01-12-2018

Veel mul en meer mijten

Bij een temperatuurstijging boven de 11 graden zie je weer volop activiteiten in de volken. De wintertros verdwijnt volledig en de bijen vliegen alsof het voorjaar is. Ze kunnen hun ontlasting weer kwijt voor de echte winter - als die er al komt - begint. Op de koude dagen van de afgelopen weken was de val van mul en mijten zeer gering. De afgelopen 24 uur viel er ontzettend veel mul en liep de mijtenval op met een factor 3 tot 5. Blijkbaar spreken de bijen het voer aan in de buitenste ramen, zodra de buitentemperatuur dit toelaat. Het lijkt erop dat ze het wintervoer van buiten naar binnen brengen. 

Op onderstaande foto's zie je de randen van de schuifladen vol liggen met mul. 24 Uur eerder werden de schuifladen nog schoon geveegd. De dagen hiervoor was het open knagen van verzegeld wintervoer en daarmee de val van mul minimaal. De MiniPlus-volkjes zitten in warmbouw, de laatste foto betreft een Dadant kast in koudbouw. Je ziet dat ze het voer opnemen, dat aan de zij- en achterkant van de ramen zitten. De volken zelf vertoeven nog voorin aan de kant van de vliegopening. 

De verschillen in cumulatieve mijtenval - het totaal per volk over de laatste 3 maanden - is heel extreem. De minste mijtenval was 100 mijten, de meeste was 7000 mijten. Maar daarover volgt later dit jaar een nieuwe blogbericht.

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • hero

    01-12-2018 om 19:41

    Beste Ben, een tijdje geleden zei ik ,dat de volken in warmbouw actiever bleven in de herfst dan de volken in koudbouw,. Nu na de oxaalzuurbehandeling kan ik zeggen dat de warmbouw volken veel meer dode bijtjes hebben op de vliegplanken dan de koudbouwvolken , ook zie ik dat er bijen uitvliegen die niet weer terugkeren? niet in de koudbouwkasten? heb er geen verklaring voor, wat denk jij ervan? blijft vreemd toch? goed weekend Hero.

    Hero, je constateerde al eerder meer activiteit in de warmbouwkasten. Eergisteren zijn vele dode bijen de kast uit gewerkt. Aangezien de route naar de vliegopening bij koudbouwkasten veel meer open is, kan ik me voorstellen dat bij warmbouwkasten er meer dode bijen voorlopig binnen blijven liggen. Die zijn er eergisteren uit gewerkt en dan neem jij inderdaad een verschil waar, maar van een echt verschil in bijensterfte is waarschijnlijk geen sprake. Bij warmbouw zou je nog wel enige broedaktiviteit kunnen hebben, ze zitten namelijk warmer. Dat leidt dan tot waterhalers bij de warmbouwkasten. Het is een rationele beredenering. Of die klopt, weet ik niet, maar het lijkt logisch. Groet, Ben

  • Jos.

    01-12-2018 om 20:42

    Zet de Bijen "KOUD" met zo'n vier á vijf kg winter-Voedsel zoals door Dr. Rudolf Steiner in zijn tijd (1923) in zijn voordrachten is aangereikt, aan de imkers/bouwers van het Goetheanum te Dornach Zwitserland... Zo is het mij geleerd door mijn Vader in 1945-1946 en, vaar nog immer op dit 'kompas' zonder enige extra uitval èn, in een broedloze winter. Af 1983 - de varroamijten opkomst - tot nu toe, geen dode Bijenvolken beleefd.
    Ik ben ervan overtuigd, dat wij de Bijen met veel teveel onheuse maagvulling de warme winters insturen...
    Zijn nog meer factoren die de Bijen onrust aandragen; denkt daarover eens goed diep na, zodat we daarover samen eens goed van gedachten kunnen wisselen.

  • Louis

    02-12-2018 om 08:42

    Dag Jos, ik ga akkoord met je theorie om de bijen in de winter op een koude plaats te zetten. Echter..... de meeste imkers hangen af van de natuurlijke temperaturen en die thermostaat kunnen we niet naar beneden draaien naar eigen goeddunken, dus we zullen het moeten doen naar beste vermogen.

