12-12-2018

VarroMed = Hive Clean, inclusief langere houdbaarheid

Gisteravond werd ik naar aanleiding van mijn e-mail-vragen terug gebeld door een buitenlandse vertegenwoordiger van het product VarroMed. Ik had vragen gesteld over de beperkte houdbaarheid van VarroMed, althans dit is slechts 30 dagen volgens de verpakking.

Hij bevestigde me dat VarroMed hetzelfde is als het al langer in Nederland gebruikte Hive Clean. De samenstelling en werking is precies hetzelfde, daaruit vloeit dus voort dat dit ook geldt voor de houdbaarheid. Je kunt het product gewoon op kamertemperatuur in een kast (donker) gedurende 8 maanden bewaren nadat je de fles eerder geopend hebt. De werking blijft goed. 

De beperkingen en de aangegeven samenstelling op de fles en bijsluiter verschillen van Hive Clean vanwege de Europese toelating als officieel medicijn voor dierenartspraktijken. Die toelating leidt tot andere voorschriften inzake de etiketvermelding. Maar in de praktijk zijn de middelen precies hetzelfde.

In veel landen om ons heen (bijv. Duitsland en Belgie) is de toelating voor varroabestrijdingsmiddelen stringenter geregeld dan in Nederland. Veel middelen zijn niet toegestaan of niet vrij verkrijgbaar. Imkers moeten dan een beroep doen op dierenartsen voor bepaalde middelen. Na een Europese toelating kan de producent dus een grotere markt bedienen. 

Ander nieuwtje - dat ik deze week ook vernam van een collega-imker/blogvolger - is dat de producent dit voorjaar met een klein-verpakking (sachets)van 15 ml op de markt komt, net zoals sommige van jullie gewend zijn bij Hive Clean. 

Samengevat: je kunt de in augustus al geopende fles VarroMed met een gerust hart gebruiken voor je winterbehandeling. 

PS Vergeet niet de winterbehandelingsenquete in te vullen.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Nico

    13-12-2018 om 11:39

    Hetzelfde als Hive clean, alleen veeeeel duurder en korter houdbaar.


    Nico, wanneer je het bericht leest, dan zie je juist vermeld staan dat de houdbaarheid net zo lang is als bij Hive Clean. De hogere prijs is het gevolg van de Europese toelatingsprocedure als medicijn.

    Een eigen gemaakte oxaalzuursuikerwateroplossing is natuurlijk goedkoper. Groet, Ben

  • Bastiaan

    13-12-2018 om 14:04

    Dag Ben,
    Dit jaar ben ik ook gebruik gaan maken van plexiglas tussen de kast en deksel. Welliswaar alleen na het inwinteren. Vanmorgen de oxaal behandeling uitgevoerd. Waar ik last van had was dat enkele volken omhoog kropen en ik het plexiglas er niet zomaar op terug kon doen zonder bijen te pletten. Die van mij hebben niet zo een opstaand propolis randje gemaakt zoals jij eerder in een post hebt laten zien. Door de kou wil je toch snel de kast weer dicht en ik vond het zielig dat er zodoende best wat bijen sneuvelden wat onnodig is. Met rook drijf ik ze normaal terug, maar ik wilde nu niet de wintertros teveel storen. Hoe ga jij hiermee om? Wel met rook misschien?


    Bastiaan, met plexiglas maken ze bij mij ook geen propolisrandjes, dat doen ze alleen bij foliedekplaten. Ik probeer tegenwoordig het plexiglas of folie niet meer direct op de raambovenkanten te leggen, ik probeer er een halve centimeter ruimte tussen te houden. Maar dat lukt ook niet altijd, daarom leg ik toch gewoon zachtjes het plexiglas op de bijen en wacht met aandrukken tot de bijen er tussen uit gekropen zijn. Ik gebruik bij de behandeling nooit een beroker. Groet, Ben

  • cockHoogeduin

    13-12-2018 om 15:47

    Dat het langer houdbaar is stelt mij gerust

  • minke

    13-12-2018 om 16:20

    Beste Ben, fijn dat je ons weer door de oxaalzuurperiode loodst. Wij hebben ook vandaag de volken behandeld en de enquete ingevuld. Tijdens het zoeken naar de link op de NBV site, zag ik opeens een merkwaardige rectificatie t.a.v. de verhouding oxaalzuurkristallen/suikerwater, zie https://www.bijenhouders.nl/nieuws/rectificatie-verhouding-oxaalzuur-bijenhouden-december Lees ik hier iets niet goed of klopt de rectificatie niet?


