04-10-2019

Varroaziekten

Op een regenachtige dag als vandaag is het tijd voor een minder zonnig bericht. Iedere aankomende imker probeer ik tijdens de basiscursus aan te leren om voor het daadwerkelijk openen van de kast eerst de grond voor de kast te observeren. Daar zijn vaak interessante, maar ook minder leuke dingen te zien, zoals verkleumde bijen in het voorjaar en zieke bijen in de nazomer. Zoals dat bij mij het geval was vanwege een zware mijtenbesmetting van enige met opzet niet behandelde volkjes. Voor een project waren er mijten nodig, dus werd de mijtenbehandeling uitgesteld. 

Het beeld in de volgende video zien we eigenlijk nooit tijdens de basiscursussen omdat de volken gewoon goed behandeld worden volgens het driegangenmenu. Maar behandel je volgens een eigen protocol dan kun je vooral in juli en augustus de bijen verdwaast zien lopen voor je kasten. Velen van jullie zullen ze kennen, maar de nieuwe lichting cursisten mogelijk nog niet, vandaar deze video.

Je ziet bijen met verkreukelde vleugels (Deformed Wing Virus) en bijen met een verlammingsvirus (IAPV, maar er zijn er meerdere), die niet meer op kunnen vliegen. Vooral deze virussen zijn verwant aan een mijtenbesmetting. Sommige volken hebben genetisch een grotere gevoeligheid voor deze ziekten. Doe je zelf iets aan selectie en koninginnenteelt - eigenlijk doet iedereen dat al via broedafleggers maken en doppen breken en moeren in laten lopen) - hou dan bij je keuzen van moeren en de nateelt rekening met het verschijnsel van gevoeligheid voor DWV en IAPV. Volken zonder deze gevoeligheid kunnen gewoon een grotere mijtenbesmetting verdragen (tolereren). 

Overigens geldt dat ook voor ziekten als Europees Vuilbroed en Kalkbroed. Hoe beter het hygienisch gedrag in de volken is, des te minder heb je last van deze ziekten. 

De zonnige kant van dit bericht is dat je er iets mee kan doen. Hou je bijen vooral buiten in de gaten, op de grond en voor het vlieggat is veel te beleven en veel te leren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Kris

    04-10-2019 om 17:59

    Dag Ben,

    De video kan niet afgespeeld worden. Ik krijg als melding: "Als de eigenaar van de video je toegang heeft verleend, kun je inloggen".

    Groet, Kris

  • Marcel

    04-10-2019 om 19:37

    Werkt prima!

  • Ben de blogger

    04-10-2019 om 19:55

    Ik heb het net aangepast in you tube. Bedankt Kris! Gz Ben

  • Bennie

    04-10-2019 om 21:51

    Wat te doen bij een volk dat nu veel mijten heeft , meer als 20 mijten per dag op de schuifla
    Volk os behandeld met varromed

  • Adri van der Marel

    04-10-2019 om 23:45

    Ook mij valt die eer te beurt.
    Wat moet ik daaraan doen ?
    adri@marelmail.nl

  • Ben de blogger

    05-10-2019 om 07:55

    Bennie en Adri, over 8 weken met oxaalzuur druppelen. Het broed is dan verdwenen en dan zijn de mijten kwetsbaar en effectief te bestrijden. De mijtenval is aan de hoge kant omdat het laatste broed begint uit te lopen met daarin de laatste lichting jonge mijten en hun moeders. Veel daarvan komen op de schuifla terecht. Ik zou zeggen niet te veel zorgen maken mits de volken voldoende sterk blijven. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    05-10-2019 om 11:36

    Hoi Ben,
    Ik heb bij het carnica volk niet gedruppeld omdat en 4 weken achterelkaar geen mijt te zien was. Mijn andere volk had gedurende die zelfde periode max 5 mijten te zien gegeven en die heb ik met Varro-med behandeld, de eerste week na de behandeling wel een enkele mijt nu geen één meer. Moet ik straks in december beide volken nog een keer behandelen of is daar het aantal mijten te klein voor?
    Groeten, Ed

    Ed, mooi resultaat die lage mijtenval. Je moet even de mijtenval in november afwachten, blijft die beperkt tot maximaal 1 a 2 mijten gemiddeld per dag, dan zou ik ze in december niet behandelen. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    05-10-2019 om 18:31

    Hier kan ik wat mee. Ik laat de varroa lades dan nog zitten en controleer dan regelmatig op mijten. Het is gelukt om mijn beide volken voldoende voer te laten opslaan, in de Segeberg kast zijn 11 ramen helemaal bezet in de andere kast is op een half raampje na ook alles vol met voer. Ik heb met veel interesse gelezen over het vervangen van de koningin, het volk dat is aan komen zwermen is behoorlijk agressief en als ik het een beetje begrijp dan is een nieuwe koninhin van goede komaf een flinke stap in de goede richting naar een vredelievender volk.
    Ik heb geen flauw idee hoe dat in zijn werk gaat maar dat is voor nu ook nog niet urgent maar ik zou dat heel graag willen weten als de tijd daar is.
    Goed weekend allemaal, Ed

  • joost

    12-10-2019 om 11:41

    Dag Ben,
    Ook ik heb een volk dat besmet is met DWV en IAPV. Dit volk staat in mijn eigen tuin. Hoe groot is de kans dat deze bijen bij de buren over het gras kruipen. Er zit een grote schuur en een bosschage tussen van 3 m aan de achterkant van mijn stalletje . De achterburen reageren erg overtrokken als ze bijen zien. Waar blijven overigens alle oude vliegbijen, dat willen ze ook graag weten?

    Joost, het zou kunnen dat een enkele tien meter verderop bij de buren terecht komt in het gras, maar de kans is klein dat ze die bij te zien krijgen. Oude afgeleefde vliegbijen sterven in het veld op 100 m of verder van je bijenstand, dus die zie je nooit meer terug. Groet, Ben

  • Christel

    13-10-2019 om 14:02

    Ik lees hierboven dat je bij veel mijtenval nog de oxaalbehandeling moet doen in december.

    Maar wat als je DWV en IAPV constateert, wat kan je dan doen? Ook oxaalbehandeling in december en hopen dat ze t toch nog redden? Of kan je nog meer doen?

    Christel, de werkzaamheid van de meeste middelen die op basis van verdamping werken, is niet effectief meer. Je kunt eventueel nog VarroMed druppelen. Maar het proces van de vorming van winterbijen is al grotendeels achter de rug, dus vandaar dat het niet veel meer helpt. Je moet de winter zien door te komen met de huidige bijen. De schoonmaak eind november/begin decemberis gericht op het schoon beginnen van het voorjaar. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.