12-02-2021

Veertig graden verschil

Veertig graden verschil

Drie nachten achter elkaar was het min 12 graden in de Achterhoek, de bijen geven geen krimp. De temperatuur in de wintertros blijft keurig rond de 28 graden hangen, een verschil van veertig graden. Even was er deze week een moment met zelfs bijna 42 graden verschil. 

De bovenste lijn in de grafiek is de temperatuur in de wintertros en de onderste lijn is de buitentemperatuur, die vanaf 12 uur 's nachts flink begint te zakken tot een dieptepunt in de vroege ochtend. Twijfel je over je volken, leg dan je oor te luister tegen de zijkant van de kast en geef een zacht tikje. Wanneer alles goed is, bruisen ze zachtjes op.

Mochten er nog speciale BLOG-of video-wensen zijn voor het komende seizoen, meld het dan via een BLOG-reactie. Uiteraard kan ik alleen zaken vanuit mijn eigen ervaringen laten zien.

Mocht je als beginner het hele bijenseizoen vast willen bestuderen, kijk dan eens in de blogcategorie met de online imkerpraktijk.  Vragen of opmerkingen ter verbetering zijn welkom. 

Eind deze maand ga ik de bodems verschonen en de lege onderbakken verwijderen. Dit is dan gelijk de start van het nieuwe seizoen. ik heb er weer veel zin in. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • ivo

    12-02-2021 om 11:53

    Dag Ben,
    een item waarvan ik in het archief heel weinig terugvind (of over het hoofd zie) is het vervangen van een oude moer door een andere (bv aangekochte).
    dank en groeten.

    Ha Ivo, moet er wel zijn. Ik zal vragen of er een zoekmechanisme ontwikkeld kan worden op blogtitels.
    Zie: ttps://www.bijenhouders.nl/blog/oude-koninginnen-vervangen-door-jonge
    Groet, Ben

  • Dirk van Dijk

    12-02-2021 om 17:19

    Dag Ben,
    Als je straks vertelt over het vervangen van de onderbakken eind deze maand, zoals je schrijft dat je gaat doen, zou je dan ook iets willen vertellen over de voersituatie? Ik haal namelijk soms met tegenzin relatief zware onderbakken weg eind februari, terwijl ik weet dat er in maart en april nog niet veel nectar binnen komt. Hebben ze het voer in de onderbakken niet nodig in maart en april? Moet ik dan misschien gaan noodvoeren met apifonda terwijl er nog voer in de onderbak zat die ik eind februari weg haalde?
    Ik ben benieuwd naar je blog tegen die tijd!
    Hartelijke groet,
    Dirk

    Ha Dirk, ik zal het laten zien, maar op voorhand: bij mij zit er bijna nooit voer in de onderbakken. Maar we gaan het zien.
    Zie je hoeveel makkelijker de dadant kast is? Nooit last van onderbakken ;-). Groet, Ben

  • Karel

    12-02-2021 om 19:15

    Zeer interessante blog! Misschien wel interessant om jouw verhaal te horen, wanneer, waarom en hoe je begon, welke evolutie jouw imkeren doormaakte en waar je nog naar toe wil?

    Leuke vraag! Groet, Ben

  • Frank

    12-02-2021 om 19:17

    Hoi Ben,

    Kun je in een blog aandacht besteden hoe je een extra volk met een F1 moer kunt krijgen, uit een volk met een F1 moer? Door bijvoorbeeld raam van P moer aan een aflegger toe te voegen?

  • marion

    12-02-2021 om 20:54

    hallo Ben, ik kijk alweer uit naar een nieuw seizoen met tips. dank alvast.
    alvast een vraag. Ik heb eind zomer 2020 een dadant kast gekregen met een mooi sterk volk buckfast bijen. echter de staat van kast en alle raampjes is er slecht. oren braken al af. wanneer kan ik dit het beste over hangen in nieuwe kast. en hoe vervang ik de oude ramen. wanneer en hoeveel.

    Ha Marion, bij de voorjaarscontrole zou ik het volk met mooi weer "krap zetten" of "einengen" en overhangen naar de nieuwe kast. Vervolgens een week na het plaatsen van de eerste HK kun je het 1e raam met kunstraat plaatsen, 1,5 week later een 2e kunstraat. Daarna nog 2 ramen kunstraat voor het inwinteren. Dat einengen moet je je zeker in verdiepen! Lees er meer over of kijk mijn video's over dadantimkeren.
    Groet, Ben

  • Marina

    12-02-2021 om 21:18

    Kan (moet?) je ook de onderbak wegnemen als je een broedkamer met daarop een honingkamer hebt staan? Hou je dan misschien te weinig ruimte over?

