zwerm dan zitten er in de zwerm 10% van de mijten en 90% blijft dus achter in het oude volk, dat gezwermd heeft.
    Om die 10% zou ik me niet druk maken, wel om die 90%. Dus de zwerm komt eind augustus wel aan de beurt bij de zomerbehandeling.
    Mocht je toch willen behandelen, dan is het meest handige om de zwerm nog in de emmer of kieps direct te druppelen met bijvoorbeeld 10 ml Hive Clean. Je kunt ook 10 ml oxaalzuur druppelen in dezelfde samenstelling als bij de winterbehandeling.
    Zit de zwerm al in de kast dan kun je de ramen met bijen besproeien met 2 ml per raam oxaalzuurwateroplossing (30 gr oxaalkristallen op1 liter water).
    Maar nogmaals het aantal mijten in de zwerm is ten hoogste 100 en de bijen 10.000 tot 20.000. Dat is een zeer lage besmetting, niks doen dus is mijn persoonlijke keuze.

  • Willem Jan Lamert

    06-08-2021 om 16:33

    Geachte heer Som De Cerff,
    Zojuist ben ik uw oude blogs doorgelopen om te kijken of ik iets kon vinden over de biologische bestrijding van varroa middels ‘roofmijten’. Lijkt mij interessant.
    Heeft u hier een mening over of wellicht zelfs ervaring mee?
    Hartelijke groeten,
    Willem Jan Lamert

    Beste Willem Jan, ik heb er wel enige wetenschappelijke onderzoeken over gelezen, maar helaas de roofmijten eten wel mijten, maar vooral de gevallen mijten. Ze kunnen niets uitrichten tegen de mijten in het broed en daar zitten echt de meesten. De bijen kunnen dat overigens wel. Probeer eens te selecteren op de volken met de minste besmetting, dat helpt beter dan roofmijten en kost minder. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.