    Minke, in het laatste blad 'bijenhouden' was een iets te hoge dosering vermeld. Deze wordt met name in Noord Europa toegepast. Hier gebruiken we 35 gram oxaaldyhidraat op 1 liter suikerwateroplossing (1:1), zoals het ook sinds 2010 in de Varroabrochure van Bijen@wur staat vermeld. Groet, Ben

  • Ronald

    13-12-2018 om 17:51

    Oude wijn nwe zakken...en nieuw prijskaartje.. ik gebruik het niet meer. Ben overgestapt op wat betaalbaarders.

  • Chiel - Imkershop.nl

    13-12-2018 om 19:04

    Kleine toevoeging, het is al langer bekend dat de sachets van 15 ml er aan komen. Kanttekening is wanneer ze voor Nederland beschikbaar komen. Dit kon de fabrikant mij nog niet vertellen, maar ze hadden goede hoop nederland op te nemen bij in de eerste productieronde! Het blijft nog even spannend.

    Tot die tijd zijn de 555 ml flessen de maat.

  • Gaby

    14-12-2018 om 09:53

    @Ronald,
    Wat gebruik je dan als betaalbaarder alternatief? Nu willen we het weten ook!

  • Roy Hars

    14-12-2018 om 11:26

    Hallo,

    Misschien een interessant onderzoek om te volgen, een natuurlijke vijand van de Varroa en zoals het er uit ziet onschadelijk voor de bijen.

    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0208812

    Risk assessment and predation potential of Stratiolaelaps scimitus (Acari:
    Laelapidae) to control Varroa destructor (Acari: Varroidae) in honey bees
    a.. Sabrina Rondeau ,
    b.. Pierre Giovenazzo,
    c.. Valérie Fournier
    Published: December 7, 2018


    Roy, inderdaad interessant. In de samenvatting staat echter dat de werking zeer beperkt is. Uitsluitend de gevallen mijten worden opgeruimd en de mijten op de bijen en in het broed blijven buiten schot. Groet, Ben

  • Hans

    14-12-2018 om 13:33

    Vanmorgen mijn twee volken behandeld met HiveClean. Ik had nog over van de zomerbehandeling.Halverwege het druppelen zat het tuitje van de flacon verstopt, vermoedelijk een paar suikerkristallen of zo. Lastig. Volgende keer eerst doorprikken voordat ik ga druppelen. Bijen waren heerlijk rustig.

  • Bastiaan

    14-12-2018 om 13:50

    Dag Ben,
    Bedankt voor je antwoord op mijn laatste vraag. Nuttige tip en ik zal voortaan ook ruimte overlaten bij gebruik van plexiglas. Eigenlijk heel logisch, ik was te ijverig met het gladmaken van de bovenkant van de raampjes om het plexiglas erop te leggen.
    Vraag over de enquete: er wordt gevraagd of ik ook een voorjaarsbehandeling heb uitgevoerd. Ik ken alleen het drie-gangen menu waarmee het voorjaar de eerste gang is en dat is darrenbroed wegsnijden. Doelen ze daarop? Of doelen ze op iets anders? Het lijkt er namelijk op dat ze doelen op een oxaalbehandeling in het voorjaar door middelen zoals hiveclean/varromed. Het wordt verwarrend voor mij omdat bovenaan de enquete de oxzaalzuurmethode genoemd wordt met tussen haakjes drie-gangen menu. Wanneer ik op die link klik krijg ik alleen informatie over oxaal en niet het officiële drie-gangenmenu waarvan darrenbroed wegsnijden het voorjaar deel is.


    Bastiaan, inderdaad wordt met de voorjaarsbehandeling uit het 3-gangen menu de darrenraatmethode bedoeld.
    Groet, Ben

  • karin

    15-12-2018 om 08:08

    Bastiaan,in mijn kasten is er rekening gehouden met de bijenruimte boven de toplatten. Er is 6 mm vrije ruimte zodat de bijen , ook als de glazen afdekplaat erop ligt, nog vlot over de top van de ramen kunnen lopen. Je mag natuurlijk niet boven de 8mm komen, want dan gaan ze de hele boel volbouwen . :-) ( DB -plus styropor kasten)

    Karin en Bastiaan, soms heb ik moerroosters met een houten lijst. Soms zit die houten lijst los. Zo'n losse houten lijst gebruik ik dan in de winter om de bijen ruimte onder het flexiglas te geven. Begin april komt er weer een moerrooster in en een HK bovenop. Groet, Ben

  • Andrés

    16-06-2019 om 23:46

    Ik vries het in in potjes dan is het veel langer houdbaar.
    Hebben ze me verteld bij de Honing Magazijn te Epe.