    Ha Marina, je hebt minimaal 1 bk nodig, dus bij 1,5 bk kun je niets wegnemen. Ik plaats vaak wel die bovenste HK (=halve BK) onder de BK begin maart, zodat het broednest boven zit. Dan begin april moerrooster erop en dan een uitgebouwde HK. Groet, Ben

  • Wilma

    12-02-2021 om 21:49

    Hoi Ben,
    Ik kijk uit naar een nieuw blogseizoen van je! Wanneer komt je boekje uit over de Topkast? En kan ik daar met dadantTopkasten ook wat mee?
    Ik moet ramen van kleine 6 raams kasten overzetten naar de Topkasten. Kan ik met het verschonen van de bodems dan wachten? Dat is dan niet echt nodig, toch?

    Ha Wilma, boekje is al uit. Het werkt hetzelfde met dadantramen, alleen met minder ramen. En zeker met een moerrooster werken, anders krijg je ook broed in de hoge HK-ramen. Als je toch gaat overhangen naar nieuwe kasten, hoef je nu niets te doen met de oude bodems.
    Bij 1-baks volken zijn de bodems toch vaak al schoon. Groet, Ben

  • Henk Jan Brugman

    12-02-2021 om 22:25

    Hi Ben,

    Heb je voor komend bijenseizoen nog tips&tricks voor het laten opgroeien van een volk vanuit een apidea?

    Groetjes,

    Henkjan

  • Ferry Bantjes senior

    12-02-2021 om 23:19

    Hoi Ben, hoe ga je dat doen met de Topkast? Ik bedoel de bodem schoonmaken lijkt me geen makkelijk klusje. Of heb je dat in je boekje beschreven heb er nog niet in kunnen kijken namelijk ;-)

    Ha Ferry, in een 1-baks kast is de bodem veel schoner dan in dubbel bk spaarkasten. Maar bij mij is de ruimte onder de ramen te groot (prototype), dus moet ik zeker nog leeg darrenraat weghalen. Verder zal de bodem wel schoon zijn. Kwestie van sterke, gezonde volken. Alleen de zwakke broeders hebben vaak vieze bodems. Groet, Ben

  • Wilma

    13-02-2021 om 12:23

    Hallo Ben,
    Ik kan op google het boekje overde topkast niet vinden. Waar is dit verkrijgbaar en wat is de titel?

    Ha Wilma, verkrijgbaar bij mij, als je je achternaam vermeldt, stuur ik je wel een mailtje. Groet, Ben

  • Peter

    13-02-2021 om 16:31

    Hallo Ben,

    vind je blog heel informatief om te volgen als beginnend imker. Ik vroeg mij af of je al eens geïmkerd hebt met de combinatie van 1 hk + 1 bk op een spaarkast (in plaats van 2x bk). heb dit hier ergens op het forum gelezen dat dit voor een betere bezetting in de bovenstaande honingkamers in de zomer zorgt.

    Ha Peter, jazeker, zowel op 1 BK als op 1 HK/1 BK. Kijk maar naar deze video: https://www.bijenhouders.nl/blog/een-eenbaks-broednest

    Je moet alleen voor tijdige bijplaatsing van hk's zorgen om de zwermdrift voor te blijven. Maar de warmtehuishouding is vanwege de compacte broednesten beter en je hebt veel eerder kans op gevulde honingkamers dan met 2 BK's.

    Volgens Tom Seeley remt een compact broednest de varroareproductie en zijn volken vitaler in kleine kasten. Groet, Ben

  • Jeroen

    13-02-2021 om 17:54

    Hi Ben,
    Ik imker nu een aantal jaren met Buckfast bij in spaarkasten (met heel veel plezier!) En ik herken heel goed wat je zegt over de ongemakken daarvan. Zeker straks weer in de zomer met het nakijken van de overvolle broedkamers, pletten van bijen etc.
    Dus ja, overgaan op Dadant dan maar?? Wat kies je dan US of Blatt? 10 of 12 ramen? (Je ziet al, geen verstand van Dadant.....)
    Maar vooral hoe ga je om met de uitwisseling met andere imkers, terwijl deze voor het overgrote deel nog op de spaarkasten zitten? En hoe ga je om, van spaarkast naar Dadant?
    Kortom veel vragen en twijfels, misschien (waarschijnlijk) kan jij wat licht brengen in deze duisternis.

    Jeroen, ik zal er binnenkort een blogbericht aan besteden. Groet, Ben

  • Jeroen

    14-02-2021 om 12:36

    Ah, dat zou mooi zijn Ben, bedankt!