  • hero

    02-12-2018 om 12:55

    Bedankt Ben voor je antwoord, zoals jij het formuleert ,lijkt het me logisch. Groet Hero.

  • Henk

    02-12-2018 om 13:18

    In de krant gelderlander van 1 Decem 2018 staat een bericht dat op Hawai superbijen worden gekweekt
    die in staat zijn om de varroamijt te elimineren.
    Onderzoeker BertJan Fernhout doet dit in samenwerking met het amerikaanse ministerie.
    Het ligt in de bedoeling dat dit ook in Amstelveen gaat gebeuren.
    Wat is hier van waar zo ja waarom wordt hier niet meer ruchtbaarheid aan gegeven. Groet Henk


    Henk, dit is absoluut correcte berichtgeving. Er is al twee keer een Brantpunt+ uitzending aan het onderwerp VSH gewijd. BartJan Fernhout heeft diverse voordrachten gegeven bij verschillende verenigingen, zoals BBV, NBV en DDB. Komend jaar staat er weer een voordracht gepland op 3 februari. Ik zal daar zelf ook een voordracht geven. Komend jaar doe ik samen met BartJan een onderzoek naar de impact van kleine cellen op het VSH-gedrag. Groet, Ben

  • Mieke

    02-12-2018 om 15:12

    Ben, zelfde patroon bij onze volken: veel mul. Maar eten de bijen nu al niet veel te veel wintervoer op? Wat betekent dat als de winter laat komt?


    Mieke, de bijen verbruiken nu niet meer, maar verplaatsen het buitenste voer deels richting de plaats van de wintertros. De voedselopname is met name in november, december en januari heel gering, namelijk maar 1 kilo per maand. Dit op voorwaarde dat er geen open broed meer is. Geen zorgen dus, wanneer je voldoende hebt ingewinterd.
    Groet, Ben

  • Koos

    02-12-2018 om 17:40

    Beste Ben. In tegenstelling tot jou verhaal heb ik diverse volken (allen in koudbouw) die de meeste mul juist in het midden van de kast op de lade hebben liggen. Dit terwijl ze bij de laatste inspectie de kasten bijna vierkant vol met wintervoer zaten. Opmerking: ik bestrijd de varroamijten alleen met mierezuur 85% en heb dit in aug sept 3 x toegepast. Ook de mijtenval is bij mij minimaal.


    Koos, de plaats waar het mul valt, is ook afhankelijk van de sterkte en zitplaats van de bijen. Waar zit het wintervoer? Dat verschilt per volk/imker, want de manier van inwinteren heeft ook nog invloed.

    Waarom behandel je 3x met mierenzuur? Dat lijkt echt veel te veel. 1x in juli/begin augustus en zo nodig nog 1x in september. Soms kun je die laatste behandeling skippen. Maar ik zou het zeker geen 3x doen i.v.m. mogelijk schade aan broed en koningin. Groet, Ben

  • Frank27

    03-12-2018 om 13:04

    Interessante bijdrage van Jos. Gestoeld blijkbaar ook op een heel lange ervaring. Ikzelf voer 14 kg per volk, na de eerste mierenzuur behandeling. Punt. Sterke volken kunnen dat daarna nog ruimsschoots aanvullen als ze daar behoefte aan hebben. Om me heen zie ik imkers veel meer voeren en constant wegen en bijhangen in de lichte volken. Het zou kunnen zijn dat dat bijdraagt aan te grote activiteit in een periode waarin dat niet gewenst is en een te korte broedloze periode, met alle negatieve gevolgen voor de VM ontwikkeling. Misschien iets om in de toekomst eens een blog aan te wijden?


    Frank, ik ben het helemaal met je eens: 1 baks volken hebben genoeg aan 14 kg wintervoer. Maar het is niet verkeerd om als je klaar denkt te zijn nog even te controleren of de kast inderdaad zwaar genoeg geworden is. Het tillen van een kant geeft de bijen geen stress.

    Ik heb al diverse blogberichten en video's gemaakt over het voeren en controleren, maar dat zal ik blijven doen. Het is blijkbaar nodig... en leuk! Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.