    Gr.

    Andrés, ik weet niet of daar steekhoudend bewijs voor is, maar het zou kunnen kloppen. Groet, Ben

  • Tanja

    29-07-2019 om 14:36

    Ha Ben
    Ik heb drie volken op miniplus zitten,meerdere verdiepingen.Ik wil behandelen met apilife var of thymovar.
    wat raad je aan en hoeveel per verdieping(zeg maar)
    Groet

    Tanja, voor MiniPlus zou ik Thymovar gebruiken. Een half plaatje voor tenminste 2 verdiepingen. Groet, Ben

  • Gert Valk

    08-08-2019 om 10:44

    Hoi Ben!

    Ik geniet van je blogs vanaf de camping hier.
    Wil je is een blog schrijven over toepassing van oxaalzuur oplossing in de zomer? Hartelijke groet, Gert

    Gert, VarroMed en ApiLifeVar gebruik ik in de zomer. Beide bevatten oxaalzuur. Daar bestaan al video's van. Misschien laat ik VarroMed en ApilifeVar nog wel een keer zien. Groet, Ben

  • Piet

    14-10-2019 om 22:19

    Hallo ben, wij zijn dit jaar zeer laat met bestrijden van de varoa wegens omstandigheden, het weer is nu niet goed meer voor mierenzuur nat en koud. Nu zijn we aan het overwegen om met varromed nog te gaan behandelen, komen we dan in de knoei met de winteroxaal behandeling ivm te vaak oxaal op de zelfde bijen? Of nemen ze het niet op omdat er geen suiker in zit zodat de darmen niet beschadigen en is het zoizo nog wel verstandig om er nu nog aan te gaan beginnen, en alleen de winterbehandeling uit te voeren?

    Piet, de langlevende winterbijen zijn voor 85% al gevormd en de laatste 15% is nu al broed. Hier zal je dus de winter mee door moeten zien te komen. Of deze bijen echte langlevende bijen zijn, moet je afwachten. Nu nog behandelen, verandert daar niets meer aan. Het enige dat je nog kan doen is een late herfst behandeling uitvoeren met een oxaalsuikeroplossing eind november. Deze behandeling is dus gericht op schoon het voorjaar ingaan.
    Ik denk overigens gezien je vraag dat er geen suiker zit in VarroMed, anders zou het maximum van 5 behandelingen niet genoemd worden in de bijsluiter.
    PS hou vooral de omvang in aantallen straatjes in de gaten de komende weken, desnoods bij 3 a 4 of minder alsnog samenvoegen in november.
    Groet, Ben

  • Dirk

    13-09-2022 om 23:41

    Ik gebruik Varromed om mijn koninginnen in te voeren in een broedloze aflegger, ik neem jonge bijen doe ze in een emmer, spuit er varroamed over, doe ze in een nieuwe kast, met de benodigde ramen, wacht 3 uur en voer een nieuwe koningin in in een kooitje die ik bovenaan de kast leg ,naast het voedergat, boven het kooitje en het voedergat leg ik een plastiek deksel vb van Mon Chéri pralines.Die volken zijn altijd perfect door de winter gekomen. Bij de oudere volken worden de koninginnen gedurende 4 weken in quarantaine gestoken, na 4 weken is al het broed uitgelopen, HZ wordt verwijderd, bijen worden behandeld met varroamed, koningin wordt vrijgelaten ofwel vervangen. Ik heb heel goede resultaten op deze manier.

    Ha Dirk, deze methode wordt ook veel in Duitsland toegepast en wordt "de totale broed ontneming" genoemd. Voor mij staat deze methode veel te ver af van het natuurlijke bijenhouden. Naar mijn mening moeten de bijen zelf hun natuurlijke vijanden aan kunnen. Dat blijkt ook te kunnen en dat scheelt veel werk.
    Maar ik onderken dat jouw methode effectief werkt. Het bijenhouden kent vele wegen naar Rome. Voor ieder wat wils. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.