  • karin

    14-02-2021 om 17:26

    Hallo Ben,
    ik start dit voorjaar in 1 kast een proef met de roofmijt als bestrijder van de varoa. In navolging van Geert Steelant. Heb jij hier ervaring mee?

    Ha Karin, zelf geen ervaring, want uit alle wetenschappelijke publicaties blijkt dat het effect zeer gering is vanwege de voortplanting van de mijt in het broed en het verstoppen van de mijt aan de onderkant tussen het chitinepantser van de bij. Deze publicatie staat vermeld als link bij een ander blogbericht.

    Naar mijn mening kunnen de bijen, mits daar bewust op geselecteerd, de mijten zelf onder controle houden. Waarom zouden ze daar weer een ander insect voor nodig hebben? De bijen zijn mans genoeg, of moet ik vrouws genoeg zeggen? ;-). Groet, Ben

  • Jantje

    15-02-2021 om 16:08

    Hallo Ben,
    Als beginnend imker zou het idd fijn zijn om alles van in het begin te kunnen volgen.
    Dus starten nu met bodems verschonen en bakken weghalen.
    maar het zou ook fijn zijn op het moment dat je start met een nieuw volk in een nieuwe kast(aflegger) omdat dan mee te kunnen volgen.
    Ik volg je vlogs zeker verder op
    grtjs
    Jan

  • Petra

    15-02-2021 om 22:01

    Hallo Ben,
    Graag zou ik een nicot bijenkast willen aanschaffen. Echter deze heeft Dadant Blatt ramen. Ik zie alleen bijenvolken aangeboden op spaarkast ramen, of Dadant US, maar niet op Dadant Blatt ramen. Waar zou ik een bijenvolk op Dadant Blatt kunnen krijgen? Of hoe kan ik een volk op een ander formaat raam omzetten naar een Dadant Blatt raam?
    Groetjes, Petra

    Ha Petra, de dadant blatt ramen zijn iets minder lang dan de US ramen. Je moet eens kijken of de simplexramen uit de spaarkast in het dadant blatt raam passen wanneer je de oortjes er helemaal afknipt met een scherpe snoeischaar. Met dadant US gaat deze truc prima, maar ik heb geen Blatt. Blatt is typisch voor o.a. Franstalige landen. Groet, Ben

  • Ferry Bantjes senior

    15-02-2021 om 22:52

    Hoi Ben, dat was mij al veel eerder opgevallen dat grote sterke volken de boel netjes zelf opruimen. Heeft natuurlijk ook met de selectie te maken die ik al bijna 10 jaar toepas. Kijk in het voorjaar wel altijd even op een paar bodems maar die zijn altijd helemaal schoon. Is jouw Topkast qua onderruimte nog steeds niet aangepast dan. Ik had van Drosinius begrepen dat jou kast deze winter zou worden aangepast?

    Ferry, nog niet gebeurd. het volk zit er nog in en ik heb prachtige schone darrenraat voor de wasproductie aan de onderkant. Dit volk is ook super sterk en houdt de zaak goed schoon. Ook doordat ze maar op 1 niveau zitten, is de bodem meer hun domein, dus houden ze dat ook gekuist. Groet, Ben

  • Henny Veldhuizen

    16-02-2021 om 10:33

    Hallo Ben, Ik wil de bijenkasten terugzetten van 2 broedkamers naar 1. De onderste kast weghalen en bodem schoonmaken.. Wat doe je als de bijen over beide broedkamers verdeeld zitten? Kun je dan de bezette ramen uit de onderste kast overzetten in de bovenste? Vriendelijke groet, Henny

    Ha Henny, dat gaat niet wanneer de onderbak nog goed bezet is. Dus alleen uitvoeren wanneer er maar weinig of geen bijen in de onderbak zitten. Zonder dat er broed zit, kun je de bijen afschudden in een emmer en dan snel overkiepen in de bovenste BK. Bij ongeveer 6 op de 10 volken is de onderste BK vrij. Groet, Ben

  • Harrie

    18-02-2021 om 19:55

    Hallo Ben,
    Als je imkert met 1 BK en ruimte geeft via HK's wanneer en hoe ga je de ramen in de BK dan vervangen?

    Ha Harrie, dat doe je in de twee perioden dat het broednest op z'n kleinst is, namelijk bij de voorjaarscontrole en voor het inwinteren omstreeks half augustus. Soms steekt de zwermdrift de kop op en maak ik nog een broedaflegger van 2 of 3 ramen broed. Op dat moment hang ik tevens kunstraat terug. Op deze manier kun je jaarlijks 30 tot 50% vernieuwen.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.